Degradarea solului este un fenomen îngrijorător în UE. Între 1990 și 2006 s-au pierdut definitiv cel puțin 275 hectare de teren pe zi prin impermeabilizarea solului – acoperirea terenurilor fertile cu material impermeabil – însumând 1.000 km² pe an, respectiv o suprafață de mărimea Ciprului la fiecare zece ani.
Potrivit estimărilor, eroziunea solului cauzată de apă afectează 1,3 milioane km² în Europa, o suprafață de 2,5 ori mai mare decât teritoriul Franței. Degradarea solului afectează capacitatea noastră de a produce alimente, de a preveni seceta și inundațiile, de a opri pierderea biodiversității, precum și de a combate schimbările climatice.
Acestea sunt câteva dintre principalele constatări formulate în două noi rapoarte prezentate de Comisia Europeană privind aspectele științifice și de politică legate de solul european.
„Aceste rapoarte evidențiază importanța conservării solurilor europene, dacă dorim să avem la dispoziție în continuare alimente de calitate și apă subterană curată, spații de agrement sănătoase și emisii de gaze cu efect de seră mai reduse. Trebuie să utilizăm în mod mai sustenabil resursele provenind din solurile noastre și acest lucru s-ar realiza cel mai bine printr-o abordare comună în întreaga UE. Comisia a prezentat propuneri legislative și sper că noile noastre rapoarte vor ajuta Consiliul și Parlamentul să treacă la acțiune.”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.
În pregătirea acțiunilor avute în vedere la nivelul UE, Comisia a depus eforturi pentru a sprijini inițiativele de sensibilizare privind solul, proiectele de cercetare și monitorizare, cum ar fi ancheta LUCAS privind indicatorii referitori la acoperirea și utilizarea terenurilor, precum și cei de agromediu, realizată de Eurostat.
CE a continuat, de asemenea, să integreze obiectivul protecției solului în alte politici ale UE, inclusiv în politica agricolă și de dezvoltare rurală. Aproximativ 3,1 de miliarde de euro au fost alocate pentru reabilitarea siturilor industriale și a terenurilor contaminate în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2007-2013. Ungaria, Republica Cehă și Germania au alocat cele mai multe fonduri (475, 371 şi, respectiv, 332 de milioane de euro).
Raportul științific „Starea solului în Europa” a fost publicat de către Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, în colaborare cu Agenția Europeană de Mediu, și oferă o imagine cuprinzătoare a cunoștințelor de care dispunem în prezent despre resursele solului și procesele de degradare.
Potrivit acestuia, este nevoie de cercetări suplimentare și de colectarea mai bună a datelor pentru a ne îmbunătăți cunoștințele și a sensibiliza publicul cu privire la importanța solului.