România produce în jur de 3.500 tone de miere ecologică, dar cea mai mare parte din producţie se vinde în străinătate pentru că românii sunt interesaţi de marfă cât mai ieftină şi nu de marfă calitativ superioară.
În ţară, valorificarea se face prin târguri şi magazine specializate şi pentru că vânzările merg prost, apicultorii au scăzut preţul. Mierea bio românească ajunge în principal pe pieţele europene. „Din producţia de 3.500 de tone, 60-70% fiind exportată către ţările UE, unde consumul de miere ecologică este de 7-8% din total, în timp ce în România avem cel mult 2,5% din total consumul de miere”, a spus preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.
Cele mai bune pieţe pentru mierea bio românească sunt Germania, Italia, Spania
Acum există peste 100.000 de familii de albine certificate în sistem ecologic sau aflate în perioada de conversie. Numărul producătorilor din acest sector a crescut cu fiecare an, ajungând de la 132 certificaţi în 2005, la peste o mie în acest moment.
În acest fel, s-a majorat şi producţia. Dacă în 2000 România producea şase tone de miere certificată ecologic, iar în 2005 producţia ajungea la 610 tone, acum a depăşit 3.500 tone. „Producţia de anul acesta este mai bună decât cea de anul trecut, dar merge foarte prost vânzarea. Chiar dacă avem preţuri la mierea ecologică identice cu cele la mierea convenţională, tot este greu de valorificat”, a spus Alina Onea, apicultor eco din Maramureş.
Cei care nu prind contracte în străinătate trebuie să încerce să vândă în ţară şi cea mai bună metodă pare a fi prezentându-se la târgurile organizate în diverse oraşe.
„Prin târgurile organizate în marile oraşe vindem cam jumătate din producţie. Restul se valorifică prin magazine specializate sau prin comenzi mici atât din ţară, cât şi din Ungaria”, a spus Melinda Szasz din Hunedoara.
sursa: capital.ro