Pentru pofiticioşii de insecte, încă o veste bună vine de la Comisia Europeană: larvele de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) au primit aprobarea pentru comercializare, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a inclus acestă insectă pe lista alimentelor pentru comercializare şi consum uman. Astfel, larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă al cărei consum este permis în Uniunea Europeană din 2018, după viermii de făină, lăcustele migratoare și greierii de casă.
Încă din iulie 2022, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci, ca urmare a cererii depuse de către Proti-Farm Holding NV, din Olanda, singura companie autorizată, în prezent, să producă aceste insecte pentru consumul uman.
Au fost autorizate pentru consum insecte întregi, făină şi pudră, preparate congelate şi liofilizate ale acestei insecte. În Regulamentul (EU) No 2015/2283 să regăsesc modalităţile de comercializare şi pune în consum a larvelor gândacului de bălegar, atât insecte întregi cât şi în diverse preparate, inclusiv batoane de cereale, paste, înlocuitori de carne sau produse de panificaţie.
Regulamentul UE Nr. 2015/2228 dispune şi condiţiile stricte de creştere, furajre, preparare şi punere pe piaţă a larvelor gândacului de bălegar. Cunoscute şi sub denumirea de "viermele mic de făină" (Lesser mealworm larvae / LMW), larvele de Alphitobius diaperinus reprezintă "o sursă naturală și durabilă de substanțe esențiale" conform comunicatului UE.
Larvele destinate consumului uman au un ciclu de viață scurt și sunt crescute într-un sistem de creștere închis, cu hrană 100% vegetală certificată GMP, în conformitate cu Catalogul UE al materiilor prime pentru furaje [Regulamentul (UE) nr. 68/2013]. După post, larvele întregi şi vii sunt albite, congelate și/sau măcinate sau pot fi albite, congelate, uscate și/sau măcinate. Aceste procese au ca rezultat patru produse: larve întregi congelate, pastă din larve întregi măcinate şi congelate; larve întregi congelate și liofilizate, precum şi pudră din larve întregi congelate, liofilizate și măcinate. Toate aceste produse destinate consumului uman pot fi vândute ca produse bogate în proteine sau folosite ca ingredient în diverse categorii de alimente.
Chiar dacă consumul larvelor gândacului de bălegar este sigur în condiţiile de utilizare propuse, autoritățile avertizează că acestea pot provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee.