Crescătorii de ovine au fost informați că, în perioada 6 aprilie – 12 aprilie, Ministerul Agriculturii și ANSVSA așteaptă o delegație din Iordania care să autorizeze exportul de berbecuți către această țară.
Fermierul Dumitru Andreșoi din Călan, județul Hunedoara, supranumit și regele oierilor din România, are 4.000 de berbecuți pregătiți pentru export. Animalele au o greutate între 45 și 50 kg. Numai pe piața arabă putem vinde astfel de marfă. Sunt berbecuți din 2014. ANSVSA ne-a spus că autoritățile sanitar veterinare și cei de la Ministerul Agriculturii din Iordania vor fi duși pe la ferme, să vadă ce marfă avem. Am colegi care au rămas cu toți berbecuții de anul trecut pe stoc. Noi, ca țară, putem oferi spre comercializare în jur de 6 milioane de miei. Suntem nevoiți să dăm țărilor arabe minim 80% din miei. Arabii sunt partenerii noștri tradiționali.
Berbecuții pregătiți pentru export vor fi duși în fermele de carantină. Spre deosebire de mieii de anul acesta unde au existat probleme cu formularele de identificare, acestea nefiind încă tipărite, berbecuții au toate actele pregătite de anul trecut. ANSVSA a eliberat certificatele sanitar-veterinare de export.
La sfârșitul lunii februarie, am fost în Iordania, împreună cu autoritatea sanitar-veterinară și cu reprezentanții Ministerului Agriculturii. Arabii s-au arătat dispuși să cumpere și am negociat reluarea exportului, spune Nicolae Cioranu, președintele Federației Oierilor Romovis.
Deocamdată ne aflăm în perioada liberă de vectorii care transmit virusul bluetongue, boala limbii albastre, și exportul de animale vii se poate face în bune condiții. Cu cât se încălzește vremea, cu atât există riscul reapariției bolii, explică Laszlo Nagy Csutak, vicepreședinte ANSVSA.
Un transport cu 800.000 de berbecuți a plecat spre Libia în seara de 1 aprilie.