Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat pe 29 februarie 2016, modificările la OUG 34/2013 privind administrarea şi exploatarea pajiştilor. Iată ce trebuie să ştie fermierii care vor să solicite subvenţii pentru pajişti!
Legea promulgată pe 29 februarie priveşte aprobarea OUG 15/2015 care modifică definiţia utilizatorului de pajişti din OUG 34/2013 şi completează OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe din agricultură în perioada 2015-2020.
OUG 15/2015, în vigoare din iunie 2015, defineşte astfel utilizatorul de păşuni şi fâneţe:
(i) crescător de animale, persoană fizică, având animalele înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE)/crescător de animale, persoană juridică de drept public sau de drept privat, constituită conform prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, având animale proprii sau ale fermierilor membri înscrise în RNE, care desfăşoară agricole specifice categoriei de folosinţă păşuni şi fâneţe, conform clasificării statistice a activităţilor economice în Uniunea Europeană pentru producţia vegetală şi animală, care deţine legal dreptul de folosinţă asupra suprafeţei agricole şi care valorifică păşunea prin păşunare cu efective de animale sau prin cosire cel puţin o dată pe an; sau
(ii) persoană fizică ori persoană juridică de drept privat care are la dispoziţie, în condiţiile legii, suprafaţa agricolă, care desfăşoară activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă păşuni şi fâneţe şi care o valorifică prin cosire cel puţin o dată pe an.
Fermierii care cer subvenţie pe pajişti pot dovedi utilizarea legală şi cu o copie a sesizării pentru deschiderea succesiunii
Modificările cuprinse în OUG 15/2015 au fost completate şi adoptate de Parlament la începutul lunii februarie 2016.
Astfel, fermierii care solicită subvenţia pe pajişti trebuie să prezinte la depunerea cererii unice de plată sau modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol sau o copie a anexei nr. 24 de la starea civilă a unităţilor administrativ-teritoriale (sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale - n.red.), dacă este cazul, inclusiv a terenurilor care conţin zone de interes ecologic, precum şi a animalelor. Aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile cel puţin până la data de 1 decembrie a anului de cerere.
Aplicarea amenajamentului pastoral este obligatorie începând cu 2018
În plus faţă de OUG 15/2015, deputaţii au mai stabilit că aplicarea amenajamentului pastoral este obligatorie începând cu anul 2018 şi că fondurile necesare pentru realizarea amenajamentelor pastorale ale suprafeţelor de pajişti permanente se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul MADR, conform procedurii care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
De asemenea, în vederea reglementării perioadelor şi condiţiilor de păşunat, consiliile locale pot aproba regulamentul de păşunat valabil pe întreg teritoriul administrativ al unităţii administrativ-teritoriale.