Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA în plus pe hectar, așa cum a anunțat Agroinfo încă de la începutul anului 2025. Este vorba de eco-schema PD-28 – Menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile cu un cuantum de 58,18 euro/ha, conform informării publicată pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Începând cu anul de Campanie 2025, fermierii vor avea la dispoziție un nou tip de plată sub forma unei eco-scheme, respectiv eco-schema PD-28 – Menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile.
Prin aplicarea eco-schemei, fermierii vor contribui la:
îmbunătățirea biodiversității agricole prin crearea unor habitate diverse și interconectate,
serviciile ecosistemice esențiale, cum ar fi polenizarea, controlul natural al dăunătorilor și gestionarea apei,
promovarea practicilor agricole sustenabile și sporirea rezilienței fermelor în fața schimbărilor climatice și a altor factori de stres,
îmbunătățirea peisajul rural și oferirea de beneficii estetice și recreative comunităților locale.
Cuantumul unitar planificat în perioada 2025-2027 este de 58,18 euro/ha.
Pentru a beneficia de această sumă, fermierii trebuie să aloce cel puțin 2% din suprafața arabilă a fermei în vederea menținerii zonelor neproductive și/sau înființării de elemente noi de peisaj.
În categoria menținerii zonelor neproductive se încadrează următoarele suprafețe:
Suprafața eligibilă este suprafața de teren arabil.
Condițiile de eligibilitate pe care beneficiarul trebuie să le îndeplinească sunt:
să se încadreze în categoria fermierilor activi, definiți în înțelesul art. 4, alin. (1) al Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 conform legislației naționale,
să fie beneficiar al schemei BISS,
să fie utilizatorul unei suprafețe agricole localizată pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) și având o categorie de utilizare eligibilă,
să dețină o suprafață minimă a fermei de 1 ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha,
să se angajeaze, pe baze anuale, să respecte cerințele de bază relevante și cerințele specifice,
să se angajează să țină o evidență a activităților agricole corelate cu implementarea cerințelor de bază și specifice la nivelul suprafețelor aflate sub angajament
Condiționalitatea se aplică la nivelul întregii exploatații și pe parcursul întregului an calendaristic.
Posibilitatea de combinare a plăților PD-28 cu alte eco-scheme disponibile:
Ecoschema PD-28 se poate combina cu ecoschemele PD-04 și PD-05.
Ecoschema PD-28 nu se poate combina cu ecoschema PD-05 în cazul alegerii cerinței specifice A privind plantarea arborilor.
În cazul îndeplinirii cerinței privind alocarea a 2% din 100ha teren arabil, toată suprafața de 100 ha teren arabil angajată în PD-28 beneficiază de plată!
• Elementele noi de peisaj trebuie înființate/plantate pe parcursul anului în care se aplică eco schema.
• Elementele noi de peisaj trebuie să se regăsească pe suprafețele de teren arabil sau adiacent parcelei de teren arabil, pe terenul aflat la dispoziția fermierului.
• În anul ulterior aplicării eco-schemei, elementelor noi de peisaj li se aplică obligația din GAEC 8 privind menținerea elementelor de peisaj existente pe terenul agricol.
• În anul ulterior aplicării eco-schemei, elementelor noi de peisaj plantate, constituite din arbori și arbuști, li se aplică interdicția de tăiere în perioada de reproducere și creștere a păsărilor sălbatice (15 martie – 31 august), conform standardului GAEC 8.
• Nu sunt eligibile pentru PD-28 elementele de peisaj (garduri vii individuale, șiruri de arbori/arbuști și arbori, grup de rânduri de arbori, pâlcuri arbustive, arbori în grup, tufe sau pietre în aliniament, arbori solitari, movile) care au fost declarate anterior Campaniei 2025 și pentru care s-a aplicat obligația menținerii elementelor de peisaj existente pe terenul agricol din GAEC 8.