Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar.
Autoritatea susţine că acest lucru certifică faptul că atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar veterinar şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
S-a dat startul la controale
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, inspectorii sanitari veterinari au demarat, începând din data de 1 aprilie, controalele cu tematici specifice perioadei premergătoare Sărbătorilor Pascale, în toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică. Controalele se vor desfăşura până pe data de 13 aprilie 2012.
Totodată, ANSVSA a organizat serviciul de permanenţă, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică, urmând să fie afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
ANSVSA precizează că târgurile de animale sau locurile special amenajate temporar de sacrificare a mieilor organizate de către administraţia pieţelor sau târgurilor, cu aprobarea primăriilor şi avizul direcţiilor sanitare veterinare judeţene, vor fi supravegheate permanent de medicii veterinari oficiali pe toată durata funcţionării acestora.
De asemenea, inspectorii vor verifica şi modul în care se efectuează certificarea şi marcarea produselor de origine animală.
Sursa: Agerpres