Practicarea agriculturii ecologice a stârnit interesul sălăjenilor, astfel încât, numărul fermierilor care s-au înregistrat la Direcţia pentru Agricultură Sălaj pentru a practica acest tip de agricultură a crescut de la circa 60 în 2010 la peste 250 în acest an.
Potrivit specialiştilor, evoluţia se datorează, atât primelor acordate de stat pentru conversia exploataţiilor, cât şi unei schimbări în mentalitatea agricultorilor. „Pe an ce trece avem tot mai mulţi înscrişi. (...) Într-un fel este şi interes, dar sigur că şi mentalitatea s-a mai schimbat cu atâtea informaţii despre culturile bio. Dar mai este ceva care pentru unii înseamnă şi un ajutor foarte mare: există o subvenţie pentru perioada de conversie, care o dă APIA. Este o subvenţie pe exploataţie şi asta îi ajută pe ei ca să ajungă la certificare. Plus de asta, după certificare, mai primesc un ajutor pentru a putea produce bio”, a declarat, pentru Agerpres, Olivia Bogdan, responsabil judeţean pentru sectorul agricultură ecologică din partea Direcţiei pentru Agricultură.
Conform spuselor acesteia, dacă în cazul culturilor ecologice se înregistrează o creştere importantă, mai rămâne problema desfacerii unei producţiei mai scumpe decât cea care nu este bio, doar apicultorii având, până în prezent, un sistem mai bine pus la punct, care le permite valorificarea mierii de albine la export.
Potrivit directorului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Sălaj, Virgil Ţurcaş, ajutorul financiar acordat pentru conversia exploataţiilor variază între 1.500 şi 4.000 de euro. Dacă în 2005 circa 35 de fermieri din Sălaj au primit din partea APIA subvenţia menţionată, pentru acest an numărul este estimat la aproximativ 300, spune şeful APIA Sălaj.
El a precizat că fermierii din judeţ se orientează, în special, către producţia de mere ecologice şi miere bio.