Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi o rezoluţie care cere o acţiune la nivel comunitar pentru protejarea albinelor şi suplimentarea investiţiilor în cercetarea de noi medicamente pentru această specie.
Europarlamentarii atrag atenţia asupra creşterii mortalităţii în rândul populaţiei de albine, susţinând că acest fapt ar putea avea un impact serios asupra producţiei alimentare şi a stabilităţii mediului în UE, în contextul în care majoritatea plantelor sunt polenizate de albine.
„Polenizarea, un bun public de care beneficiază întrega agricultură europeană, poate fi păstrată numai printr-o acţiune europeană comună”, a declarat autorul rezoluţiei, eurodeputatul maghiar Csaba Sándor Tabajdi (S&D), citat de Agerpres.
Rezoluţia a fost adoptată cu 534 de voturi 'pentru', 16 'împotrivă' şi 92 de abţineri.
Pentru a se obţine informaţii corecte privind problemele legate de sănătatea albinelor şi pentru a se permite realizarea unor comparaţii mai bune, eurodeputaţii solicită crearea unor sisteme de supraveghere la nivel naţional şi standarde armonizate la nivelul UE privind colectarea de date.
Statele din UE trebuie să colaboreze în cercetarea asupra prevenţiei bolilor şi a eforturilor de control şi să-şi împărtăşească descoperirile între laboratoare, apicultori, fermieri şi industria de profil pentru a se evita suprapunerile şi pentru a se impulsiona eficienţa, se arată în rezoluţia, citată de Agerpres.
Atenţie la antibioticele administrate, dar şi la pesticidele folosite de agricultori!
Regulile privind autorizarea şi punerea la dispoziţie a produselor veterinare pentru albine ar trebui flexibilizate, iar companiile farmaceutice ar trebui să primească stimulente pentru a dezvolta noi medicamente pentru a trata boli precum cea provocată de căpuşa Varroa, considerată unul din pricipalele pericole pentru albine. Totuşi, folosirea excesivă de antibiotice ar trebui evitată, din cauza impactului lor asupra calităţii produsului şi a creşterii rezistenţei la antibiotce, mai spun europarlamentarii.
Un alt factor care afectează sănătatea albinelor este prezenţa în mediu a agenţilor toxici, precum pesticidele. Programe speciale de intruire pentru fermieri asupra efectelor acestor agenţi şi folosirea de produse favorabile protecţiei plantelor pentru albine ar trebui sprijiite, subliniază eurodeputaţii, alături de programe speciale pentru apicultori şi veterinari asupra prevenţiei şi controlului bolilor.
PE cere de asemenea Comisiei să desfăşoare o cercetare obiectivă asupra posibilului efect negativ al recoltelor de organisme modificate genetic asupra sănătăţii albinelor.
Circa 76% din producţia de alimente din Europa depinde de polenizarea de către albine
Comisia Europeană ar trebui de asemenea să monitorizeze evoluţiile privind sănătatea animalelor din ţări terţe, să aplice cele mai stricte cerinţe privind sănătatea acestora şi să creeze un sistem pentru monitorizarea produselor importate, pentru a se evita introducerea de boli exotice de albine, se arată în rezoluţie.
Circa 84% din speciile de plante şi 76% din producţia de alimente din Europa depind de polenizarea de către albine. Mai mult, sectorul apicol oferă, direct şi indirect, venituri pentru mai mult de 600.000 de cetăţeni comunitari.
sursa: Agerpres