Anul trecut, în “ecoagricultură” au fost înregistraţi 163 de operatori. De asemenea, şase mărci de produse tradiţionale sunt înregistrate.
Într-o recentă conferinţă de presă, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Tulcea, Luminiţa Răileanu, a declarat că judeţul pe care-l reprezintă se află pe prima poziţie în ceea ce priveşte agricultura ecologică. „La Tulcea merge foarte bine agricultura ecologică, au crescut suprafeţele şi suntem acum la aproape 32 de mii de hectare suprafaţa înregistrată în agricultura ecologică. De asemenea, avem şi 31 de mii de capete de ovine, 80 de mii de capete de bovine, 6. 000 de familii de albine. Suntem, se pare, în continuare, pe primul loc ca şi suprafaţă înregistrată de agricultură ecologică. De obicei, cerealele le preiau firmele care fac procesare cu produse din agricultura ecologică, la fel şi carnea, laptele care sunt preluate de firmele care au autorizare pe prelucrare produse ecologice”, a declarat directorul DADR Tulcea Luminiţa Răileanu.
Din datele centralizate la DADR Tulcea rezultă că, în anul trecut, îşi desfăşurau activitatea un număr de 163 de operatori, dintre care 112 numai în producţia vegetală, unul singur în zootehnie, iar în apicultură sunt înregistraţi 40 de operatori. În ceea ce priveşte sectorul acvaculturii, aici sunt cinci procesatori, doi comercianţi şi un exportator.
În agricultura ecologică tulceană, la sfârşitul anului 2010, erau înscrise aproape aproape 27 de mii de hectare, dintre care 16 mii aflate în conversie, iar 10 mii de hectare sunt deja certificate ecologic.
Produsele ecologice tulcene sunt exportate în ţările comunitare, îndeosebi ele ajungând pe pieţele italiene, franceze sau germane.
Marcă înregistrată
Judeţul Tulcea se poate mândri şi cu cele şase „mărci înregistrate” de produse tradiţionale atestate, între care: “Pâinea de casă Prodpan”, “Telemeaua de vacă Stejaru”, “Telemeaua de oaie Agighiol”, “Salata de icre”…