Adama
Vinasa Rompak

CONFERINȚA POMICON 2021 – Noutăți pentru sectorul pomicol

Publicat: 10 martie 2021 - 11:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În premieră pentru industria agribusiness din România, Agricover transformă conferințele tradiționale în emisiuni de televiziune!

Marți, 9 martie 2021, în premieră pentru mediul online, într-un format dedicat de emisune TV, s-a desfășurat cea de-a VIII-a ediție POMICON, Conferința Națională a Pomiculturii, organizată de AGRICOVER cu sprijinul Asociației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume și Fructe (PRODCOM), Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni (ICDP) și cu participarea celor mai importante companii producătoare de tehnologii agricole la nivel global - SUMMIT AGRO, INTERMAG, FMC.

Pomicon 2021 (1)_b

Suntem optimiști, 2021 a început bine, mai ales că rezerva de precipitații din sol s-a refăcut. Prin întreg portofoliul de produse și servicii, prin condițiile comerciale și termenele de plată corelate cu momentul recoltării și expertiza specializată oferită de echipele din teren, Agricover continuă să facă mai ușoară viața fermierilor români. Aș vrea să prezint Campania Early Sales, una dintre campaniile de succes ale Agricover, peste 50% dintre fermierii parteneri fiind deja beneficiarii acesteia. Prin intermediul acestei campanii, fermierii au posibilitatea să achiziționeze în pre-sezon, înainte de primăvara 2022, inputurile de care au nevoie pentru noul an agricol. În fiecare an există o tendință evidentă de creștere a prețurilor inputurilor, iar discounturile au ajuns la un nivel la care foarte greu mai pot să crească. Astfel, prin această campanie reușim să înghețăm prețurile de achiziție pentru fermieri, respectiv prețurile din 2021 rămân aceleași și pentru 2022. Pe lângă securizarea prețului, campania oferă și alte beneficii, inclusiv depozitarea gratuită a mărfii în condiții optime de păstrare și livrarea la momentul necesar, a declarat Ghiță PINCA, Director General, Agricover SA.

Agricover SA_Ghita Pinca (3) (1)_b

În deschiderea conferinței, Adrian Nechita OROS, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a transmis un mesaj pentru pomicultori.

Anul acesta definitivăm Planul Național Strategic pentru 2021–2027 și încercăm să finalizăm programul de tranziție pentru 2021–2022, unde alocări importante au fost destinate și pomiculturii. Din statisticile pe care le avem, suprafața patrimoniului pomicol este de 147.000 de hectare, reprezentând 1,1% din suprafața agricolă a țării, iar 50% din această suprafață are un potențial producător redus. Din analiza nevoilor pe care am realizat-o, am observat că deficitul balanței comerciale este semnificativ, pomicultura situându-se pe locul al treilea după carnea de porc și legumicultură. O cauză principală este și deficitul de stocare și procesare al fructelor. Am alocat 120 de milioane de euro, atât pentru investiții în ferme pomicole, cât și în facilități de depozitare și procesare a fructelor. În paralel, vom continuași celelalte proiecte: spijinul cuplat pentru fructele destinate industrializării, programul de fructe în școli, ajutorul de stat pentru motorina utilizată și vom oferi sprijin financiar pentru înființarea grupurilor de producători prin PNADR,” a declarat Adrian Nechita OROS, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

 

Soluția pentru pomicultură - finanțare și investiții


Agricover Credit IFN este prima instituție financiară specializată pentru sectorul agricol și a oferit finanțare prin produse mixte agrifinance & agribusiness în valoare de peste 530 de milioane de lei pentru peste 4,000 de fermieri care lucrează 1,62 milioane de hectare de teren arabil la nivel național. Peste 1,75 miliarde de lei sunt acum în piață de la Agricover Credit IFN.

Agricover Credit IFN (1)_b

“Pentru noi, pomicultura este un sector important. Avem clienți care au achiziționat teren cu ajutorul nostru, iar acum se gândesc să investească în unități de procesare. Am reușit să înțelegem nevoile clienților și am propus întotdeauna soluții de finanțare performante, adaptate nevoilor lor. Suntem lider de piață, susținem permanent creșterea și eficientizarea afacerilor fermierilor români și avem resurse să plasăm peste două miliarde de lei anul acesta," a declarat Robert Rekkers, Director General Agricover Credit IFN.

Speciile perene, viticultura și pomicultura, înseamnă investiții. Din 2014, Programul de Dezvoltare Rurală a beneficiat de o submăsură specială care a cheltuit aproximativ 500 – 600 milioane de euro, fiind înființate plantații pe aproximativ 9,000 de hectare.

ICDP_Mihail Coman (1)_b

Avem o veste bună pentru pomicultori, programul de investiții va continua și în perioada de tranziție, respectiv până în 2023, iar apoi în Planul Național Strategic, de asemenea, strategia este de a finanța investițiile din pomicultură. Ne așteptăm ca în următorii zece ani, România să poată produce aproape 2 milioane de tone de fructe și să planteze 50.000 de hectare cu livezi, acoperind cele 20 de specii care se consumă preponderent. Din fericire, Programul Pomicol nu a avut fonduri necheltuite, ba mai mult, a existat o supracontractare de peste 3%. Acest lucru a determinat autoritățile să continue investițiile în pomicultură și pentru perioada de tranziție, ulterior până în 2027. 112 milioane de euro vor fi folosite pentru finanțarea publică, la care se adaugă cofinanțare pentru următorii doi ani. Sperăm ca din acești bani să putem să mai platăm încă 5,000 de hectare,” a declarat Dr. Ing. Mihail COMAN, Director, (ICDP) Pitești-Mărăcineni

 

Inovație – Produsul pomicol este folositor și pentru industria farmaceutică


Pomicultura nu înseamnă doar consum de fructe proaspete și procesare. Mai nou, la ICDP Pitești-Mărăcineni se experimentează folosirea produsului pomicol și pentru industria farmaceutică. În acest moment vorbim despre arbuști fructiferi  - aronia, cătina, lonicera – cu reale beneficii pentru sănătate.

Cercetăm tot ce înseamnă cultura acestor specii, deoarece există probleme generate de schimbările climatice (boli, dăunători, polenizatori). Institutul pomicol are acest bagaj genetic, deocamdată testăm în diferite centre din România. Sper ca acest segment nou să crească, pentru că în țările dezvoltate din Europa și Statele Unite se folosesc intensiv acești arbuști fructiferi pentru producția de produse farmaceutice,a declarat Dr. Ing. Mihail COMAN, Director, (ICDP) Pitești-Mărăcineni.


Consumatorul român vrea fructe și legume românești!


Din păcate, România importă fructe și legume care se produc și la nivel local, iar pentru acestă situație, trebuie găsită o soluție. Aurel TĂNASE, Președintele PRODCOM  a vorbit despre o posibilă soluție, cea a  depozitării, menționând faptul că există în plan construcția a opt depozite regionale, care să aibă în jurul lor centre de achiziție, de preluare, care să pună la dispoziția producătorilor pe lângă know-how și materialele necesare, mă refer la ambalaje. Astfel, produsele pot fi depozitate în atmosferă controlată, potențialul României fiind uriaș, 80 % din consum putând fi acoperit din resurse proprii.”

În ultimii șapte ani, în România, s-au plantat 495 hectare de cireș, plantații intensive, foarte valoroase, productive, cu o prezentare foarte bună. România este al treilea stat în UE raportat la suprafața de producție pentru cireș, care înseamnă 8.000 de hectare.

PRODCOM_Aurel Tanase (1)_b

PRODCOM participă în prezent la opt târguri internaționale, în Asia, Orientul Mijlociu, Orientul Îndepărtat, căutăm să ducem ce este mai bun. Am exportat cireșe la costul de 7 euro/kilogram, livrate în ambalaje speciale. Le-am transport cu avionul în Dubai, Arabia Saudită, iar acum avem cereri pentru Malaezia, Coreea de Nord și Singapore,” a declarat Aurel TĂNASE, Președinte, PRODCOM.

Moderată de Andreas Petrescu, emisiunea propune o  discuție obiectivă despre nevoile sectorului pomicol pentru a deveni cu adevărat performant și sustenbil, în compania reprezentanților celor mai mari companii producătoare de tehnologii agricole, experți și cercetători, pomicultori recunoscuți.

 Aici puteți vedea rezumatul emisiunii:


Aici puteți vedea înregistrarea emisiunii:

Despre Grupul Agricover

Grupul Agricover este unul dintre cei mai importanți jucători din agribusiness-ul românesc, cu o activitate de peste 20 de ani. Cu un model de business puternic integrat și original, Grupul Agricover susține eficiența întregului lanț valoric din agricultură, oferind soluții specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din România. Agricover Holding SA este acționar majoritar și investitor în activitățile de Agri-Business, Agri-Finance, Agri-Food și Agri-Technology derulate prin subsidiarele sale, Agricover SA, Agricover Credit IFN SA, Abatorul Periș SA și Agricover Technology SRL. În prezent, în cadrul subsidiarelor Agricover Holding SA își desfășoară activitatea peste 1.050 de angajați. Grupul deservește un portofoliu de peste 6.500 de clienți fermieri, care exploatează peste 2,5 milioane de hectare de teren arabil la nivel național.

Agricover SA, înființată în anul 2000, este entitatea exclusiv dedicată activității de distribuție a tehnologiilor agricole (produse pentru nutriția plantelor, produse pentru protecția plantelor, semințe certificate) și combustibil (motorină). Numărul de clienți activi la data de 30 iunie 2020 a depășit 6.000 de fermierii. În octombrie 2019, Agricover Holding SA a finalizat o tranzacție în urma căreia ADAMA, membră a Grupului Syngenta, unul dintre liderii globali în soluții integrate pentru protecția plantelor, a devenit acționar minoritar în cadrul subsidiarei, cu o participație de 10%.

Agricover Credit IFN SA, înființată în anul 2007, esteprima instituție financiară din România care oferă produse financiare exclusiv fermierilor din sectoarele vegetal și zootehnic. Numărul de clienți activi ai Agricover Credit IFN SA a depășit pragul de 4.000 la data de 30 iunie 2020, marea majoritate fiind fermieri de culturi principale vegetale mari.

Pentru mai multe referințe accesați www.agricover.ro

 

Vizualizat: 702 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii