Producţia românească de carne de pasăre este sigură şi nu conţine niciun fel de substanţe dăunătoare, a declarat, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.
„Toată carnea de pasăre produsă în România este sigură şi respectă întreaga legislaţie naţională şi europeană din domeniu. Autorităţile veterinare verifică nu numai conţinutul de antibiotice, ci şi hormonii de creştere, aditivii sau alte substanţe din carnea de pui. Pe parcursul anului 2011 nu a fost semnalat niciun caz cu probleme. De asemenea, folosirea antibioticelor pentru stimularea creşterii este ilegală, iar furajele cu medicamente sunt interzise prin legislaţie în hrana păsărilor”, a spus Radu Roatiş.
Declaraţiile preşedintelui ANSVSA au fost susţinute şi de crescătorii autohtoni de păsări prin vocea preşedintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van.
„Legislaţia nu ne permite să folosim furaje cu antibiotice în hrana păsărilor, iar tot ceea ce punem noi pe piaţă este controlat foarte strict de Autoritatea Sanitar-Veterinară. Nu există riscuri de contaminare cu antibiotice pentru că avem un regulament foarte riguros în acest domeniu, iar ANSVSA face analize în toate fermele şi când nu este nevoie”, a declarat pentru Agerpres Ilie Van.
Pentru produsele importate responsabilitatea revine statului de provenienţă
Referitor la schimburile intracomunitare, şeful ANSVSA a precizat că orice produs care intră în România reprezintă responsabilitatea statului respectiv, care îşi asumă normele sanitar-veterinare stabilite la nivel european, riscând însă penalităţi serioase dacă nu respectă legislaţia.
„Tot ceea ce vine din ţările UE prin schimburi intracomunitare este în responsabilitatea statului respectiv. Autoritatea Veterinară poate face anumite controale numai dacă există suspiciuni că produsele nu se încadrează în normele europene sau dacă există alertă la nivelul statelor membre. În privinţa informaţiilor privind carnea de pui cu antibiotice provenită din Germania, ANSVSA nu a primit nicio alertă din partea CE, iar dacă Germania a pus pe piaţă asfel de produse riscă penalităţi enorme”, a explicat şeful ANSVSA.
ANSVSA: Orice import de carne de pasăre din afara spaţiului UE este controlat
În acelaşi timp, Radu Roatiş a menţionat că orice import de carne de pasăre din afara spaţiului UE este controlat, sunt prelevate probe, acesta neavând acces pe teritoriul României dacă încalcă legislaţia.
Potrivit datelor ANSVSA, în România există un program naţional de supraveghere şi control în ceea ce priveşte antibioticele, iar verificările sunt făcute atât în procesul de creştere, cât şi după sacrificare.
De asemenea, este interzisă furajarea păsărilor cu furaje care conţin antibiotice, acestea din urmă putând fi folosite doar ca medicament şi doar sub supravegherea medicului veterinar. De la data finalizării tratamentului cu antibiotice şi până la abatorizarea păsărilor se respectă timpul de aşteptare, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice, iar în registrul de tratamente, existent în fiecare exploataţie avicolă, se menţionează obligatoriu denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament şi timpul de aşteptare necesar eliminării antibioticelor din organism.
Declaraţiile reprezentanţilor ANSVSA şi UCPR vin în urma unui studiu publicat de Deutsche Welle, realizat de protecţia consumatorului din Renania, care arată că peste 95% din puii vânduţi în Germania sunt trataţi cu antibiotice.
Informaţia a creat panică şi în România în condiţiile în care, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, au provenit din Germania prin schimburi intracomunitare circa 11.321 tone de carne de pasăre.
sursa: Agerpres