Adama
AGRICOVER

Larva gândacului de bălegar devine "aliment" oficial

Publicat: 20 ianuarie 2023 - 10:37
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5 6   | Print | Trimite unui prieten

Pentru pofiticioşii de insecte, încă o veste bună vine de la Comisia Europeană: larvele de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) au primit aprobarea pentru comercializare, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a inclus acestă insectă pe lista alimentelor pentru comercializare şi consum uman. Astfel, larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă al cărei consum este permis în Uniunea Europeană din 2018, după viermii de făină, lăcustele migratoare și greierii de casă.

Încă din iulie 2022, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci, ca urmare a cererii depuse de către Proti-Farm Holding NV, din Olanda, singura companie autorizată, în prezent, să producă aceste insecte pentru consumul uman.

Au fost autorizate pentru consum insecte întregi, făină şi pudră, preparate congelate şi liofilizate ale acestei insecte. În Regulamentul (EU) No 2015/2283 să regăsesc modalităţile de comercializare şi pune în consum a larvelor gândacului de bălegar, atât insecte întregi cât şi în diverse preparate, inclusiv batoane de cereale, paste, înlocuitori de carne sau produse de panificaţie.

Condiţii sigure de creştere şi comercializare

Regulamentul UE Nr. 2015/2228 dispune şi condiţiile stricte de creştere, furajre, preparare şi punere pe piaţă a larvelor gândacului de bălegar. Cunoscute şi sub denumirea de "viermele mic de făină" (Lesser mealworm larvae / LMW), larvele de Alphitobius diaperinus reprezintă "o sursă naturală și durabilă de substanțe esențiale" conform comunicatului UE.

Alphitobius diaperinus_b

Larvele destinate consumului uman au un ciclu de viață scurt și sunt crescute într-un sistem de creștere închis, cu hrană 100% vegetală certificată GMP, în conformitate cu Catalogul UE al materiilor prime pentru furaje [Regulamentul (UE) nr. 68/2013]. După post, larvele întregi şi vii sunt albite, congelate și/sau măcinate sau pot fi albite, congelate, uscate și/sau măcinate. Aceste procese au ca rezultat patru produse: larve întregi congelate, pastă din larve întregi măcinate şi congelate; larve întregi congelate și liofilizate, precum şi pudră din larve întregi congelate, liofilizate și măcinate. Toate aceste produse destinate consumului uman pot fi vândute ca produse bogate în proteine sau folosite ca ingredient în diverse categorii de alimente.

Chiar dacă consumul larvelor gândacului de bălegar este sigur în condiţiile de utilizare propuse, autoritățile avertizează că acestea pot provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee.

Vizualizat: 2255 | Video Video 1 2 3 4 5 6 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

APIA ASTĂZI: Bani transferați fermelor mici!

APIA ASTĂZI: Bani transferați fermelor mici!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le explică astăzi fermierilor, în special micilor fermieri și crescători de animale, cum pot să obțină această nouă plată pe hectar cuvenită doar fermelor care exploatează maxim 50 de hectare.

Ghiță Ciobanul a fost astăzi la prim-ministrul României: Oierii aduc bani în țară!

Ghiță Ciobanul a fost astăzi la prim-ministrul României: Oierii aduc bani în țară!

Crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor din România (APC) a fost astăzi la prim-ministrul României, Nicolae Ciucă. Am fost la domnul prim-ministru pentru problemele noastre, ale ciobanilor, pentru a-i cere sprijin, pentru că suntem un sector care aduce bani în țară, nu scoate bani din țară, a declarat Ghiță Ciobanul, pentru Agroinfo.

Fermier român: Trebuie să ne orientăm spre culturile agricole de odinioară!

Fermier român: Trebuie să ne orientăm spre culturile agricole de odinioară!

Fermierii din țara noastră trebuie să-și adapteze culturile la schimbările climatice și să vină cu noi tehnologii de lucru. Fermierul Nicolae Apopi, fost președinte Clubul Fermierilor Români, a declarat, la Radio România Actualități, că lipsa precipitațiilor și diferențele mari de temperatură afectează grav culturile de grâu sau porumb.

Otrăvurile din mâncare: UE introduce standarde alimentare mai stricte!

Otrăvurile din mâncare: UE introduce standarde alimentare mai stricte!

Uniunea Europeană impune standarde alimentare mai stricte privind nivelul de plumb şi de cadmiu din alimente, ca parte a unui plan de prevenire a cancerului. Noile reglementări se aplică de la finalul lunii august 2021.

Comisia Europeană autorizează, în premieră, o insectă ca aliment!

Comisia Europeană autorizează, în premieră, o insectă ca aliment!

Viermele de făină galben uscat este de astăzi pe lista produselor destinate consumului uman, anunță un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii