Cantitatea de masă lemnoasă tăiată ilegal în România s-a redus cu 15% în 2010 şi 2011, comparativ cu anii 2008 şi 2009, a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.
”Acum sunt mai multe descinderi împreună cu Poliţia, care au demonstrat eficacitatea. Avem până acum, în acest an, 25.000 de dosare penale întocmite, care îşi urmează calea. Dar avem nevoie de sprijinul tuturor pentru că se fac dosarele, intră în analiza justiţiei şi acolo se spune de multe ori că nu este un pericol social. Din anul 1990 până acum doar 0,5% din aceste dosare s-au finalizat”, a spus Borbely.
Ce cantitate de lemn furat constituie contravenţie şi de la cât devine infracţiune?
Potrivit ministrului, există în Parlament un proiect în care este prevăzut ce cantitate de lemn tăiată ilegal constituie contravenţie, jumătate de metru cub sau un metru cub de lemn, dar cel mult nu poate fi depăşit un metru cub. „Ce este peste un metru cub să fie infracţiune. În prezent, până la cinci metri cubi era numai contravenţie şi atunci 80% din aceste constatări au fost 4,5 sau 4,8 metri cubi şi erau amendaţi”, a spus ministrul, citat de Agerpres.
Laszlo Borbely a arătat că 300.000 de hectare de pădure sunt nepăzite pentru că sunt proprietari mici cu mai puţin de 30 de ha care nu pot fi sprijiniţi.
„Avem aceste probleme şi vom avea toleranţă zero cu privire la tăierile ilegale. Va trebui să ne organizăm mai bine împreună cu autorităţile locale pentru că eu sprijin în continuare împăduririle de la Fondul de Mediu”, a precizat ministrul Mediului şi Pădurilor.
Sprijinul pentru împăduriri se acordă pe o perioadă de până la 15 ani
Sursa citată a afirmat că orice proprietar de teren agricol care nu poate să-l utilizeze şi care nu se pretează altor tipuri de agricultură îl poate împăduri şi primeşte 1.800 de euro, iar timp de cinci până la 15 ani primeşte sprijin pentru a împădurii terenul respectiv.
„Pentru prima dată în anul 2011 a crescut fondul forestier al României cu 0,3%, după ce timp de 10 ani a tot scăzut din cauza tăierilor ilegale. Începând din anul 2010, Ministerul Mediului şi Pădurilor a alocat de şase ori fonduri pentru împăduriri”, a mai arătat ministrul, potrivit Agerpres.
Laszlo Borbely, împreună cu preşedintele WWF România, Csibi Mogor, şi autorităţi locale au vizitat marţi pădurea virgină din localitatea Şinca, în cadrul campaniei pentru salvarea pădurilor virgine din România.