Compania Syngenta a sprijinit proiectul „Livada bunicilor”, parte a campaniei „Bunicii mei sunt cool”, derulată de Asociaţia Centrul de Politici pentru Diversitate şi Securitate.
Acest proiect se înscrie în “Anul European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii” şi îşi propune întoarcerea la valori solide, la familie, solidaritate, respect şi empatie.
Campania se desfăşoară în perioada martie – decembrie 2012 şi are ca obiective creşterea solidarităţii prin promovarea activităţilor între generaţii, combaterea marginalizării şi a excluziunii sociale prin participarea la viaţa comunităţii şi sensibilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte nevoia persoanelor în vârstă de a împărtăşi experienţele şi de a avea un rol activ în societate.
Ce presupune proiectul „Livada bunicilor”?
“Livada bunicilor” este un element cheie al acestei campanii şi presupune realizarea a două sau mai multe livezi şcolare.
Bunici şi nepoţi se întâlnesc să planteze o livadă în curtea şcolii sau să împădurească o suprafaţă de teren pentru a arăta că le pasă de chestiunile actuale cum sunt reducerea poluării, oprirea defrişărilor, hrana sănătoasă, că vor şi pot să preia iniţiativa şi să se constituie în comunitatea celor care iubesc România, că vor şi pot să se implice direct atunci când este vorba despre viitor, că nu există bariere între generaţii atunci când este vorba despre mediul înconjurător, că orice acţiune făcută în beneficiul comunităţii poate apropia generaţii diferite.
Evenimente de promovare a proiectului
Primul eveniment a avut loc în data de 22 aprilie, în comuna Niculeşti, judeţul Dâmboviţa. Bunici şi nepoţi s-au adunat pentru a planta 300 de pomişori, meri şi peri, oferiţi de compania Syngenta România şi Pepiniera Csaba, pe un teren de 3000 mp, pus la dispoziţie de Primăria Niculeşti. Încă 100 de pomi vor merge şi la grădiniţa şi şcoala din satul vecin.
Pe lângă bunici şi nepoţi, la eveniment au mai participat Preşedintele Fundaţiei „Preţuieşte viaţa”, Andreea Marin Bănică, consilierul ministrului muncii, Iolanda Stăniloiu, şi primarul comunei Niculeşti, Dorinel Soare.
Rezultatul a constat într-o livadă de care se vor bucura copiii care au participat la plantare, dar şi ceilalţi copii ai şcolii din Niculeşti. Fiecare pom plantat are câte o etichetă pe care sunt trecute numele copilului şi al bunicului.
Livada bunicilor trebuie să devină responsabilitatea bunicilor şi a nepoţilor şi totodată un loc de socializare şi implicare, întrucât trebuie udată şi îngrijită în fiecare an. Potrivit organizatorilor, această acţiune nu se opreşte aici, ea va continua în toamnă şi în alte localităţi din România.