Adama
AGRICOVER

ANSVSA: Producţia românească de carne de pasăre este sigură

Publicat: 25 noiembrie 2011 - 09:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producţia românească de carne de pasăre este sigură şi nu conţine niciun fel de substanţe dăunătoare, a declarat, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.

„Toată carnea de pasăre produsă în România este sigură şi respectă întreaga legislaţie naţională şi europeană din domeniu. Autorităţile veterinare verifică nu numai conţinutul de antibiotice, ci şi hormonii de creştere, aditivii sau alte substanţe din carnea de pui. Pe parcursul anului 2011 nu a fost semnalat niciun caz cu probleme. De asemenea, folosirea antibioticelor pentru stimularea creşterii este ilegală, iar furajele cu medicamente sunt interzise prin legislaţie în hrana păsărilor”, a spus Radu Roatiş.

Declaraţiile preşedintelui ANSVSA au fost susţinute şi de crescătorii autohtoni de păsări prin vocea preşedintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van.

„Legislaţia nu ne permite să folosim furaje cu antibiotice în hrana păsărilor, iar tot ceea ce punem noi pe piaţă este controlat foarte strict de Autoritatea Sanitar-Veterinară. Nu există riscuri de contaminare cu antibiotice pentru că avem un regulament foarte riguros în acest domeniu, iar ANSVSA face analize în toate fermele şi când nu este nevoie”, a declarat pentru Agerpres Ilie Van.

Pentru produsele importate responsabilitatea revine statului de provenienţă
Referitor la schimburile intracomunitare, şeful ANSVSA a precizat că orice produs care intră în România reprezintă responsabilitatea statului respectiv, care îşi asumă normele sanitar-veterinare stabilite la nivel european, riscând însă penalităţi serioase dacă nu respectă legislaţia.

„Tot ceea ce vine din ţările UE prin schimburi intracomunitare este în responsabilitatea statului respectiv. Autoritatea Veterinară poate face anumite controale numai dacă există suspiciuni că produsele nu se încadrează în normele europene sau dacă există alertă la nivelul statelor membre. În privinţa informaţiilor privind carnea de pui cu antibiotice provenită din Germania, ANSVSA nu a primit nicio alertă din partea CE, iar dacă Germania a pus pe piaţă asfel de produse riscă penalităţi enorme”, a explicat şeful ANSVSA.

ANSVSA: Orice import de carne de pasăre din afara spaţiului UE este controlat
În acelaşi timp, Radu Roatiş a menţionat că orice import de carne de pasăre din afara spaţiului UE este controlat, sunt prelevate probe, acesta neavând acces pe teritoriul României dacă încalcă legislaţia.

Potrivit datelor ANSVSA, în România există un program naţional de supraveghere şi control în ceea ce priveşte antibioticele, iar verificările sunt făcute atât în procesul de creştere, cât şi după sacrificare.

De asemenea, este interzisă furajarea păsărilor cu furaje care conţin antibiotice, acestea din urmă putând fi folosite doar ca medicament şi doar sub supravegherea medicului veterinar. De la data finalizării tratamentului cu antibiotice şi până la abatorizarea păsărilor se respectă timpul de aşteptare, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice, iar în registrul de tratamente, existent în fiecare exploataţie avicolă, se menţionează obligatoriu denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament şi timpul de aşteptare necesar eliminării antibioticelor din organism.

Declaraţiile reprezentanţilor ANSVSA şi UCPR vin în urma unui studiu publicat de Deutsche Welle, realizat de protecţia consumatorului din Renania, care arată că peste 95% din puii vânduţi în Germania sunt trataţi cu antibiotice.

Informaţia a creat panică şi în România în condiţiile în care, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, au provenit din Germania prin schimburi intracomunitare circa 11.321 tone de carne de pasăre.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2303 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

INS: Cantitatea de lapte colectată şi producţia de lactate în luna septembrie

INS: Cantitatea de lapte colectată şi producţia de lactate în luna septembrie

Cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut în luna septembrie 2011 faţă de luna precedentă cu 8,8%, iar faţă de luna septembrie 2010 a crescut cu 4,1%.

INS: Sacrificările de animale şi păsări şi producţia de carne în luna septembrie 2011

INS: Sacrificările de animale şi păsări şi producţia de carne în luna septembrie 2011

În luna septembrie 2011, faţă de luna precedentă, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate şi greutăţile lor în carcasă au crescut la ovine şi caprine şi au scăzut la bovine, porcine şi păsări. 

Tabără: Producătorii români pot exporta carne de oaie şi vită în Israel

Tabără: Producătorii români pot exporta carne de oaie şi vită în Israel

Producătorii români au oportunitatea de a exporta în Israel carne de oaie sau vită, contacte de afaceri existând deja în acest sens, a declarat ministrul român al Agriculturii, Valeriu Tabără.

Importăm anual tone de carne de pui cu conţinut ridicat de antibiotice din Germania

Importăm anual tone de carne de pui cu conţinut ridicat de antibiotice din Germania

Potrivit unui studiu realizat în Germania, aproape toată carnea de pui produsă în această ţară conţine antibiotice. România importă din Germania peste 11.000 de tone de carne de pui anual. 

Caruz nu mai este preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc

Caruz nu mai este preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc

În data de 15 Noiembrie 2011 a avut loc la Braşov Adunarea Generală a Patronatului Român al Cărnii de Porc având ca obiective, printre altele, modificarea Statutului privind structura de conducere a Patronatului şi stabilirea priorităţilor pentru perioada 2013–2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii