În momentul în care scriu aceste rânduri, Moldova este pârjolită de secetă. În judeţul Iaşi s-a instituit cod roşu de secetă. În Botoşani, ciuturile scot nămol din fântâni, iar fermierii sunt nevoiţi să aducă apa cu cisternele de la mare depărtare pentru a adăpa animalele...
Nici în celelalte părţi ale ţării lucrurile nu stau mai bine: Câmpia Buzăului suferă şi ea de o secetă similară cu cea din 1986, după cum spun specialiştii iar Prahova au fost măturată de grindină şi vijelie, 900 de hectare fiind afectate. Şi putem continua...
Fermierii sunt, de departe, cei mai afectaţi locuitori din aceste zone. Disperarea lor a atins cote maxime. Mulţi vor pierde prin faliment toată agoniseala de-o viaţă, vor pierde casele care sunt garantate pe la bănci iar cei mai "norocoşi" vor suferi pierderi care le vor dezechilibra afacerile pentru mulţi ani de-acum înainte. Toate acestea arată uriaşele pericole la care sunt expuşi cei care investesc în producţia agricolă în România şi de ce băncile creditează agricultura de la noi cu aşa mare dificultate. Mai mult, societăţile de asigurare nu riscă şi nu asigură culturile contra fenomenelor meteo extreme.
UE ne dă, dar ai noştri nu pot duce!
Mai mult ca sigur că, pe tot întinsul Uniunii Europene sunt mulţi fermieri în aceeaşi situaţie de criză ca şi cei din România noastră. Desigur, un aspect face diferenţa. Şi e mare diferenţa: autorităţile statelor respective chiar au grijă de fermieri, pentru că toţi vor recupera 65% din pierderile economice cauzate de izbucnirea unor fenomene climatice nefavorabile sau a unei boli a animalelor sau a plantelor, de o infestare cu dăunători, de un incident de mediu sau chiar de o scădere drastică a veniturilor. Pentru a beneficia de aceste plăţi, fermierii trebuie să fie afiliaţi unui FOND MUTUAL.
UE se laudă că este o instituţie care asigură egalitatea de tratamente între fermierii din întreaga Uniune. Da, şi România este parte a ei şi da, au primit şi fermierii noştri aflaţi în necaz dreptul de a beneficia de sume compensatorii de aproape 400 de milioane de Euro pentru perioada 2014-2020! Doar că fermierii de la noi au parte de aceste fonduri doar teoretic, şi asta din cauză că ROMÂNIA NU ARE UN FOND MUTUAL ACREDITAT, la care aceştia să adere. Mai valabilă ca oricând vorba noastră adaptată: UE îţi dă, dar nu-ţi bagă şi în traistă!
Cine este vinovat pentru această situaţie tragică? Ministerul Agriculturii! De ce? Oficialii de la Agricultură au avut la dispoziţie de la UE, încă din 2007, prin Regulamentul 1234, sume de bani ca "sprijin pentru costurile administrative antrenate de înfiinţarea fondurilor mutuale" iar din 2009, prin Regulamentul UE 73 au avut posibilitatea ca prin aceste fonduri mutuale să plătească fermierilor sume compensatorii pentru boli ale animalelor şi plantelor. Cu toate acestea, MADR-ul nu a acţionat decât după 7 ani, când a apărut Legea nr. 2 din 08.01.2014, care aprobă OUG nr. 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale, lege modificată ulterior prin OUG 63/2014. Se pot constitui fonduri mutuale acreditate de minister prin această legislaţie stufoasă, apărută în ceasul al 13-lea, la care fermierii din Moldova, spre exemplu, să poată adera pentru a beneficia de 65% din pierderile suferite din cauza secetei? Ba bine că NU!
Sugestia nu s-a lăsat cu acreditare...
La sugestia ministrului Constantin, fostul lider al Federaţiei PROAgro, Alex Jurconi, a constituit un astfel de fond, care însă, culmea, nu a fost acreditat de minister! Singura consecinţă a fost mazilirea de către colegi a lui Jurconi pentru o aventură mult prea costisitoare pentru federaţie. Poate constitui LAPAR, tot la sugestia recentă a ministrului Agriculturii, un fond mutual acreditat? NU! De ce? O fundaţie, asociaţie sau federaţie din România nu poate înfiinţa un astfel de fond din două motive evidente: fondurile mutuale împart bani europeni şi trebuie să fie o organizaţie de utilitate publică, nu de interes public, aşa cum sunt cele amintite anterior. Şi, în al doilea rând, pentru a fi acreditat un fond trebuie ca acesta să fie reprezentativ şi să demonstreze că membrii săi exploatează peste 20% din totalul suprafeţei agricole şi al efectivelor de animale înregistrate la nivel naţional. Ori, asociaţiile sau federaţiile de la noi, atât de divizate cum sunt, nu au cum să organizeze un astfel de fond.
Grija ministerială pentru fermieri e o glumă proastă
Există în acest moment o instituţie în România care să înfiinţeze şi să administreze aceste fonduri? NU! Dar ar fi fost, în 2010, când Parlamentul a votat Legea nr. 283 a Camerelor Agricole, care dădea dreptul şi posibilitatea acestora de a înfiinţa fonduri mutuale, fiind organizaţii de utilitate publică şi cu reprezentativitate la nivel naţional, pentru simplul motiv că membrii Camerelor ar fi fost toţi agricultorii din România care beneficiază de plăţi directe prin APIA. Printre atribuţiile Camerelor Agricole, menţionate la art. 19, pct. 12, era prevăzut că "înfiinţează fonduri mutuale ale agricultorilor şi administrează/desemnează administratorii acestora". Ulterior însă, prin OUG 58/2013, Guvernul României a eliminat din atribuţiile Camerei înfiinţarea fondurilor mutuale.
Pe cale de consecinţă, pentru a fi posibilă înfiinţarea unui fond mutual trebuie modificată de urgenţă legislaţia referitoare la Camerele Agricole! Dar Ministerul nu doreşte acest lucru, un exemplu elocvent în acest sens fiind şi întâlnirea din 3 iunie a.c. din Comisia de Agricultură a Parlamentului, unde nu s-a putut lua nici o hotărâre din cauză că MADR-ul a trimis la şedinţă un simplu consilier, în locul unui reprezentant cu putere de decizie.
Şi câte mai sunt de făcut pentru ca cei aproape 400 de milioane de Euro să ajungă la fermieri! Modificarea legii Camerelor Agricole, alegeri în judeţe, înfiinţarea fondurilor mutuale, acreditarea lor de către Ministerul Agriculturii - toate acestea ar trebui bifate până la sfârşitul anului! Însă cum necazurile deja au dat năvală peste agricultura românească, mai mult ca sigur că fermierii loviţi de soartă nu vor putea primi plăţi compensatorii în cuantum de 65% din pierderi!
Dănuţ RADIŞ
FUNDAŢIA REVISTEI FERMA
www.fundatiaferma.ro
SEMNEAZĂ PETIŢIA! SUSŢINE CAMERELE AGRICOLE ŞI DREPTURILE FERMIERILOR!
Fundaţia Revistei Ferma a demarat campania de strângere de semnături pentru susţinerea petiţiei "CAMERELE AGRICOLE: PUTERE DE DECIZIE PENTRU FERMIERI". Campania se desfăşoară în cadrul principalelor evenimente cu profil agricol (târguri, expoziţii, întruniri ale fermierilor), prin intermediul voluntarilor şi online, pe www.fundatiaferma.ro/petitie.
Informaţii detaliate cu privire la evoluţia demersului nostru şi articole cu referire la acest subiect aflaţi din revista FERMA, de pe site-urile www.agroinfo.ro/camere-agricole, www.fundatiaferma.ro, www.camerele-agricole.ro şi din paginile noastre de facebook.
Faceţi cunoscută opinia dvs. şi dezbateţi subiectul pe forum.agroinfo.ro, la secţiunea Camerele Agricole.
Ne găsiţi şi prin email, la fundatia.ferma@gmail.com şi telefonic, la 0256.213328.