Specialiştii Oficiilor Judeţene de Zootehnie (OJZ) lucrează la catagrafia efectivelor de animale pe localităţi şi judeţe şi la prefigurarea programelor de reproducţie şi produşi la animale, lucrări ce privesc strategia de ameliorare genetică pentru anul 2016, informează Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ).
Catagrafia animalelor vizează inventarierea femelelor din circuitul de reproducţie pe specii şi rase (taurine, bubaline, ovine, caprine, porcine şi cabaline). Colectarea datelor a demarat la începutul lunii decembrie, iar datele finale trebuie transmise la ANZ până pe 10 ianuarie 2015.
Prefigurarea programelor de reproducţie şi produşi la animale trebuie finalizată până pe 22 ianuarie 2016 şi porneşte de la stabilirea metodei de reproducţie: însămânţări artificiale (IA) sau montă naturală (MN) autorizată, pe specii. La specia taurine, prefigurarea programului de IA se va întocmi şi pe rase. Se vor prefigura programele de produşi pe specii (taurine, bubaline, ovine, caprine, porcine şi cabaline), precum şi pe forme, respectiv produşi obţinuţi din IA şi MN autorizată pentru taurine, bubaline, ovine, caprine, porcine.
Pentru prefigurarea programelor de reproducţie, la efectivul de vaci catagrafiat se aplică reforma de 20%, iar junincile catagrafiate (viţele diagnosticate gestante), viţelele peste 18 luni şi cele de 12 - 18 luni se prind toate la reproducţie, în timp ce viţelele de 6 - 12 luni se prind la reproducţie doar 10% din efectiv.
Pentru speciile bovine şi suine, după programarea efectivelor de femele la MN autorizat, diferenţa efectivelor de femele se programează la IA. Pentru speciile ovine, caprine şi cabaline, efectivele de femele se programează la MN autorizat, iar acolo unde este cazul, şi la IA, mai precizează ANZ.