Adama
Vinasa Rompak

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Publicat: 22 decembrie 2023 - 09:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Într-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta și arșiță, ceea ce a determinat ca în majoritatea zonelor din țară producțiile să fie mai mici față de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunță o nouă serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale țării, care au ales hibrizii de top Pioneer® și nu au dat greș, fiind mulțumiți la proba cântarului de producțiile obținute în condițiile unei campanii problematice.

Justin Popovici si Cepreaga Alexandru_bÎn cadrul societății Vasidora, din localitatea Dochia, județul Neamț, domnul ing. Justin Popovici lucrează 550 ha și a devenit fermier campion la floarea-soarelui datorită hibridului P64LE163 care i-a oferit o producție de 4.800 kg/ha.“Am avut anul acesta floarea-soarelui pe  95 ha, iar hibridul P64LE163 l-am semănat după triticale. Astfel că terenul a fost dezmiriștit și apoi arat, după care în primăvară am fertilizat cu îngrășământ triplu 15 – 200 kg/ha, plus DAP – 100 kg/ha și carbonat de calciu – 200 kg/ha și apoi am intervenit cu combinatorul, o trecere sau două, după caz. Am semănat la începutul lunii aprilie, am erbicidat cu Express și am avut două treceri cu insecticid, iar la cea de-a doua trecere cu insecticid am adăugat un fungicid și un îngrășământ foliar pe bază de bor. La prașilă, în stadiul de 8 frunze, am mai administrat uree –      60 kg/ha. Am recoltat la începutul lunii septembrie și am fost foarte mulțumit de acest hibrid,     l-am avut pentru prima oară în cultură și îl voi semăna și anul viitor pe 30 ha”, a precizat fermierul campion. 

Tot în județul Neamț își desfășoară activitatea și următorul fermier campion, domnul Alexandru Cepreagă. Acesta a ales hibridul P64HE144 și a obținut o producție de 4.450 kg/ha. “Lucrăm în familie 330 ha, floarea-soarelui am avut pe 48 ha și am semănat după cultură de porumb. Noi arăm terenul, apoi am fertilizat cu 200 kg/ha de îngrășământ triplu 15, după care am intervenit cu combinatorul. Anul acesta am semănat în jurul datei de 20 aprilie, atunci când am aplicat nitrocalcar 250 kg/ha și îngrășământ microgranulat 25 kg/ha. Am erbicidat preemergent, apoi am administrat Express. Cultura a mai primit un insecticid și un fungicid, atâta tot. Am recoltat după data de 20 septembrie și din punct de vedere al producției a fost un an bun, nu și din punct de vedere al prețurilor, ceea ce a făcut ca anul agricol să fie foarte dificil”, a afirmat domnul Cepreagă. Fermierul campion a mai declarat că va semăna anul viitor același hibrid pe o suprafață de 40 ha, adică toată suprafața pe care o va ocupa cultura de floarea-soarelui în ferma sa. 

Fermier campion la floarea-soarelui a devenit și domnul Gheorghe Bogdan Axânte din localitatea Vorona, județul Botoșani. Acesta a ales hibridul P64LE162 și a obținut o producție de 4.280 kg/ha.

axante gheorghe_b

Următorul fermier campion este domnul Sandor Kozel din județul Mureș, localitatea Grindeni. Acesta lucrează o suprafață de 100 ha, floarea-soarelui a avut pe 22 ha, hibridul P64LE99 oferindu-i o producție de 4.000 kg/ha. “Am semănat floarea-soarelui după cultură de porumb, astfel că terenul a fost arat și pregătit cu combinatorul, una sau două treceri în funcție de cât este necesar. Am fertilizat cu îngrășământ NPK – 150 kg/ha la pregătirea patului germinativ și cu 150 kg/ha la semănat, între 15 și 20 aprilie, atunci am adăugat și îngrășământ microgranulat 20 kg/ha. Am erbicidat preemergent, apoi am administrat Express, am aplicat  un insecticid preventiv în stadiul de 3 perechi de frunze. Atunci când plantele aveau în jur de 1 metru am administrat cu drona un fungicid și un îngrășământ foliar pe bază de bor. Aceasta este toată tehnologia, iar recoltatul a avut loc în prima parte a lunii septembrie. Anul viitor încă nu știu ce suprafață de floarea-soarelui voi semăna, dar sigur voi alege din nou hibridul P64LE99, pentru că este un hibrid tardiv, dar stabil, cu producții bune”, a declarat fermierul campion.

ursu claudiu_b

În județul Suceava, localitatea Stamate, fermier campion a devenit domnul Andrei Claudiu Ursu, care a ales hibridul P64LE162 și a obținut 3.750 kg/ha. “Lucrăm în familie     170 ha, floarea-soarelui am avut pe 55 ha, iar cultura premergătoare a fost porumbul. Terenul a fost arat, pregătit minim cu un cultivator în primăvară și am semănat în a doua jumătate a lunii aprilie, atunci am administrat pe rând NPK - 200 kg/ha. Am erbicidat atât preemergent, cât și postemergent și am administrat un singur tratament format din fungicid, insecticid și îngrășământ foliar pe bază de bor. Recoltatul a avut loc în perioada 15 septembrie – 10 octombrie, a fost al doilea an când am ales acest hibrid și am fost mulțumit de producția obținută”, a punctat domnul Ursu. 

visanoiu florentin_bUn alt fermier campion este domnul Florentin Vișinoiu din localitatea Săceni, județul Teleorman, care a cultivat hibridul P64LE99  și a obținut o producție de 3.350 kg/ha. “Lucrez 500 ha, floarea-soarelui am avut pe 135 ha, iar pe o suprafață de 50 ha am obținut 3.350 kg/ha cu hibridul P64LE99. Am semănat mai timpuriu, respectiv 14 – 15 martie, cred eu că așa se pretează acest hibrid și a fost și cel mai productiv din fermă, iar cultura premergătoare a fost grâul. Am arat în toamnă, am pregătit în primăvară cu combinatorul, la semănat am aplicat și îngrășământ complex 20.20.0 – 170 kg/ha, apoi la prașilă, aproape de apariția butonului floral, am administrat azotat de amoniu – 200 kg/ha. Pentru mană am mai aplicat cu tratament format din cupru sistemic, în stadiul de 3-4 frunze. În ceea ce privește erbicidele, am aplicat Express și am mai intervenit o dată cu un alt erbicid, la fiecare trecere am adăugat și insecticid sistemic și de contact. Recoltatul a avut loc la finalul lunii august, am avut parte de deficit mare de apă în zonă, însă producția a fost mulțumitoare pentru aceste condiții. Am semănat și alți hibrizi, am aplicat aproximativ aceeași tehnologie, dar nu s-au ridicat la această producție. Cultiv hibridul P64LE99 de când a apărut pe piață și îl voi semăna în continuare. Pe lângă acest hibrid am ales și P64LE162, în total voi semăna 100 ha cu hibrizii Pioneer”,  a declarat domnul Vișinoiu. 

Vizualizat: 865 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii