De la sfârşitul anului trecut şi până în prezent, doar 10 agenţi economici din Maramureş au solicitat reatestarea unui număr de 31 de produse tradiţionale. Până la schimbarea legislaţiei, existau 99 de fermieri maramureşeni care valorificau 375 de produse tradiţionale.
„Până la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, doar 31 de produse au primit certificatul de produse tradiţionale la solicitarea producătorilor şi agenţilor economici din domeniul agriculturii. Comparativ cu potenţialul judeţului Maramureş, putem spune că înregistrăm o scădere în ceea ce priveşte reatestarea produselor tradiţionale. Din păcate, au solicitat reatestarea numai 10 agenţi economici la 31 de produse tradiţionale. La nivel naţional, în noul registru al produselor tradiţionale figurează 309 produse din toate zonele ţării”, a declarat directorul DADR Maramureş, Virgil Ţânţaş.
Potrivit acestuia, printre produsele tradiţionale reatestate de fermieri se află unele din legume sau din fructe, o gamă diversificată de produse de patiserie şi panificaţie, dar şi preparate din carne. „Au fost reatestate şase produse din pâine, prăjituri şi tăieţei de casă, 13 categorii de produse din carne de porc, şapte produse pe bază de legume şi alte cinci produse pe bază de lapte” a adăugat Virgil Ţânţaş, potrivit Agerpres.
După vechea legislaţie, România avea înregistrate 4.400 de astfel de produse tradiţionale şi era, probabil ţara europeană cu cel mai mare număr de produse atestate la nivel naţional.
Ţara noastră deţine un singur produs certificat la nivel european prin indicaţia geografică protejată (IGP), respectiv Magiunul de prune Topoloveni. La nivel european, Italia şi Franţa deţin supremaţia cu 296, respectiv 243 de astfel de produse protejate, iar Bulgaria, ţară care a intrat în UE 2007, odată cu România, are trei produse recunoscute cu denumire de origine protejată (DOP) şi 11 cu indicaţie geografică protejată (IGP). Conform legislaţiei europene, produsele tradiţionale mai pot obţine protecţie ca specialitate tradiţională garantată (STG).