Din ajutorul de 11,1 milioane de euro trimis României de Comisia Europeană, 2.372.804 euro revin sectorului de creștere a porcinelor. Fermierii care vor să beneficieze de ajutor au termen limită de depunere a cererilor 15 martie 2016. Cum se împart banii?
În sectorul de creștere a porcinelor banii se distribuie crescătorilor de porcine după cum urmează:
- echivalentul în lei a 2.072.804 euro pentru activitatea de creștere și îngrășare din exploatații;
- echivalentul în lei a 300.000 euro pentru activitatea de reproducție din exploatații.
Ajutorul financiar acordă crescătorilor de porcine care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) dețin exploatații autorizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru creșterea și îngrășarea porcinelor, înregistrate în RNE;
b) au livrat direct sau prin terți și au clasificat porci în abatoare autorizate, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015.
Ajutorul financiar se acordă crescătorilor de porcine care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) dețin exploatații autorizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru reproducție, înregistrate în RNE;
b) în funcție de efectivul mediu de scroafe și/sau de efectivul de scrofițe de reproducție livrate și/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015.
Suma cuvenită fiecărui producător agricol, în cazul ajutorului financiar prevăzut la art.6, se calculează de către APIA în funcție de efectivul de porci livrați și clasificați în abatoare autorizate, de efectivul mediu de scroafe și/sau de efectivul de scrofițe de reproducție livrate și/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, după caz.
Documentele specifice care însoţesc cererea pentru acordarea ajutorului sunt următoarele:
- copii de pe facturile și rapoartele de clasificare, care să ateste livrarea directă sau prin terți și clasificarea porcilor în abatoare autorizate în perioada 1 ianuarie-31 august 2015;
- copii de pe facturile de livrare a scrofițelor de reproducție, de pe avizele de însoțire a scrofițelor de reproducție de la o fermă la alta a aceluiași crescător, de pe actul de transfer al scrofițelor de reproducție la categoria scroafe;
- mișcarea lunară și cumulată a efectivelor de porcine,
- fișa urmăririi activității la porcine, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015;
Calculul efectivului mediu de scroafe în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, se efectuează conform modelului prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.
Plăţile pentru ajutorul se efectuează până la 30 iunie 2016.
APIA elaborează modelul cererii de solicitare a ajutoarelor financiare, procedurile detaliate de verificare a cererilor şi a condiţiilor de eligibilitate, precum şi procedura de control, care se aprobă prin decizie a directorului general al APIA. Modelul cererii şi condiţiile de eligibilitate sunt aduse la cunoştinţa beneficiarilor prin afişare la sediile APIA şi pe site-ul oficial al instituţiei.
Proiectul hotărârii de Guvern pentru împărțirea acestor ajutoare se află în dezbatere publică pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii.