Mihai Banu este politicianul care a declarat că fermierii nu au ce să caute în birourile de organizare ale alegerilor pentru camerele agricole.
În decembrie 2010, Parlamentul României adoptă Legea Camerelor Agricole, dar sub o formă modificată faţă de propunerea din 2009, astfel încât deciziile urmau să se ia la nivel politic. Puterea decizională era atribuită reprezentanţilor ministeriali. Nemulţumiţi, reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale fermierilor s-au retras din Comitetul Naţional de Iniţiativă (CNI). Primele alegeri pentru camerele agricole urmau să fie organizate în 24 iulie 2011, avându-l coordonator pe Mihai Banu, preşedintele Comitetului Naţional de Iniţiativă (CNI) pentru Camerele Agricole.
Îi acordăm o mare bulină neagră lui Mihai Banu, pentru declaraţiile absolut revoltătoare cu privire la rolul fermierilor în Camerele Agricole şi, implicit, la modul în care urmau acestea să funcţioneze, în viziunea politicianului. Iată ce ne spunea Banu, făcând referire la retragerea reprezentanţilor fermierilor din CNI: „Ştiţi de ce nu-mi pun probleme? Pentru că, atunci când am elaborat legea am făcut o greşeală. Această organizaţie (n.r. - camera agricolă) se face pe banii statului, cheltuielile sunt ale statului şi ar fi trebuit ca numai reprezentanţii statului să facă parte din aceste birouri care se ocupă de alegeri. Fermierii intră în joc în momentul alegerilor, pentru că ei îşi depun candidaturile. Am zis să fie democraţie, să fie şi ei prezenţi şi n-am făcut bine”, ne-a declarat preşedintele CNI.
Despre cât de normal este ca cei pentru care sunt făcute aceste camere agricole să nu participe la organizarea lor, deputatul Mihai Banu a declarat: „Aici este o înţelegere greşită. Statul produce o instituţie. Ei (n.r. - fermierii), după aceea (n.r. - după alegeri), pot să facă ce doresc cu ea, că nu-i opreşte nimeni. Chiar dacă ar fi participat, n-ar fi modificat nimic, nu puteau modifica legea, fiindcă trebuie să o respecte, oricine ar fi intrat în acest joc nu avea altă posibilitate decât să respecte legea. Asta facem noi astăzi. E treaba lor, nu ştiu, nu mă interesează, orice fel de motive au, sunt nejustificate. Dacă fermierii vor să-şi facă o Cameră agricolă, n-au decât să şi-o facă. Să şi-o facă singuri, cine-i opreşte? Noi aceste camere agricole le facem pentru ăla care n-are după ce bea apă astăzi, cel care are un hectar, două, cinci, şapte, nu pentru marii fermieri. Asta nu s-a înţeles. Nu ştiu de ce s-au înghesuit în conducerea camerelor marile organizaţii, că LAPAR-ul n-are nevoie de cameră. În LAPAR sunt mari fermieri (...) Am rezolvat o cerinţă de 20 de ani. Acuma, după ce am făcut-o, vin fel şi fel de mofturoşi, care ce să invoce?”, a comentat Mihai Banu, deputatul care „făcea legea” camerelor agricole şi pentru care agricultorii se împart în cei care nu au „după ce bea apă”, şi marii fermieri.