Adama
AGRICOVER

"Trăiesc un an ce mă va duce la faliment" - Viorel Ilaş, agricultor

Publicat: 07 septembrie 2015 - 14:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cât a fost vara de lungă (ba chiar şi în prelungiri!), Ministrul Agriculturii a condus, cu aplomb, caravana PNDR 2014-2020 şi, la toate criticile şi recomandările primite cum că mai bine ar sta la Bucureşti să muncească, în loc să se plimbe, el a dat vina pe presă că nu a promovat PNDR-ul aşa cum şi-a dorit MADR-ul! Sincer, nici nouă nu ne place modul în care promovează Ministerul noul PNDR...

Şi, ca să fim mai expliciţi, redăm în continuare o mostră de discurs pe care am fi dorit să-l auzim de la Daniel Constantin: "Dragi agricultori, trăim în anul de graţie 2015 un moment istoric, datorită noilor orientări ale PAC şi Capitolului 8.2.12., M17 din noul PNDR privind Gestionarea riscurilor în agricultură. Din acest moment, nici un fermier nu trebuie să se mai teamă de falimentul cauzat de condiţiile meteo nefavorabile (secetă, ploi abundente, îngheţ, grindină), de bolile plantelor şi ale animalelor, pentru că UE îi despăgubeşte pe fermierii care sunt în această situaţie. Cu condiţia ca aceştia să fie afiliaţi unui Fond Mutual. Deci nici d-voastră, domnule Viorel Ilaş, nu trebuie să vă mai temeţi de faliment, decât în cazul în care faceţi greşeli tehnologice şi de management în fermă. Beneficiul major al acestei viziuni este că şi agricultorul va fi supus aceloraşi riscuri de faliment ca şi cei din industrie, comerţ şi servicii şi astfel băncile vor putea să acorde credite pentru dezvoltarea activităţii d-voastră, fără să se lovească de riscurile inerente ale unui faliment cauzat de condiţiile meteo extreme".

Asta doream să auzim noi, cei din presă, şi cred că şi agricultorii de la d-voastră, domnule Ministru. Când colo, aflăm că despăgubirile din acest an, dacă vor veni, se vor da din banii publici, ai noştri, ai tuturor, în loc să fie alocate sumele de la UE prevăzute taman pentru acest capitol. Ori asta este nu grav, ci foarte grav!
De aceea, în locul unui discurs liniştitor, de genul celui prezentat anterior, care ar fi adus măcar puţin optimism în rândul agricultorilor, auzim doar de măsuri guvernamentale care sfidează bunul mers al agriculturii în România! De pildă, în şedinţa de Guvern din 24 iunie a.c., Executivul a mărit cu 3 milioane de euro plafonul alocat ajutorului specific pentru crescătorii din zonele defavorizate. Lăudabil! Doar că banii provin din FEGA şi erau destinaţi constituirii unui Fond Mutual în agricultură... Reamintim că fonduri pentru înfiinţarea Fondului existau încă din 2009, dar s-au pierdut pe motiv de lipsă de competenţă guvernamentală... În ritmul ăsta şi în absenţa Fondului Mutual care să poată distribui fondurile europene prevăzute pentru despăgubiri, fermierul român riscă să rămână din nou cu buza umflată şi cu traista goală... inclusiv în anii care vin. Şi, evident, într-o situaţie defavorizată faţă de neamţ, austriac sau francez.

Mai mult decât atât, Guvernul României, adoptând OUG 58/2013 distruge practic baza legală a înfiinţării Fondurilor Mutuale, prin eliminarea atribuţiilor Camerelor Agricole (Legea 283/2010 republicată îîn temeiul Legii 122/2012, art. 19 privind atribuţiile Camerei Agricole  - Înfiinţează fonduri mutuale ale agricultorilor şi administrează/desemnează administratorii acestora). Mai mult, Ministrul Agriculturii sabotează discuţiile privind modificarea legii Camerelor Agricole prin neprezentare sau proastă desemnare pentru reprezentare la întâlnirile şi şedinţele pe acest subiect...

E drept, nici liderii fermierilor nu prea se înghesuie să facă presiuni sau să insiste puţin la Minister cu problema Fondului Mutual, adoptând o variantă mai uşor accesibilă când vine vorba de despăgubiri... dau în judecată ANM-ul pentru prognoze nerealiste. Dacă tot e cu ţapul ispăşitor, le sugerăm şi alţi vinovaţi: poate cerul că a fost prea albastru sau soarele că prea a exagerat cu toropeala. Şi totuşi, banii... unde sunt banii păgubiţilor???

Dănuţ RADIŞ
FUNDAŢIA REVISTEI FERMA
www.fundatiaferma.ro

camerele-agricole_INTERZIS-FERMIERILOR_b

Vizualizat: 11378 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

GALERIE FOTO. Cum a fost la AgriPlanta Vest 2015?

GALERIE FOTO. Cum a fost la AgriPlanta Vest 2015?

A doua ediţie a expoziţiei în câmp AgriPlanta Vest, organizată de DLG InterMarketing la Carani, în judeţul Timiş, a reunit, în perioada 27 - 30 august 2015, circa 70 de expozanţi şi peste 2.800 de vizitatori.

Ministerul agriculturii, un fel de “pierde vară” pe bani europeni...

Ministerul agriculturii, un fel de “pierde vară” pe bani europeni...

Hotărât lucru, Daniel Constantin pare cel mai activ ministru în această vară caniculară. Străbate ţara în lung şi-n lat, pe cod roşu, portocaliu sau galben de caniculă, în vederea promovării RNDR (Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală) şi pentru înregistrarea de noi membri.

Deputații au respins un nou termen pentru înființarea Camerelor Agricole

Deputații au respins un nou termen pentru înființarea Camerelor Agricole

Deputaţii din Comisia pentru Agricultură au avizat negativ propunerea legislativă prin care se stabilea un nou termen, de 9 luni de zile, pentru constituirea camerelor agricole în judeţele în care acestea nu au fost înfiinţate. Votul final în plen ar putea fi dat pe 30 iunie 2015. Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, acuză că, de fapt, camerele agricole nu pot fi înfiinţate din cauza „dihoniilor şi intereselor politice”.

IMPLICĂ-TE! Semnează petiţia şi susţine şi TU Camerele Agricole şi drepturile fermierilor!

IMPLICĂ-TE! Semnează petiţia şi susţine şi TU Camerele Agricole şi drepturile fermierilor!

Proiectul "Camerele agricole: putere de decizie pentru fermieri!", iniţiat de Fundaţia Revistei Ferma este materializat prin PETIŢIA pentru revenirea la forma iniţială a Legii Camerelor Agricole (prevederile Legii nr. 122/2012, cu amendamente) şi abrogarea OUG nr. 58/2013. Pe scurt, cerem revenirea la atribuţiile cu putere de decizie pentru fermieri, pe care Ordonanţa 58 le-a eliminat complet!

Fermierii, în suferinţă... Ministerul Agriculturii aruncă perdele de fum!

Fermierii, în suferinţă... Ministerul Agriculturii aruncă perdele de fum!

Fermierii afectaţi de secetă şi alte fenomene meteo extreme aşteaptă cu sufletul la gură, ca pe o ultimă speranţă, sprijinul autorităţilor şi în special al ministrului agriculturii. Sprijin financiar evident. Însă, în loc de soluţii concrete, reprezentanţii ministerului vin cu “perdele de fum” care să le ascundă incompetenţa în gestionarea fenomenelor de criză din agricultură, chiar şi în condiţiile în care Uniunea Europeană le-a pus la dispoziţie instrumentele necesare.

Lanţul slăbiciunilor ministeriale: Seceta, Fondul mutual şi Camerele Agricole

Lanţul slăbiciunilor ministeriale: Seceta, Fondul mutual şi Camerele Agricole

În momentul în care scriu aceste rânduri, Moldova este pârjolită de secetă. În judeţul Iaşi s-a instituit cod roşu de secetă. În Botoşani, ciuturile scot nămol din fântâni, iar fermierii sunt nevoiţi să aducă apa cu cisternele de la mare depărtare pentru a adăpa animalele...

Baciu condamnă politicul pentru eşecul Legii Camerelor Agricole

Baciu condamnă politicul pentru eşecul Legii Camerelor Agricole

Subiectul Camerelor Agricole a fost deseori adus în discuţie la ediţia din acest an a târgului Agriplanta - RomAgroTec, desfăşurat recent în localitatea Fundulea, din judeţul Călăraşi. Laurenţiu Baciu se numără printre cei care au răspuns provocării lansate de Fundaţia Revistei Ferma, semnând petiţia care solicită revenirea la forma iniţială a legii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii