Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor, a afirmat, într-o conferinţă de specialitate, că utilizarea în proporţie de 50% a nămolurilor de epurare în agricultură este „o iluzie”.
„Nămolurile de epurare reprezintă o temă cuprinsă în cadrul unei politici naţionale de gestionare. Deocamdată, această politică se află într-o primă fază în acest domeniu, am angajat un consultant. Ştiu că Guvernul a negociat cu Uniunea Europeană ca acest nămol să fie folosit în agricultură. Personal, cred că este o iluzie că 50% din acest nămol poate fi utilizat în agricultură. Dacă sunt contrazis de către consultant, atunci să-mi spună cum facem asta”, a subliniat Borbely.
Ministrul a adăugat că, la propunerea consultantului angajat de către minister, domeniile în care poate fi folosit nămolul de epurare cuprinde: agricultură, tratarea în cuptoare de ciment, în cuptoare speciale de încinerare, plantaţii forestiere sau pentru acoperirea gropilor de deşeuri.
„Tratarea nămolului înseamnă costuri, soluţii inovative, dar şi implicarea statului. Greul abia acum începe şi va trebui să găsim soluţii convenabile pentru toată lumea şi la costuri mici. Dacă e să ne luăm după ce spune consultantul, avem în total costuri de 2,4 miliarde de lei, adică aproape 650 milioane de euro, până în 2022. Nu este o sumă de neglijat, dar să vedem de unde o să luăm banii”, a spus Laszlo Borbely.
Ministerul Mediului şi Pădurilor a semnat, în luna octombrie din 2010, contractul prin care se va elabora Politica naţională de gestionare a nămolurilor de epurare. Valoarea contractului este de 6.380.400 lei (fără TVA), din care 75% reprezintă cofinanţarea acordată de UE din FEDR, iar perioada de derulare a contractului este de 15 luni.
Politica naţională de gestionare a nămolurilor de epurare este elaborată pe baza unor investigaţii suplimentare privind cantităţile de nămol produse care trebuie procesate/depozitate în prezent şi a previziunilor privind cantităţile de nămoluri care vor fi produse în viitor şi calitatea lor, având în vedere şi soluţia utilizării acestora.
Potrivit datelor oficiale, până în prezent există în stadiu de implementare un număr de 43 proiecte de reabilitare a reţelelor de apă şi a staţiilor de epurare a apelor uzate. sursa: Agerpres