Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va alcătui și anul acesta un eșantion de control. Cum vor fi aleși fermierii, crescătorii de animale pentru acest eșantion și care sunt procentele impuse APIA de regulamentele europene?
Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii explică cum va fi format anul acesta eșantionul de control pentru plata subvențiilor agricole:
sursa foto BZI
„Art. 15. – (1) În sensul art. 60 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2021/2.116 al Parlamentului European şi al Consiliului din 2 decembrie 2021 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul (UE) 2021/2.116, APIA trebuie să asigure efectuarea controalelor la nivelul necesar pentru o gestionare eficace a riscurilor la adresa intereselor financiare ale Uniunii. APIA selecţionează eşantionul de control din întreaga populaţie de solicitanţi, incluzând, după caz, o parte aleatorie şi o parte selecţionată pe baza analizei riscurilor.
(2) Rata minimă a controalelor la faţa locului în cadrul sistemului integrat menţionat la art. 65 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2021/2.116 va fi:
a) 5% pentru intervenţiile bazate pe suprafaţă, altele decât ecoschemele, care nu fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafeţelor prevăzut la art. 70 din Regulamentul (UE) 2021/2.116;
b) 3% pentru ecoschemele din sectorul vegetal;
c) 5% pentru intervenţiile aferente sectorului zootehnic.
d) 1% pentru controalele specifice pentru condiționalitate.”