Sprijinul cuplat de 300 de euro/vita de carne/an și 250 euro/vaca de lapte/an nu se obține deloc ușor. APIA sancționează drastic orice nerespectare a criteriilor de eligibilitate. Nu doar că animalele din fermă sunt tăiate de la plată, dar se lasă și cu sancțiuni drastice pentru fermier.
Subvenția de 1.600 de lei pe cap de bovină/an, pe care a anunțat-o, în repetate rânduri, ministrul agriculturii, nu va fi încasată de toți crescătorii de animale. Ca să fie clar pentru toți fermierii trebuie să explicăm cum a ajuns Daniel Constantin la această sumă? Suma se compune din sprijinul cuplat și ajutorul național tranzitoriu și a fost calculată pentru vita de carne. Adică, 503 lei/vita de carne/an ajutor național tranzitoriu (acest cuantum a fost plătit pentru ANT în 2014) +300 de euro/vita de carne/an sprijin cuplat, cuantum aproximativ.
Concret și pe înțelesul tuturor, există un plafon alocat României de Comisia Europeană (CE) pentru vitele de carne și pentru vacile de lapte. Astfel, la vita de carne sprijinul cuplat se acordă pentru maxim 35.000 de capete. Presupunem că sunt în toată țara doar atâtea animale eligibile, cuantumul sprijinului cuplat ajunge la 300 de euro/cap de vită de carne/an.
La vacile de lapte se acordă pentru maxim 300.000 de capete. Presupunem că sunt eligibile doar atâtea capete, atunci cuantumul sprijinului cuplat poate fi 250 euro/vacă de lapte/an. Acest plafon nu poate fi depășit! Astfel, dacă sunt mai multe animale eligibile la plată, cuantumul sprijinului cuplat scade. La fel de bine ar putea să crească sprijinul cuplat dacă numărul animalelor eligibile este mai mic decât cel stabilit de CE. Cuantumul sprijinului cuplat va fi stabilit cert doar după finalizarea verificărilor APIA.
Ce verifică APIA?
Sprijinul cuplat se acordă pentru numărul de animale solicitate prin cererea unică de plată și pentru numărul de animale determinate. Ce înseamnă animale determinate? Sunt numite astfel animalele care, la verificările APIA, îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate prevăzute în Ordinul 619/2015 al ministrului agriculturii. Animalele cu neconformități sunt cele care nu respectă cerințele minime de acordare a sprijinului cuplat.
O excepție o constituie circumstanța de cauze naturale. Ce consideră APIA circumstanță naturală? Când animalele au decedat accidental sau din cauze care nu sunt din vina fermierului. Aceste animale vor fi tăiate de pe lista de plată, dar fermierul nu va fi sancționat. Orice astfel de eveniment se anunță la APIA în termen de 10 zile de la producerea lui.
Cerințele minime încep de la numărul animalelor din exploatație. Este obligatoriu ca fermierul să dețină în fermă minim 10 capete de vaci. Sub acest număr nu se plătește sprijinul cuplat nici pentru vaca de lapte, nici pentru vita de carne! Fermierul primește sprijinul cuplat pentru maxim 250 de capete de vite, iar la bivolițele de lapte pentru maxim 100 de capete. Sunt patru elemente verificate atent de angajații APIA. Și anume:
1. animalul să respecte sistemul de identificare, crotalii;
2. să fie înscris în baza electronică de date cu animale (Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor);
3. să existe registrul individual al exploatației actualizat la zi;
4. documentele, pașapoartele pentru animalele din fermă și documentele de ieșire pentru animalele care nu sunt în fermă.
Sistemul de sancțiuni APIA pentru sprijinul cuplat!
Un animal este exclus automat de la plata sprijinului cuplat, fără alte verificări, dacă nu îndeplinește o cerință minimă. De exemplu, nu are adeverință emisă de medicul veterinar.
Cum sancționează APIA? Procentul de sancționare a fermierului se stabilește din raportul între animalele cu neconformități și animalele determinate. O să dăm un exemplu ipotetic. Fermierul are 20 de capete de vaci de lapte. Din 20, angajații APIA descoperă că 3 animale sunt cu neconformități, să zicem că nu au crotalii de identificare. Se împarte numărul animalelor cu neconformități la numărul celor determinate și se înmulțește cu 100 pentru obținerea procentului.
3/17x100=17,65% este procentul care va fi aplicat întregii sume la care are dreptul fermierul.
Peste trei capete, procentul se dublează în cazul în care este situat între 10% și 20%. De exemplu, fermierul a declarat în cererea de plată 120 de capete pentru sprijinul cuplat. 100 sunt determinate și 20 sunt cu neconformități.
20 /100 x100=20% procentul se dublează și fermierul va fi sancționat cu 40% din valoarea totală a subvenției care i se cuvine.
Dacă procentul depășește 20%, fermierul este tăiat de la plată și chiar mai mult i se aplică și sancțiune multianuală. Ce înseamnă sancțiune multianuală? Valoarea ei este egală cu valoarea totală a sprijinului cuplat care i s-ar fi cuvenit fermierului. APIA va încerca recuperarea sumei timp de 3 ani, deci până-n 2018 dacă cererea de plată a fost depusă în 2015. După trei ani, dacă datoria nu a fost recuperată, conform regulilor europene se șterge.
După ce s-au aplicat aceste sancțiuni, din suma rămasă fermierului, APIA aplică sancțiuni pentru nerespectarea normelor de eco-condiționalitate. Vom reveni asupra lor.
Anul acesta, APIA sancționează crescătorii de animale și cu 1% pe zi calendaristică de întârziere la depunerea cererii unice. Această sancțiune nu exista anul trecut.
Ordinul ministrului agriculturii cu sancțiunile APIA este în faza de draft și urmează să apară în maxim două săptămâni.
(surse: Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură, Direcția Ajutoare Specifice Comunitare și de Stat, Regulamentul european 640/2014, Regulamentul european 1307/2013)