Adama
AGRICOVER

Agricultura ecologică a stârnit interesul sălăjenilor

Publicat: 21 septembrie 2011 - 09:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Practicarea agriculturii ecologice a stârnit interesul sălăjenilor, astfel încât, numărul fermierilor care s-au înregistrat la Direcţia pentru Agricultură Sălaj pentru a practica acest tip de agricultură a crescut de la circa 60 în 2010 la peste 250 în acest an.

Potrivit specialiştilor, evoluţia se datorează, atât primelor acordate de stat pentru conversia exploataţiilor, cât şi unei schimbări în mentalitatea agricultorilor. „Pe an ce trece avem tot mai mulţi înscrişi. (...) Într-un fel este şi interes, dar sigur că şi mentalitatea s-a mai schimbat cu atâtea informaţii despre culturile bio. Dar mai este ceva care pentru unii înseamnă şi un ajutor foarte mare: există o subvenţie pentru perioada de conversie, care o dă APIA. Este o subvenţie pe exploataţie şi asta îi ajută pe ei ca să ajungă la certificare. Plus de asta, după certificare, mai primesc un ajutor pentru a putea produce bio”, a declarat, pentru Agerpres, Olivia Bogdan, responsabil judeţean pentru sectorul agricultură ecologică din partea Direcţiei pentru Agricultură.

Conform spuselor acesteia, dacă în cazul culturilor ecologice se înregistrează o creştere importantă, mai rămâne problema desfacerii unei producţiei mai scumpe decât cea care nu este bio, doar apicultorii având, până în prezent, un sistem mai bine pus la punct, care le permite valorificarea mierii de albine la export.

Potrivit directorului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Sălaj, Virgil Ţurcaş, ajutorul financiar acordat pentru conversia exploataţiilor variază între 1.500 şi 4.000 de euro. Dacă în 2005 circa 35 de fermieri din Sălaj au primit din partea APIA subvenţia menţionată, pentru acest an numărul este estimat la aproximativ 300, spune şeful APIA Sălaj.
El a precizat că fermierii din judeţ se orientează, în special, către producţia de mere ecologice şi miere bio.

Vizualizat: 2396 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Biofach America 2011: România, reprezentată de 7 firme

Biofach America 2011: România, reprezentată de 7 firme

România va fi reprezentată de 7 firme la târgul de produse ecologice Biofach America 2011, care se va desfăşura în Baltimore (SUA), în perioada 22-24 septembrie 2011.

În Oltenia, agricultura ecologică se află la limita existenţei

În Oltenia, agricultura ecologică se află la limita existenţei

Cu toate că se află pe locul doi în România, ca mărime a suprafeţei agricole, în judeţul Dolj se înregistrează puţini operatori ecologici.

APIA Olt primeşte cereri de ajutor specific pentru agricultura ecologică

APIA Olt primeşte cereri de ajutor specific pentru agricultura ecologică

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat, de la 1 septembrie, acţiunea de primire a cererilor pentru acordarea ajutorului specific necesar îmbunătăţirii calităţii produselor în sectorul de agricultură ecologică, operaţiune ce se va desfăşura până pe 17 octombrie. 

Cererile pentru sprijinul acordat în agricultura ecologică pot fi depuse până la 17 octombrie 2011

Cererile pentru sprijinul acordat în agricultura ecologică pot fi depuse până la 17 octombrie 2011

În perioada 1 septembrie - 17 octombrie 2011, inclusiv, agricultorii pot depune cererile de solicitare a ajutorului specific acordat pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Mierea ecologică românească pleacă spre Occident

Mierea ecologică românească pleacă spre Occident

România produce în jur de 3.500 tone de miere ecologică, dar cea mai mare parte din producţie se vinde în străinătate pentru că românii sunt interesaţi de marfă cât mai ieftină şi nu de mafă calitativ superioară.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii