Ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) sunt încasate și de fermierii care și-au vândut animalele. De ce primesc subvenții pe cap de animal fermierii care au vândut animalele și nu primesc bani fermierii care le-au cumpărat? Iată ce a explicat la TVR 1 ministrul agriculturii Achim Irimescu.
Subvenția pe cap de animal (ajutorul național tranzitoriu n.r.) se acordă în funcție de data de referință. Eram la Bruxelles când am stabilit data de referință. Trebuie precizat un lucru foarte clar. Ce prevede legislația europeană. La plățile naționale pentru bovine, ajutoarele naționale tranzitorii, condițiile care au fost? Primești plata pentru bovinele pe care le-ai avut la o dată de referință.
Inițial, data de referință a fost 31 ianuarie 2007, eu am reuși să negociez, să câștigăm un an și am negociat cu Comisia Europeană 31 ianuarie 2008. Am reușit să mai aducem în sistem câteva animale. În urma acuzațiilor la nivel internaționale, în cadrul Organizației mondiale a comerțului, Comisia Europeană a fost forțată să decupleze de producție plățile. Asta ce înseamnă ? Eu nu mai am animale, dar sunt fermier și primesc suma pentru animalele respective, chiar dacă le-am vândut. Tocmai în sensul decuplării plăților de producție. Deși multă lume este contrariată, spune ministrul agriculturii Achim Irimescu.
Noua data de referință ar fi 2013, adaugă șeful Agriculturii românești. Dar încasează aceste ajutoare naționale tranzitorii și fermierii români care și-au construit o fermă de animale în ultimii 5 ani.
Fermierii care și-au vândut animalele, bovinele, vor încasa ajutoarele naționale tranzitorii atâta timp cât se va acorda această schemă de plată în agricultură. Ajutorul național tranzitoriu pe cap de vită de carne, pe care-l vor încasa crescătorii de bovine în anul 2016, s-ar situa în jurul sumei de 460 de lei/cap de animal, iar pentru vaca de lapte undeva la 100 de lei/tona de lapte.