SC TCE 3 Brazi, arendaşul Insulei Mari a Brăilei, continuă programul de realizare a 1.000 tone de cereale pe cap de salariat, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al societăţii, Lucian Buzdugan.
„Continuă şi anul acesta programul de realizare a 1.000 de tone de cereale pe cap de salariat. Avem la această dată 680 tone de cap de salariat şi ne propunem, ca până în 2015, să ajungem la 1.000 de tone, ceea ce înseamnă realizarea a 500.000 tone de produse, pentru cei 500 de salariaţi, care vor lucra direct în producţie”, a explicat Lucian Buzdugan.
Atingerea acestor performanţe necesită investiţii şi inovaţii, astfel că, arendaşul din Insula Mare a Brăilei va maximiza randamentul pe hectar, prin utilizarea geneticii performante, modernizarea şi extinderea sistemelor de irigaţii, dotarea cu echipamente performante, tratamente fitosanitare prietenoase cu mediul şi folosirea unor doze moderate de îngrăşământ.
În paralel, se va derula un program de reducere a costurilor pe hectar şi unitatea de produs, prin creşterea productivităţii muncii, aplicarea sistemului de irigaţii o-Till sau min-Till şi producerea necesarului propriu de seminţe.
Independenţa energetică
Insula Mare a Brăilei (IMB), doreşte şi să îşi asigure independenţa energetică, motiv pentru care anul acesta va demara un program de utilizare a biomasei.
„Ne pregătim anul acesta să demarăm programul de utilizare a biomasei, în sensul că toate paiele, respectiv 100.000 de tone, vor fi arse, rezultatul fiind obţinerea a 300.000 tone de biomasă. Arderea se va face într-o centrală termică de producere a energiei, respectiv 15-17 megavaţi pe oră”, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al SC TCE 3 Brazi, arendaşul IMB, Lucian Buzdugan.
Directorul SC TCE 3 Brazi a mai spus că, odată cu demararea programului energetic, se va crea o rezervă de energie, care va fi utilizată pentru a porni un alt program, cel de plantare de lucernă.
„Vom demara programul de lucernă, pentru că, practic, cu soia îmi pierd speranţa, până când UE va înţelege că trebuie să cultivăm soia modificată genetic. În soia investim cel mai mult, 250 de euro pe hectar numai în pesticide, faţă de 20 de euro cât ar fi trebuit să investim”, a mai spus Lucian Buzdugan.
În ceea ce priveşte planurile de viitor, SC TCE 3 Brazi urmăreşte să se doteze la nivelul marilor exploataţii mondiale, să fie competitivă în piaţa europeană, să crească gradul de integrare a producţiei agricole, să îşi asigure independenţa energetică şi să îşi extindă spaţiile de depozitare.