Adama
Agreena
AGRICOVER

Ce suprafețe și efective de animale sunt certificate ecologic în România!

Publicat: 23 septembrie 2022 - 13:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană și principalele instituții din Uniunea Europeană sărbătoresc, în data de 23 septembrie, „Ziua europeană a produselor ecologice”.

Crearea unei zile europene a produselor ecologice a fost anunțată în Planul de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, prezentat în martie 2021 de Comisia Europeană, care are drept scop stimularea producției și consumului de produse ecologice, utilizarea unui procent de 25% din terenurile agricole pentru agricultura ecologică până în 2030, precum și dezvoltarea semnificativă a acvaculturii ecologice.

Producția agricolă ecologică în UE

Producția ecologică este în creștere în UE. În 2019, 8,5% din terenurile agricole din UE, echivalentul a 13,8 milioane de hectare, erau cultivate în sistem ecologic, o creștere de 45,8% față de 9,5 milioane de hectare în 2012, potrivit datelor Comisiei Europene.

Țările care dețin majoritatea terenurilor agricole din UE certificate în agricultura ecologică sunt Spania (2,4 milioane de hectare, 17,4% din totalul UE), Franța (2,2 milioane de hectare, 16,2% din totalul UE), Italia (2 milioane de hectare, 14,5% din total) și Germania (1,3 milioane de hectare, 9,4% din totalul UE), conform statisticilor Eurostat privind agricultura ecologică.

La nivelul UE, aproape 344.000 de producători ecologici și peste 78.000 de procesatori ecologici erau activi. Fermierii ecologici beneficiază de avantajele de preț pe care produsele ecologice le aduc pe piață și de cererea în creștere rapidă a consumatorilor finali pentru produse ecologice. În 2019, piața UE a reprezentat 38,8 miliarde de euro pe o piață globală de 106,4 miliarde de euro, a doua după piața din SUA, cu 48,2 miliarde de euro. Piețele mari din UE sunt Germania (12 miliarde de euro) și Franța (11,3 miliarde de euro), conform statisticilor FIBL.

Logo UE bio_bCheltuielile de consum pe cap de locuitor pentru produse ecologice sunt cele mai mari în Danemarca (344 de euro, echivalentul a 12% din cumpărăturile alimentare) și Luxemburg (264 de euro, echivalentul a 8% din cumpărăturile de produse alimentare), conform statisticilor FIBL.

În 2020, 56% dintre respondenții la Eurobarometru au recunoscut sigla care marchează produsele ecologice, comparativ cu 27% în 2017. 80% dintre respondenții la sondaj consideră că produsele ecologice sunt mai prietenoase cu mediul și respectă standarde mai ridicate de bunăstare a animalelor.

Agricultura ecologică în România

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, comunicate de către organismele de control aprobate de MADR, în 2021, România avea 12.231 operatori certificați în agricultura ecologică și o suprafață de 580.819 ha, din care 214.660 ha cu pășuni permanente și fânețe, 139.357 ha cu cereale și 114.379 ha cu plante Industriale. Livezile, vița de vie, arbuștii fructiferi și nucii certificate în sistem ecologic ocupă 23.340 ha.

De asemenea, tot în 2021, efectivele de animale certificate ecologic erau de 23.339 bovine, 13.837 ovine, 1.080 caprine, 214.104 păsări, din care 186.699 găini ouătoare, 171.564 stupi de albine și doar 9 porcine și 55 ecvide.

Vizualizat: 4110 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

19 decembrie 2023 - 14:57

Un nou proiect de Ordin al ANSVSA stabilește reguli noi pentru vânzarea directă a produselor de origine animală obținute în ferme și stabilește limite privind cantitățile pe care producătorii le pot vinde direct către consumatori.

Punctajul minim pentru sprijinul AFIR vegetal și zootehnie!

Punctajul minim pentru sprijinul AFIR vegetal și zootehnie!

18 decembrie 2023 - 11:35

Care este punctajul minim cu care puteți lua bani de la AFIR pentru proiectele de investiții în zootehnie și în procesarea produselor agricole și pomicole.

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

22 mai 2023 - 07:22

În 2020, în fermele din Uniunea Europeană erau 8,1 milioane de stupi de albine, iar aproape 18,5% dintre aceşti stupi erau în România, arată datele publicate de Eurostat.

Secretar de stat MADR: Plan național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice!

Secretar de stat MADR: Plan național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice!

29 martie 2023 - 08:25

România urmează să publice Planul național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, prin care își propune creșterea și diversificarea producției ecologice, anunță secretarul de stat MADR Sorin Moise. Acesta s-a întâlnit în data de 28 martie 2023, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu omologul său polonez, secretarul de stat Ryszard Bartosik.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Larva gândacului de bălegar devine

Larva gândacului de bălegar devine "aliment" oficial

20 ianuarie 2023 - 10:37

Pentru pofiticioşii de insecte, încă o veste bună vine de la Comisia Europeană: larvele de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) au primit aprobarea pentru comercializare, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a inclus acestă insectă pe lista alimentelor pentru comercializare şi consum uman. Astfel, larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă al cărei consum este permis în Uniunea Europeană din 2018, după viermii de făină, lăcustele migratoare și greierii de casă.

Criză pe piaţa laptelui ecologic din Franţa

Criză pe piaţa laptelui ecologic din Franţa

15 ianuarie 2023 - 13:31

Pentru prima dată, în 2022, vânzările de lapte ecologic au scăzut în Franţa. Se pare că acest lucru se întâmplă deoarece nu mai există suficientă cerere din partea consumatorilor.

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

ECO CERT(ificarea), soluția pentru a trece la următorul nivel

ECO CERT(ificarea), soluția pentru a trece la următorul nivel

15 noiembrie 2022 - 12:30

Într-o lume în continuă schimbare, în care devenim din ce în ce mai conștienți de necesitatea abordării unor practici ecologice în agricultură și dezvoltarea unor principii de bune practici în industriile agrară și alimentară, un cuvânt tot mai greu de spus îl au produsele organice, rezultate din procese agricole care respectă mediul și natura și lucrează împreună cu ea, nu împotriva ei.

Cel mai ecologic oraș din UE! 100% din alimentele din grădiniţe, şcoli și cantine publice sunt ecologice!

Cel mai ecologic oraș din UE! 100% din alimentele din grădiniţe, şcoli și cantine publice sunt ecologice!

25 septembrie 2022 - 16:46

Comisia Europeană i-a prezentat, pe 23 septembrie 2022, pe cei opt câştigători ai primelor premii UE pentru produse alimentare ecologice.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Drumul spre casă

Drumul spre casă
Un beţiv, în drum spre casă, se împiedică şi cade. Se ridică cu greu, porneşte şi iar cade. Detalii