Asociaţia Română a Cărnii (ARC) propune înscrierea datei de 5 iunie în calendarul internaţional ca “Ziua mondială a micului românesc”, ca simbol al recunoaşterii tradiţiilor româneşti în spaţiul European.
De mai bine de un an, la Bruxelles s-a dus o luptă comercială extrem de dură, dar care a avut un succes răsunător, ducând la consacrarea micului românesc ca produs european.
Joi, 5 iunie 2014, a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Reg. (CE) 601/2014 care modifică Anexa 2 a Reg. (CE) 1.333/2008. Prin acest document micii româneşti intră în legalitate începând cu data intrării în vigoare a regulamentului (a 20-a zi de la publicare), adică din 25.06.2014.
Producătorii şi procesatorii de carne, membri ai Asociaţiei Române a Cărnii, se declară mândri de rezultatele României în ceea ce priveşte reimpunerea pe piaţă a micului românesc. Potrivit unui comunicat de presă al ARC, succesul României a venit în urma unui efort de grup. “Mulţumim Guvernului României, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătăţii, ANSVSA, Reprezentanţei României la Bruxelles pentru persuasiunea cu care au dus această luptă, bazată pe priceperea experţilor guvernamentali, cu suportul experţilor din asociaţiile profesionale. Considerăm această victorie a industriei cărnii pe plan european ca fiind cel mai important demers al României de la aderare în domeniul nostru de activitate. Sperăm ca acesta să fie începutul luptei de afirmare a producătorilor români pe plan european”, se arată în documentul citat.