"Camerele agricole de stat sunt una" (n.r. - născute din fostele agenţii de consultanţă agricolă), "camerele private, ale fermierilor, sunt altceva" (n.r. - cu referire la cele înfiinţate după OUG 58/2013), "bine că face cineva ceva şi pentru noi, fermierii" (n.r. - cu referire la iniţiativa Fundaţiei Revistei Ferma)
"fermierii să-şi facă propriile camere, cu banii lor", "s-a făcut un adevărat haos din camerele agricole" - sunt doar câteva dintre mesajele primite de la cei care au vizitat standurile revistei Ferma de la expoziţia Agraria din Cluj, locul unde Fundaţia Revistei Ferma a lansat campania de strângere de semnături pentru susţinerea petiţiei care prevede revenirea la forma iniţială a Legii Camerelor Agricole (prevederile Legii nr. 122/2012, cu amendamente) şi abrogarea OUG nr. 58/2013.
Au fost şi persoane, două-trei, care ne-au acuzat că vrem distrugerea camerelor agricole, pentru că Ministerul Agriculturii le dă lor bani şi ar trebui să fim recunoscători... E drept, MADR-ul, în mărinimia sa, a anunţat că va aloca bani de la buget pentru camerele agricole... Dar acesta nu e deloc un mare favor, ci o contribuţie legiferată, firească, aşa cum, de altfel, se întâmplă în mai toate statele vest-europene. Nu înseamnă că Ministerul Agriculturii devine cotizantul cu drepturi depline asupra rolului şi activităţii camerelor agricole. Tocmai de aceea precizăm că Fundaţia Revistei Ferma nu se implică sub nici o formă în demersurile privind organizarea şi funcţionarea Camerelor Agricole, a celor deja existente şi a celor ce vor fi formate în viitor, dar îşi asumă informarea fermierilor cu privire la oportunităţile pe care aceştia le pot avea prin legiferarea unor drepturi şi atribuţii cu putere de decizie şi reprezentare la nivel local, regional, naţional, din punct de vedere juridic, administrativ, al organizării teritoriului şi al intereselor comune raportate la activităţile agricole pe care le desfăşoară. Toate acestea erau parte integrantă a Legii nr. 122/2012 care modifica şi completa Legea nr. 283/2010, dar au fost complet eliminate prin OUG 58/2013.
Fundaţia Revistei Ferma îşi propune prin această iniţiativă să demareze acţiuni de lobby la nivelul autorităţilor legislative şi guvernamentale, pentru revenirea la ultima formă a Legii Camerelor Agricole care prevedea atribuţii cu putere decizională pentru fermieri (Legea nr. 122/2012, cu amendamente) şi pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 58/2013.
În 12 iunie 2013, când Guvernul a aprobat, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea Legii nr. 283/2010 privind camerele agricole şi a Legii 122/2012 pentru modificarea şi completarea Legii 283/2010, reprezentanţii fermierilor spuneau că înfiinţarea şi modul de organizare a camerelor agricole se schimbă radical şi asta îi nemulţumeşte, acuzând politizarea camerelor agricole, precum şi faptul că nu au fost consultaţi de minister la elaborarea proiectului, deşi au cerut acest lucru.
Amendamentele la Legea nr. 122/2012, aspect menţionat anterior, vizează în primul rând revenirea la încadrarea camerelor agricole ca fiind de utilitate publică (aşa cum prevedea prima formă a Legii Camerelor Agricole). În Legea 122, încadrarea camerelor agricole este de interes public, ceea ce modifică radical şi modalitatea de finanţare, excluzând practic subvenţionarea din bugetul de stat a cheltuielilor privind organizarea şi funcţionarea Camerelor Agricole.
Fundaţia Revistei Ferma a demarat campania de strângere de semnături pentru susţinerea prezentei petiţii, care se desfăşoară în cadrul principalelor evenimente cu profil agricol (târguri, expoziţii, întruniri ale fermierilor), prin intermediul voluntarilor şi online, pe www.fundatiaferma.ro.
Informaţii detaliate cu privire la evoluţia demersului nostru şi articole cu referire la acest subiect aflaţi din revista FERMA, de pe site-urile www.agroinfo.ro/camere-agricole, www.fundatiaferma.ro, www.camerele-agricole.ro şi din paginile noastre de facebook.
Faceţi cunoscută opinia dvs. şi dezbateţi subiectul pe forum.agroinfo.ro, la secţiunea Camerele Agricole.
Ne găsiţi şi prin email, la fundatia.ferma@gmail.com şi telefonic, la 0256.213328.