Adama
AGRICOVER

Fermierii elveţieni de la Firiteaz: „Iubim România pentru că ne-a oferit pământ”

Publicat: 28 noiembrie 2011 - 13:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Ce facem astăzi e decisiv pentru cum va arăta lumea de mâine”- deviza unei familii din Elveţia, care s-a stabilit într-un sat din judeţul Arad, unde produce cereale şi plante medicinale bio. Fermierii spun că iubesc România pentru că le-a oferit ceea ce nu au găsit în ţara lor: pământ.

Christian Hani a venit din Elveţia în 2004, imediat ce a absolvit facultatea, pentru că a dorit să înfiinţeze o fermă împreună cu familia. A venit cu părinţii, soţia, sora şi cumnatul. Motivul pentru care nu au făcut agricultură acasă este că în Elveţia terenurile arabile sunt foarte scumpe şi se tranzacţionează rar, 60 la sută din teritoriul ţării fiind acoperit de munţi.

Pentru agricultură este nevoie de iniţiativă şi organizare
Astfel încât, potrivit acestora, pentru a începe o afacere cu produse bio, cea mai bună oportunitate a venit din partea României. „România este aproape de Europa de Vest şi am avut posibilitatea de a cumpăra teren aici. Ungaria sau Ucraina ar fi fost alte opţiuni, dar în aceste ţări nu a fost posibil să cumpărăm terenuri. Ne-am gândit şi la America de Sud, dar este foarte departe şi terenurile sunt deja mai scumpe decât în România”, povesteşte Christian Hani, care împreună cu familia a înfiinţat, în satul arădean Firiteaz, ferma Biofarmland.

România este un loc ideal pentru a face agricultură, „dacă există iniţiativă şi organizare”, a spus Tatăl lui Christian, Theo Hani.

În Elveţia sau Germania „nu prea mai e loc pentru tineri care să îşi dezvolte afaceri în agricultură”
Aşadar, fermierii elveţieni afirmă că iubesc România foarte mult, ca pe propria ţară. „Iubim România pentru că ne-a oferit posibilitatea unui nou început. Ne-a oferit pământ, ceea ce în Elveţia nu găseam pentru a face agricultură. România are loc de dezvoltare, este chiar la început în unele privinţe, de aceea e loc şi pentru noi, care vrem să facem lucruri noi aici. În Elveţia sau Germania, lucrurile sunt deja puse la punct şi nu prea mai e loc pentru tineri care să îşi dezvolte afaceri în agricultură”, spune Christian, citat de Mediafax.

Tânărul fermier susţine că la înfiinţarea fermei cu 800 de hectare de teren a întâlnit dificultăţi birocratice „normale pentru o ţară străină”, dar se declară încrezător în viitorul agriculturii bio. Profitul din această afacere, care, deşi „nu este uriaş”, le permite să facă investiţii în fiecare an. „Credem în sistemul fermierului ţărănesc ca fiind cel mai original şi unitar pentru corp, suflet şi spirit. Cu ceea ce facem, dorim să promovăm agricultura biologică în România şi să aducem un aport în dezvoltarea durabilă a ţării”, spune Christian.

Fermierii elveţieni lucrează cu grijă solul
Elveţienii lucrează cu grijă pământul cumpărat sau luat în arendă în satul Firiteaz pentru ca acesta să nu îşi piardă calităţile, spunând că „agricultura nu are nevoie de otravă şi îngrăşăminte artificiale. Solul este baza producţiei de alimente şi astfel baza vieţii. Trebuie să avem grijă de sol. Din acest motiv, cultivăm suprafeţele noastre fără plug şi doar biologic”, afirmă Christian. Potrivit acestuia, tehnica de cultivare fără plug permite menţinerea fertilităţii naturale a solului.

Pentru a păstra calităţile pământului, tinerii fermieri cultivă prin rotaţie diverse plante. În primii doi ani cultivă trifoi alb, pentru că acesta creşte des şi sufocă buruienile, care astfel dispar de pe terenul respectiv. În următorii ani cultivă grâu, ovăz, grâu spelta şi orzoaică, iar în ultimul an cultivă secară sau floarea soarelui.

Producţia de cereale bio merge la export
Cerealele bio obţinute în ferma elveţienilor din Arad merg, în proporţie de 90 la sută, la export, în Elveţia şi Germania. Pentru că cerealele sau celelalte culturi bio se obţin în cantităţi mai mici, preţul acestora este mai mare, astfel că nu prea se caută în România.

Cu toate acestea, fermierii bio sunt optimişti şi spun că cererea de astfel de produse este în creştere şi la noi în ţară. „Este o piaţă în creştere, dar înainte de orice este nevoie de procesare a produselor bio şi în România. Noi dorim să producem alimente biologice cu valoare integrală, după principiul calitate înainte de cantitate”, afirmă Hani.

În schimb, producţia elveţienilor de plante medicinale bio se vinde în proporţie de 90 la sută în România.
În ceea ce priveşte planurile de viitor, aceştia susţin că întenţionează să îşi extindă afacerea cu produse bio prin înfiinţarea de plantaţii de pomi fructiferi şi de viţă de vie.
sursa: Mediafax


Vizualizat: 3993 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Smithfield organizează o nouă acţiune „Milioane de oameni, milioane de copaci” – încă 300 de salcii vor fi plantate

Smithfield organizează o nouă acţiune „Milioane de oameni, milioane de copaci” – încă 300 de salcii vor fi plantate

Smithfield Romania organizează luni, 28 noiembrie, la ora 12:00  în localitatea Bulgarus, lângă ferma Smithfield– Bulgarus, acţiunea de plantare a 300 de salcii, acţiune care face parte din cea de a VI-a ediţie a Mişcării naţionale de plantare de arbori şi plante „Milioane de Oameni, Milioane de Copaci”, al cărui membru fondator este Smithfield Ferme.

Exportăm de patru ori mai multe alimente ecologice decât importăm

Exportăm de patru ori mai multe alimente ecologice decât importăm

România a exportat alimente ecologice, anul trecut, de patru ori mai mult decât a importat. În 2010, valoarea produselor alimentare exportate de ţara noastră a depăşit 150 milioane euro, iar anul acesta s-au estimat exporturi de 250 milioane euro.

InfoNatura 2000 ia România la pas

InfoNatura 2000 ia România la pas

Astăzi, 16 noiembrie 2011, se lansează InfoNatura2000 „Campanie națională de conștientizare privind importanța conservării Biodiversității prin Rețeaua Natura 2000 în România”. 

10% din terenurile arabile ale Chinei sunt poluate cu metale grele

10% din terenurile arabile ale Chinei sunt poluate cu metale grele

Potrivit unui studiu oficial publicat în presa chineză,10% din terenurile arabile ale Chinei sunt poluate cu metale grele.

Borbely: Utilizarea a 50% din nămolurile de epurare în agricultură reprezintă o iluzie

Borbely: Utilizarea a 50% din nămolurile de epurare în agricultură reprezintă o iluzie

Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor, a afirmat, într-o conferinţă de specialitate, că utilizarea în proporţie de 50% a nămolurilor de epurare în agricultură este „o iluzie”.

Suprafaţa cultivată în sistem ecologic a crescut de trei ori în cinci ani

Suprafaţa cultivată în sistem ecologic a crescut de trei ori în cinci ani

Suprafaţa cultivată cu produse ecologice se apropie, în prezent, de 300 mii de hectare, în condiţiile în care în anul 2006 nu se ajunsese nici la 100 mii hectare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii