Legea arendei, adoptată de Camera Deputaților, for decizional, pe 13 iunie 2023, a fost contestată la Curtea Constituțională de deputații USR și Forța Dreptei.
Aceștia susțin că durata minimă de 7 ani pentru arendarea terenurilor agricole contravine principiului libertății economice (art. 45 din Constituția României) și că acest termen ar fi „excesiv de lung, vădit disproporționat în raport cu art. 44 alin. (1) din Constituție și cu art. 555 din Codul Civil” și va descuraja încheierea contractelor de arendă.
Contestatarii noii legi critică și permiterea schimbului de utilizare a terenului între arendași, deși subarendarea parțială sau totală rămâne interzisă. Curtea Constituțională va dezbate sesizarea pe 13 iulie.
Noua lege pentru modificarea Legii 287/2009 privind Codul civil mai prevede cazurile speciale de încetare a contractului de arendare: în cazul decesului arendașului, moștenitorii acestuia vor fi obligați să mențină contractul de arendare pe toată durata încheiată cu arendaşul.
Și în cazul vânzării terenului arendat, cumpărătorul va fi obligat să menţină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate.
Contractul de arendare va putea înceta înainte de împlinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendaşului ori prin neplata arendei în termenul prevăzut în contract.
Durata contractelor de arendare încheiate înainte de intrarea în vigoare a noii legi rămâne valabilă până la încetarea acestora.