Întâlnirea de miercuri, 23 septembrie, cu liderii fermierilor la Ministerul Agriculturii, a fost catalogată de șeful Agriculturii românești ca o ședință de lucru. Cele 11,1 milioane de euro au rămas tot neîmpărțite. Nici vorbă că pentru fermierii mici s-ar pregăti o sumă în euro, un așa-zis ajutor de minimis.
Direct sau indirect suma respectivă va merge către fermieri. Dar cum vor ajunge la fermieri urmează să stabilim. Există un draft de regulament la Comisia Europeană pe baza căruia sunt acordate sumele. Draftul spune că trebuie să transmitem Comisiei Europene criteriile pe baza cărora vom aloca banii până la 30 noiembrie, urmând ca până pe 29 februarie să se facă plățile. Noi vrem să trimitem criteriile undeva la jumătatea lui octombrie, dacă se aprobă regulamentul. După care se pot face plățile către fermieri pe la sfârșitul anului, spune Daniel Constantin, ministrul agriculturii.
Există o serie de propuneri lansate de liderii crescătorilor de animale pentru împărirea celor 11,1 milioane de euro. Unii dintre liderii crescătorilor de vaci de lapte vor ca milioanele să fie investite în genetică, alții spun că ar trebui alocat un ajutor de minimis micilor fermieri. Dificil de stabilit însă cine se încadrează în această categorie de mici fermieri. Cu certitudine, spune ministrul agriculturii, o parte din acest cadou trimis României de Comisia Europeană, va fi direcționat către piața cărnii de porc unde prețul a scăzut dramatic, iar producătorii români au avut de suferit. Din cele 11,1 milioane de euro, aproximativ 2,8 milioane de euro vor constitui o infuzie pe piața cărnii de porc. Ajutorul de 11,1 milioane de euro provine din cei 420 de milioane de euro, un pachet de ajutor pe care Comisia Europeană l-a împărțit, în mod inegal, tuturor celor 28 de state membre în intenția de a da o gură de oxigen producătorilor de lapte și de carne de porc.