Trei producători din Maramureş, Braşov şi Neamţ au primit, joi, din partea ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, atestate pentru produsele lor tradiţionale.
Produsele atestate sunt: tobă, cârnaţi afumaţi, jambon afumat, piept ardelenesc (Braşov), brânză dulce, smântână (Maramureş) şi zacuscă (Neamţ). „Ne bucurăm că producătorii tradiţionali şi cei din agricultura ecologică sunt alături de noi. Am înmânat atestatele de produse tradiţionale pentru trei producători, atestate care garantează calitatea produselor româneşti. Cred că din ce în ce în ce mai mult în agricultură se pune accent pe procesare, dar sub aspectul calităţii. Românii caută din ce în ce mai mult produse de calitate care să le certifice faptul că mănâncă sănătos şi asta îi ajută pe producători să se orienteze către altceva, să producă nu numai din punct de vedere cantitativ, ci şi calitativ”, a declarat, joi, ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat că, până în prezent, pe noua legislaţie sunt deja atestate în jur de 300 de produse tradiţionale, în timp ce pe reţete consacrate, mai vechi de 30 de ani, 12 produse alimentare.
Magiunul de Topoloveni, singurul produs certificat IGP
După vechea legislaţie, România avea înregistrate 4.400 de astfel de produse tradiţionale şi era, probabil ţara europeană cu cel mai mare număr de produse atestate la nivel naţional.
Ţara noastră deţine un singur produs certificat la nivel european prin indicaţia geografică protejată (IGP), respectiv Magiunul de prune Topoloveni. La nivel european, Italia şi Franţa deţin supremaţia cu 296, respectiv 243 de astfel de produse protejate, iar Bulgaria, ţară care a intrat în UE 2007, odată cu România, are trei produse recunoscute cu denumire de origine protejată (DOP) şi 11 cu indicaţie geografică protejată (IGP). Conform legislaţiei europene, produsele tradiţionale mai pot obţine protecţie ca specialitate tradiţională garantată (STG).