Adama
AGRICOVER

CE solicită măsuri ferme pentru contracararea degradării solului

Publicat: 14 februarie 2012 - 09:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Degradarea solului este un fenomen îngrijorător în UE. Între 1990 și 2006 s-au pierdut definitiv cel puțin 275 hectare de teren pe zi prin impermeabilizarea solului – acoperirea terenurilor fertile cu material impermeabil – însumând 1.000 km² pe an, respectiv o suprafață de mărimea Ciprului la fiecare zece ani. 

Potrivit estimărilor, eroziunea solului cauzată de apă afectează 1,3 milioane km² în Europa, o suprafață de 2,5 ori mai mare decât teritoriul Franței. Degradarea solului afectează capacitatea noastră de a produce alimente, de a preveni seceta și inundațiile, de a opri pierderea biodiversității, precum și de a combate schimbările climatice.
Acestea sunt câteva dintre principalele constatări formulate în două noi rapoarte prezentate de Comisia Europeană privind aspectele științifice și de politică legate de solul european.

„Aceste rapoarte evidențiază importanța conservării solurilor europene, dacă dorim să avem la dispoziție în continuare alimente de calitate și apă subterană curată, spații de agrement sănătoase și emisii de gaze cu efect de seră mai reduse. Trebuie să utilizăm în mod mai sustenabil resursele provenind din solurile noastre și acest lucru s-ar realiza cel mai bine printr-o abordare comună în întreaga UE. Comisia a prezentat propuneri legislative și sper că noile noastre rapoarte vor ajuta Consiliul și Parlamentul să treacă la acțiune.”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.
   
În pregătirea acțiunilor avute în vedere la nivelul UE, Comisia a depus eforturi pentru a sprijini inițiativele de sensibilizare privind solul, proiectele de cercetare și monitorizare, cum ar fi ancheta LUCAS privind indicatorii referitori la acoperirea și utilizarea terenurilor, precum și cei de agromediu, realizată de Eurostat.

CE a continuat, de asemenea, să integreze obiectivul protecției solului în alte politici ale UE, inclusiv în politica agricolă și de dezvoltare rurală. Aproximativ 3,1 de miliarde de euro au fost alocate pentru reabilitarea siturilor industriale și a terenurilor contaminate în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2007-2013. Ungaria, Republica Cehă și Germania au alocat cele mai multe fonduri (475, 371 şi, respectiv, 332 de milioane de euro).

Raportul științific „Starea solului în Europa” a fost publicat de către Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, în colaborare cu Agenția Europeană de Mediu, și oferă o imagine cuprinzătoare a cunoștințelor de care dispunem în prezent despre resursele solului și procesele de degradare.

Potrivit acestuia, este nevoie de cercetări suplimentare și de colectarea mai bună a datelor pentru a ne îmbunătăți cunoștințele și a sensibiliza publicul cu privire la importanța solului.

Vizualizat: 3096 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

CE suspectează Italia de acordarea unui ajutor de stat privind cotele de lapte

CE suspectează Italia de acordarea unui ajutor de stat privind cotele de lapte

Comisia Europeană (CE) a iniţiat împotriva Italiei o procedură de anchetă, solicitând Romei să furnizeze informaţii în legătură cu prelungirea cu şase luni, până la 30 iunie 2011, a plăţii amenzilor privind cotele de lapte, scadentă la 31 decembrie 2010. 

CE supune unei dezbateri publice politicile pentru producţia și consumul în mod durabil

CE supune unei dezbateri publice politicile pentru producţia și consumul în mod durabil

Comisia Europeană intenționează să revizuiască politicile UE în domeniul consumului și producției și a lansat în acest sens o consultare publică ce va rămâne deschisă până la data de 3 aprilie.

Mediul şi apa: CE propune reducerea riscurilor de poluare a apei

Mediul şi apa: CE propune reducerea riscurilor de poluare a apei

Comisia Europeană propune adăugarea a 15 substanțe chimice pe lista celor 33 de poluanți care sunt monitorizați și controlați în apele de suprafață din UE, acest demers fiind încă un pas către îmbunătățirea calității apelor noastre fluviale, lacustre și litorale. 

Cioloş: Trebuie să decidem împreună ce tip de agricultură vrem

Cioloş: Trebuie să decidem împreună ce tip de agricultură vrem

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a inaugurat vineri, în localitatea Bra (nord-vestul Italiei), la „Centro polifunzionale Giovanni Arpino”, anul universitar 2011/2012 al Universităţii de Studii privind Ştiinţele Gastronomice. 

UE acordă fonduri pentru programele de promovare a produselor alimentare

UE acordă fonduri pentru programele de promovare a produselor alimentare

Organizaţiile profesionale şi interprofesionale din domeniul agroalimentar pot obţine fonduri europene pentru promovarea produselor pe piaţa piaţa Uniunii Europene (UE) şi în ţări terţe. 50% din costurile programelor de promovare vor fi  finanţate de UE, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii