România, care are cea mai mare suprafaţă de păduri virgine din Uniunea Europeană, vrea să-şi protejeze mai bine acest „tezaur” pentru climat şi biodiversitate - o sarcină dificilă, scrie AFP.
„Una din cele mai importante surse pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice sunt pădurile”, a amintit ministrul român al mediului şi pădurilor, Laszlo Borbely, cu câteva zile înainte de conferinţa ONU privind clima de la Durban (Africa de Sud).
Pădurile virgine sau primare sunt acele arii unde nicio urmă de activitate umană trecută sau prezentă nu este vizibilă în mod clar - reprezintă 36% din suprafaţa forestieră mondială, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
În Europa, aceste păduri „sălbatice” au dispărut în numeroase ţări, cu excepţia Scandinaviei şi a Europei de Est. România are o suprafaţă de păduri virgine estimată de 250.000 de hectare, în majoritate cu fagi, brazi şi molizi şi unde trăiesc lupi, urşi şi râşi.
Chiar dacă suprafaţa lor s-a redus mult începând din secolul al XIX-lea, pădurile virgine româneşti s-au păstrat în parte datorită inaccesibilităţii lor, a explicat, pentru AFP Erika Stanciu, director de program în cadrul Fondul Mondial pentru Natură (WWF), subliniind că inventarul nu este complet.
„Pădurile virgine” ar putea deveni „păduri strict protejate”
Aceste păduri sunt însă din ce în ce mai ameninţate. „Numai 18% au un statut protejat”, potrivit WWF, care a lansat la sfârşitul lunii octombrie o campanie pentru a le „salva”.
„Exploatate, pădurile virgine iau cu ele pentru totdeauna informaţiile lor genetice şi ecologice acumulate de-a lungul mileniilor”, scrie Victor Giurgiu, membru al Academiei Române, într-un articol ştiinţific.
O cerere a WWF pentru a se lua „măsuri urgente şi eficiente de precauţie” a primit 90.000 de semnături în mai puţin de o lună. Săptămâna trecută, ministrul Mediului a anunţat că un proiect de lege urmează, până la sfârşitul lui 2011, să claseze toate pădurile virgine drept „păduri strict protejate”, fără posibilitatea de a fi exploatate.
„Angajamentul public al ministrului în favoarea pădurilor virgine este un succes pentru campania WWF, dar aşteptăm să vedem dacă aceste măsuri sunt aplicate”, a declarat pentru AFP Gabriel Păun, de la organizaţia neguvernamentală de apărare a mediului 'Agent Green', dezamăgit de anumite declaraţii ale ministerului rămase „fără efect”.
sursa: Agerpres