În acest an, la Direcţia Agricolă Caraş-Severin, s-au înscris 618 producători care se ocupă cu agricultura ecologică, de 15 ori mai mulţi faţă de numărul celor de anul trecut.
Toţi producătorii care desfăşoară activităţi în agricultura ecologică au obligaţia să se înregistreze la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin intermediul Direcţiilor Agricole Judeţene.
„Cei mai mulţi producători agricoli înregistraţi sunt din Cornereva, Domaşnea, Teregova, Zăvoi, Armeniş sau Bucoşniţa, zone cu tradiţie în agricultura ecologică, unde s-a mers pe o agricultură extensivă, pe o agricultură cu resurse naturale, în ceea ce priveşte fertilizarea culturilor, nefolosind îngrăşăminte chimice în tratarea culturilor respective. Noi sperăm ca, după ce trec cei trei ani de conversie, un număr cât mai mare de producători să valorifice pe piaţă produsele pentru care au certificatul ecologic. Cei mai mulţi de la noi din judeţ se bazează pe producţia de fructe”, a declarat Gheorghe Radac, consilier superior la Direcţia Agricolă Judeţeană Caraş-Severin.
Sunt însă, şi producători deja atestaţi. De exemplu, în comuna Vrani este un producător de produse ecologice atestat, care a ieşit pe piaţă cu produse horticole şi încearcă să îşi vândă produsele la un preţ ceva mai bun, producţia fiind mai mică decât la ceilalţi producători agricoli. „Se consideră că, în perioada celor trei ani de conversie, diferenţa de producţie va fi acoperită prin subvenţii de la bugetul de stat. După trecerea la agricultura ecologică propriu-zisă, nu se vor mai acorda subvenţii, întrucât se apreciază că valorificarea se face la un preţ superior”, a explicat Radac.
Suprafaţa totală înregistrată la agricultura ecologică se ridică, în Caraş-Severin, la 4.621 de hectare.
Sursa: Agerpres