Industria alimentară românească este la ora actuală o industrie dezbinată care nu şi-a găsit identitatea, a declarat Ştefan Pădure, preşedinte al Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), organizaţie care reprezintă interesele a peste 25 dintre firmele româneşti prezente la Târgul Internaţional de Industrie Alimentară „Alimentaria 2012”, desfăşurat în perioada 26-29 martie 2012, la Barcelona (Spania).
„În momentul de faţă industria alimentară românească este, din păcate, o industrie dezbinată şi una fără obiective macro, care nu şi-a găsit identitatea. Practic, statul ar trebui să fie un arbitru, care să intervină doar atunci când nu se păstrează regulile jocului, în rest mediul privat ar trebui să facă tot, iar aici mediul asociativ este foarte important. Ei trebuie să se ducă cu iniţiative legislative pertinente care să asigure o regulă de joc pentru toţi”, a subliniat Ştefan Pădure.
Acesta a menţionat "războiul supermarketurilor" disputat între producătorii români şi marile lanţuri de magazine. „Cred că în aşa zisul „război al supermarketurilor” din industria alimentară, nici abordarea nu a fost în regulă pentru că după ce s-a implicat politicul şi sindicatele nu a mai ieşit nimic din lege, şi au avut probleme atât producătorii cât şi supermarketurile”, a explicat şeful APAR.
Este nevoie de asociere, elementul de bază în toată lumea
În opinia acestuia, asocierea reprezintă la ora actuală singura şansă pentru industria alimentară românească, un concept pe care se bazează „toată Europa, America, practic există în toată lumea”. „Pentru ieşirea din această stare a industriei alimentare româneşti este nevoie de asociere, elementul de bază în toată lumea, dar şi de oameni cu iniţiativă. Omul care plăteşte o cotizaţie unei asociaţii vrea în schimb ceva care să îl ajute în business”, a precizat Ştefan Pădure.
Industria alimentară din România înregistrează o cifră de afaceri de aproape zece miliarde de euro anual, are o contribuţie de 8% în Produsul Intern Brut (PIB) şi asigură locuri de muncă pentru aproape 200.000 de angajaţi, potrivit datelor Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta.
Ramura de procesare a cărnii deţine cea mai importantă contribuţie în sectorul industriei alimentare, cu o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de euro, iar ramura de producţie a cărnii deţine 840 de milioane de euro în total industriei alimentare.
sursa: Agerpres