Asociaţia Română a Cărnii (ARC) a solicitat Parlamentului României reducerea TVA la carne şi produsele din carne, de la 24% până la 5%. Liderii din industria cărnii consideră că acesta este „obiectivul zero al industriei pentru anul 2015”.
În acest sens, ARC a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în care le solicită ajutorul direct în vederea scăderii TVA la carne.
Conducere nouă la ARC
Asociaţia Română a Cărnii, instituţia reprezentativă a industriei cărnii din România, are o nouă conducere. Începând de joi, 20 noiembrie 2014, funcţia de preşedinte al ARC este ocupată de către Radu Timiş, preşedintele Cristim. Conducerea asociaţiei este completată de vicepreşedinţii Eugenia Cărăgui (Ion Moş) şi Ovidiu Duşleag (Caroli), precum și de reprezentantii companiilor Diana, Elit, Kosarom, Reinert, Salbac, Smithfield şi Unicarm, la care se adaugă Ştefan Pădure, director executiv.
Potrivit unui comunicat informativ, obiectivul principal al noii conduceri este continuarea campaniei de reducere a TVA la carne şi la preparatele din carne la 5%.
Scrisoare către Parlament
Conducerea ARC nu a întârziat cu acţiunile concrete. Astfel, reprezentanţii industriei cărnii au trimis o scrisoare deschisă către Parlamentul României orin care solicită ca începând cu anul viitor TVA la carne să fie redus de la 20% la 5%.
„Domnule preşedinte,
Asociaţia Română a Cărnii (ARC), instituţia reprezentativă a industriei cărnii din România, vă solicită ajutorul direct în vederea scăderii TVA. În acest sens vă solicităm aprobarea prin vot a iniţiativei legislative de completare a art. 140 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, prin care se propune reducerea TVA la 5% pentru carne şi preparate din carne, depusă deja la Camera Deputaţilor, în 10 martie 2014. Ne dorim ca votul acesteia să aibă loc cât mai curând şi să se bucure de acelaşi spirit civic de care s-a bucurat şi legea amnistiei. Vă asigurăm că scăderea TVA la carne şi la preparatele din carne va scoate la lumină uriaşa evaziune din industria cărnii, aducând astfel fonduri consistente la bugetul de stat. 24% este un procent care încurajează evaziunea fiscală şi competiţia neloială. Producătorii şi procesatorii români de carne sunt la limita profitabilităţii şi situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele Asociaţiei Române a Cărnii, evaziuea fiscală este de aproximativ 13 miliarde de euro, adică 75% din TVA-ul care ar trebui încasat la bugetul de stat. Din păcate, nici 10% din TVA nu este colectat şi astfel statul este păgubit în fiecare an cu 600 de milioane de euro, din cauza evaziunii fiscale la carne și la preparatele din carne.
Producătorii cinstiți de carne și de preparate din carne abia mai supraviețuiesc într-un mediu sufocat de importuri masive și producători fantomă care nu au plătit și nu vor plăti niciodată vreo taxă la stat.
TVA de 24% forțează România să considere carnea și produsele din carne un lux! Românul cumpără mai puțin și mai rar. În termeni economici: consum redus, procent redus de colectare a TVA.
TVA de 24% îmbolnăvește România! Un evazionist nu e doar evazionist... ci și pericol public. Nu numai că nu plătește niciun fel de taxe, dar nici nu este supus la niciun fel de control. Produsele sale, importate sau nu, sunt expirate, reambalate și puse în frigiderul românilor.
TVA redus la carne și la preparatele din carne reduce evaziunea fiscală, descurajează importatorii evazionişti, încurajează producătorii autohtoni, crește consumul, îmbunătățește starea de sănătate a românilor. De aceea, prioritatea industriei cărnii pentru anul 2015 este reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne la 5%. (...).”, se arată în scrisoarea trimisă Parlamentului.
Campania de reducere a TVA este susținută de toate asociațiile profesionale importante din România - Federația Națională PROAGRO, Asociația Română a Cărnii (ARC), Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).