Micii fermieri trăiesc drama dispariției cotelor de lapte. Liderii sindicali consideră că 60% dintre fermele mici vor dispărea. După estimările comisarului pentru Agricultură, Phil Hogan, fermierii români nu au de ce să se teamă.
Producția de lapte va crește, în 2015, doar cu un procent, cu 1%, spune Daniel Constantin. Nu cred că vor exista probleme pe piață. Dar noi, ca stat membru al Uniunii Europene, avem datoria față de fermierii noștri să venim cu măsuri pentru a-i pregăti. Am fost în 2014 alături de dânșii și am schimbat modalitatea de subvenționare. Am acordat pe lângă clasica plată pe cap de animal și sprijin cuplat pentru producția de lapte. În felul acesta am scos la suprafață o cantitate foarte mare. Și Institutul Național de Statistică arată că au crescut cantitățile de lapte. S-au redus și importurile în 2014. Sper să găsim și pentru 2015 aceleași măsuri stimulative.
Ministrul Agriculturii a explicat că fermierii care au între 10 și 250 de capete, adică fermele medii și mari, vor primi un sprijin cuplat de producție.
În cererea unică de plată, fermierii vor putea bifa o căsuță prin care solicită sprijin cuplat. Pentru vacile de carne acordăm 300 de euro pe cap de animal, iar pentru vacile de lapte 250 de euro pe cap, iar acest ajutor va crește până-n 2020 la aproape 320 de euro pe cap. Cred că vom reuși să avem un sprijin mediu de 1.600 de lei pe cap de animal. Nu înseamnă că vom uita fermierii mici. Cei care au sub 10 capete vor primi un ajutor de la bugetul de stat.
Daniel Constantin a făcut referire și la ajutorul de minimis de 5.000 de euro pentru achiziționarea unui tanc de răcire, util mai ales pentru fermierii din zona montană. Fermierii care au între 1 și 5 capete se pot asocia și pot beneficia de acești bani. Am mai acordat și un ajutor de minimis pentru cei care au vrut să-și cumpere juninci de reproducție pentru a îmbunătăți baza genetică și pentru a crește producția.
Ministrul Agriculturii este convins că măsura cea mai așteptată este reducerea TVA. O dată cu un TVA la lapte și produse lactate de 9% va fi relansat consumul și procesatorii se vor înghesui să cumpere lapte românesc. Fermierii care s-au opus cu vehemență reducerii TVA vor fi surprinși să vadă că prețul la poarta fermei nu va scădea, dimpotrivă, va crește, crede Constantin.