Adama
Vinasa Rompak

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Publicat: 19 septembrie 2024 - 16:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi.

moldovan zsolt_b

Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia din Europa.

Unul dintre rezultatele foarte bune s-au înregistrat în ferma domnului Zolt Moldovan din localitatea Cernat, județul Covasna, care a obținut o producție de 4.800 kg/ha.

 gabor lehel_b

O producție foarte bună a obținut și domnul Lehel Gabor din județul Covasna, care a devenit și în acest an fermier campion. Acesta lucrează 180 ha, pe 40 ha a semănat campania trecută rapiță și a obținut o producție de 4.400 kg/ha. “Am semănat rapița după grâu sau cartof, am efectuat lucrări minim-till, am fertilizat cu triplu 15 – 250 kg/ha și am semănat în 25 august. La o săptămână după semănat am erbicidat, mai apoi, la finalul lunii septembrie, am aplicat îngrășământ foliar pe bază de sulf, după care am dat un regulator de creștere și un îngrășământ foliar pe bază de bor, la finalul lunii octombrie. La ieșirea din iarnă am fertilizat cu nitrocalcar - 200 kg/ha. Au urmat trei intervenții cu insecticid și la fiecare trecere am adăugat un foliar pe bază de sulf sau bor. În luna mai am fertilizat cu 150 kg/ha de nitrocalcar, iar la înflorit am aplicat un erbicid. Recoltatul a avut loc în 20 iunie și pot spune că a fost un an greu, dar hibridul s-a comportat bine pe perioada secetei, chiar a oferit o producție bună, nu la fel de bună ca anul trecut, când am avut record, recoltând peste 5 t/ha. Ținând cont de rezultatele colegilor din zonă, am obținut o producție foarte bună și am fost foarte mulțumit. Pentru toamna aceasta am ales același hibrid PT303 pentru 30 ha, dar vreau să încerc și hibridul PT314 pe o suprafață de  20 ha”, a punctat fermierul campion.

 nan petruta gabriela_b

Și doamna Petruța Gabriela Nan a obținut rezultate foarte bune cu hibridul PT303, respectiv o producție de 4.150 kg/ha. Aceasta își desfășoară activitatea în localitatea Feldioara, județul Brașov. “Lucrăm 300 ha, dintre care 65 ha au fost semănate cu rapiță. Ca plantă premergătoare am avut grâu, astfel că terenul a fost scarificat, am fertilizat cu NPK -200 kg/ha și am intrat direct la semănat, pentru că avem semănătoare cu pregătire. Perioada de semănat a fost 17-20 august. Prima intervenție în cultură a fost cu un insecticid, apoi am intervenit cu o nouă trecere în care am aplicat erbicid, insecticid și îngrășământ foliar pe bază de bor. Tot în toamnă a mai fost cazul să aplicăm și un regulator de creștere. În primăvară am intervenit mai întâi cu un insecticid, apoi, la începutul lunii martie, am fertilizat cu 200 kg/ha de uree. Tratamentul al doilea a constat în aplicarea unui foliar pe bază de bor și a unui insecticid, următoarea trecere a fost cu fungicid și insecticid, iar ultimul tratament a cuprins fungicidul Capartis, un insecticid și îngrășământ foliar pe bază de bor. Toate tratamentele au fost aplicate cu drona, iar înainte de cel de al treilea tratament am mai fertilizat cu îngrășământ pe bază de sulf - 180 kg/ha. Recoltatul a avut loc în perioada 12-14 iulie”, a declarat doamna Nan. Aceasta a mai punctat faptul că fost mulțumită de acest hibrid, considerându-l unul stabil și cu o răsărire foarte bună, motiv pentru care în această campanie îl va semăna din nou, alături de hibridul PT314, în total o suprafață de 70 ha, adică toată suprafața cu rapiță.

 cojanu constantin_b

În județul Brașov, localitatea Halchiu, își desfășoară activitatea și următorul fermier campion, domnul Constantin Cojanu. Acesta lucrează 250 ha, a ales hibridul PT303 și a obținut o producție de 4.000 kg/ha. “Campania trecută am avut 28 ha cu rapiță, unde planta premergătoare a fost grâul. Am ales doar hibridul PT303, astfel că terenul a fost dezmiriștit, apoi am fertilizat cu triplu 16 – 250 kg/ha, după care am pregătit terenul cu discul și freza, după care am început semănatul la finalul lunii august. În toamnă am erbicidat și am dat un tratament cu insecticid și îngrășământ foliar. În primăvară, în luna februarie, am fertilizat cu uree – 150 kg/ha, iar în ceea ce privește fertilizarea, am mai dat ulterior 100 kg/ha de nitrocalcar. Am administrat un singur tratament format din insecticid, fungicid și îngrășământ foliar cu bor. Recoltatul a avut loc în 16-17 iulie, iar dacă permite vremea, aș vrea și campania aceasta să semăn hibridul PT303 pentru că am fost mulțumit de producția obținută și de cum s-a comportat în fermă”, a precizat fermierul campion

Vizualizat: 467 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

06 decembrie 2024 - 19:06

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat fonduri nerambursabile în valoare de 154,4 milioane de euro (154.484.414 €) în conturile a 310.262 de fermieri, beneficiari unici ai intervențiilor de mediu și climă din Planul Strategic 2023 – 2027. Din această sumă, 131,2 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 23,2 milioane de euro sunt asigurate de la Bugetul de Stat.

Redefinirea sănătății solului pentru un viitor sustenabil

Redefinirea sănătății solului pentru un viitor sustenabil

05 decembrie 2024 - 10:41

Solul reprezintă fundația de bază pe care se sprijină sistemele alimentare ale lumii — un ecosistem viu și vibrant care susține culturile, hrănește animalele și sprijină miliarde de oameni.

Vești importante de la Bruxelles pentru crescătorii de animale!

Vești importante de la Bruxelles pentru crescătorii de animale!

04 decembrie 2024 - 18:27

Propunerea UE de adaptare a statutului de protecție al lupului, adoptată de Convenția de la Berna, deschizând calea către o mai mare flexibilitate
în gestionarea populațiilor de lupi.

APROBATE ASTĂZI de Guvern: Fonduri suplimentare pentru fermieri!

APROBATE ASTĂZI de Guvern: Fonduri suplimentare pentru fermieri!

04 decembrie 2024 - 15:56

În ședința Guvernului din 4 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Comunicat APIA! Sumele virate acum în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

Comunicat APIA! Sumele virate acum în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

03 decembrie 2024 - 14:08

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat astăzi, 02 decembrie 2024, autorizarea plăților finale, ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2024.

Revoluționarea controlului eficient al dăunătorilor în livezi cu Spinosad

Revoluționarea controlului eficient al dăunătorilor în livezi cu Spinosad

03 decembrie 2024 - 12:55

Pe măsură ce industria agricolă evoluează, producătorii caută constant produse și metode inovatoare pentru a-și optimiza operațiunile, a-și proteja culturile și a face față provocărilor moderne, cum ar fi combaterea dăunătorilor.

Prezentați-vă la APIA cu actele pentru plata subvenției APIA! Termen 31 decembrie 2024!

Prezentați-vă la APIA cu actele pentru plata subvenției APIA! Termen 31 decembrie 2024!

02 decembrie 2024 - 15:43

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează astăzi că în perioada 02 – 31 decembrie 2024 inclusiv, se depun Cererile de acord pentru finanţare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025. 

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Corteva dezvoltă produse pentru tratarea semințelor destinate fermierilor care caută protecție sustenabilă

Corteva dezvoltă produse pentru tratarea semințelor destinate fermierilor care caută protecție sustenabilă

27 noiembrie 2024 - 18:06

Succesul fermierului depinde într-o mare măsură de protecția corectă și eficientă a semințelor în momentul semănatului.

Fermierii deschid calea către protecția sustenabilă a culturilor și producții de calitate

Fermierii deschid calea către protecția sustenabilă a culturilor și producții de calitate

22 noiembrie 2024 - 18:37

Pe măsură ce agricultura europeană se confruntă cu provocări tot mai mari, căutarea soluțiilor eficiente și sustenabile devine din ce în ce mai urgentă.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii