PLANURI DE AFACERI LA ȚARĂ. 158 de milioane de euro sunt disponibile în perioada 28 iulie – 30 noiembrie 2016 pentru cei care vor să-și deschidă o pensiune agroturistică, un cabinet medical, o fabrică la țară. Sumele care pot fi alocate unui proiect sunt de la 70.000 de euro până la 200.000 de euro.
Potrivit AFIR, joi, 28 iulie, ora 9, vor fi lansate submăsurile 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” și 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” din PNDR 2014-2020.
158 milioane de euro sunt disponibile pentru 2016, 73 de milioane de euro sunt alocați pentru finanțarea 100% nerambursabilă a Planurilor de Afaceri prin submăsura (sM) 6.2 și 85 de milioane de euro sunt alocați pentru finanțarea cu până la 90% nerambursabilă a proiectelor de investiții prin submăsura (sM) 6.4.
Submăsura 6.2 se adresează celor care vor să înceapă o afacere în mediul neagricol și beneficiază de un sprijin de până la 70.000 de euro pentru un proiect. În acest caz, start-up-ul primește 70% din sumă chiar la semnarea contractului, restul de 30% din cuantumul sprijinului urmând să se acorde cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri şi fără a se depăşi o perioadă de cinci ani de la data semnării deciziei de finanțare.
Submăsura 6.4 se adresează întreprinderilor deja existente, iar finanțările pot ajunge și până la 200.000 de euro pe proiect. Sprijinul se acordă sub formă de rambursare a cheltuielilor efectuate, cu o mică parte de finanțare de 30%. Pentru domeniile care activează în producție, servicii medicale, sanitar-veterinare, agroturism, dar și pentru întreprinderile care au activat în agricultură și vor să-și diversifice domeniul și pe partea neagricolă, se mai acordă un plus de 10% din finanțare, pe lângă cea de 30%.
Pragul minim de selecţie a proiectelor este de 15 puncte pentru submăsura 6.2 şi de 10 puncte pentru submăsura 6.4.
CINE POATE BENEFICIA DE BANI?
• fermierii sau membrii unei gospodării agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități neagricole pentru prima dată (autorizați cu statut minim de PFA);
• microîntreprinderile și întreprinderile mici existente din spațiul rural, care își propun activități neagricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin;
• start-up-urile, adică microîntreprinderile și întreprinderile mici noi, înființate în anul depunerii cererii de finanțare sau cu o vechime de maximum trei ani fiscali consecutivi, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii acesteia;
• fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități neagricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici.
Trebuie precizat că microîntreprinderile care se încadrează sunt cele care au maximum 9 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la două milioane de euro, echivalent în lei. În schimb, întreprinderile mici trebuie să aibă între 10 şi 49 de salariaţi şi să realizeze o cifră de afaceri anuală netă sau să deţină active totale de până la zece milioane euro, echivalent în lei.
În funcție de forma de organizare, solicitanții eligibili sunt:
• persoană fizică autorizată;
• întreprindere individuală;
• întreprindere familială;
• societate în nume colectiv (SNC);
• societate în comandită simplă (SCS);
• societate pe acțiuni (SA);
• societate în comandită pe acțiuni (SCA);
• societate cu răspundere limitată (SRL);
• societate comercială cu capital privat;
• societate agricolă;
• societate cooperativă agricolă de gradul 1 și societăți cooperative meșteșugărești și de consum de gradul 1;
• cooperativă agricolă de grad 1.
Atenție! Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile. Microîntreprinderile și întreprinderile mici, atât cele existente, cât și cele nou-înființate, trebuie să fie înregistrate și să-și desfășoare activitatea propusă prin proiect în mediul rural: atât sediul social, cât și punctul de lucru unde se realizează proiectul trebuie să fie amplasate în mediul rural.
CUM SE ACORDĂ FINANȚAREA?
SUBMĂSURA 6.2. Linia de finanțare vizează crearea unor activități noi neagricole pentru întreprinzătorii mici din mediul rural. Întreprinzătorii au oportunitatea de a-și deschide un start-up în mediul rural, iar fermierii au posibilitatea să-și deschidă o afacere nouă neagricolă. În schimb, întreprinzătorii care au desfășurat deja o activitate neagricolă la țară pot să demareze o nouă activitate neagricolă, care să nu fie complementară cu cea existentă.
Sprijinul nerambursabil se acordă sub formă de sumă forfetară pe baza unui plan de afaceri. Valoarea finanțării este de 70.000 de euro pentru un proiect în cazul activităților de producție, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism (agropensiuni) și de 50.000 de euro pentru un proiect dezvoltat în alte domenii de activitate.
Finanțările se acordă sub formă de primă, în două tranșe: 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare, iar 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăși cinci ani de la data semnării deciziei de finanțare.
Important! În cadrul acestei linii de finanţare nu este nevoie de o contribuţie proprie a solicitantului, ceea ce înseamnă că ajutorul de 50.000 sau 70.000 de euro, după caz, va fi acordat astfel:
• avans de 70%, la momentul semnării contractului de finanţare şi
• diferenţa de 30%, atunci când solicitantul demonstrează că a implementat corect planul de afaceri.
CHELTUIELI ELIGIBILE. Avantajul acestei submăsuri constă în faptul că toate cheltuielile propuse prin planul de afaceri (PA), inclusiv capital de lucru și capitalizarea întreprinderii și activitățile relevante pentru implementarea corectă a Planului de Afaceri aprobat, pot fi eligibile, indiferent de natura acestora, cu excepția achiziționării de vehicule pentru transportul rutier de mărfuri. De asemenea, pot fi finanțate toate acele cheltuieli care au legătură cu activitatea pentru care se solicită sprijinul și ele pot fi decontate dacă sunt efectuate în perioada de implementare a proiectului: după semnarea deciziei de finanțare și înainte de solicitarea celei de-a doua tranșe, în termen de maximum cinci ani.
CRITERII DE SELECȚIE SUBMĂSURA 6.2. Punctajul unui proiect are la bază câteva criterii și principii de selecție. Primul este diversificarea activității agricole a fermierilor/membrilor gospodăriei agricole către activități neagricole; al doilea este prioritizarea sectoarelor cu potențial de creștere (textile și pielărie, industrii creative și culturale, inclusiv meșteșuguri, activități de servicii în tehnologia informației, agroturism, servicii pentru populația din spațiul rural).
Ultimele două principii se referă la stimularea activităților turistice în sensul prioritizării activităților agroturistice desfășurate în zonele cu potențial turistic ridicat/destinații ecoturistice/zonele cu arii naturale protejate, dar și la stimularea unui nivel ridicat de calitate al planului de afaceri, care va fi stabilit în funcție de producția comercializată sau activitățile prestate, în procent de peste 30% din valoare primei tranșe de plată.
SUBMĂSURA 6.4. Urmărește creșterea numărului de activități neagricole din zonele rurale și dezvoltarea activităților neagricole existente. Crearea unor noi locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban sunt doar câteva dintre obiectivele submăsurii 6.4. De aceea, sunt vizați fermierii sau membrii gospodăriilor lor agricole care doresc să-și diversifice activitățile, prin desfășurarea unor activități neagricole.
Fondurile se acordă sub formă de rambursare a cheltuielilor efectuate și sunt de maximum 200.000 de euro/beneficiar (întreprindere unică), pe trei ani fiscali, cu o parte de finanțare de 30%. În schimb, pentru solicitanții care desfășoară activități de producție, servicii medicale, sanitar-veterinare și agroturism, dar și pentru întreprinderile care au activat în agricultură și vor să-și diversifice domeniul pe parte neagricolă se mai acordă o finanțare de 10% în plus.
CHELTUIELI ELIGIBILE. Construcția, extinderea și/sau modernizarea și dotarea clădirilor; achiziționarea și costurile de instalare, inclusiv în leasing de utilaje, instalații și echipamente noi; investiții intangibile (achiziționarea sau dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete); licențe, drepturi de autor, mărci.
MEDICII SUNT ELIGIBILI. Medicul veterinar cu drept de liberă practică, care este organizat și funcţionează în cadrul unui cabinet medical veterinar individual și medicul uman cu drept de liberă practică, care este organizat și funcționează în cadrul unui cabinet medical individual.
Solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fie persoană juridică română, să acţioneze în nume propriu și să asigure surse financiare stabile și suficiente pe tot parcursul implementării proiectului.
CRITERIILE DE SELECȚIE. Beneificiază de un punctaj mai mare: diversificarea activităților agricole către activități neagricole; sectoare prioritare: textile și pielărie, industrii creative și culturale, meșteșuguri, IT, agroturism, servicii pentru populația din spațiul rural; potențialul turistic al zonei; vechime de minimum trei ani.
LISTĂ ACTIVITĂȚI CU FINANȚARE NERAMBURSABILĂ:
Investiții pentru producerea și comercializarea produselor neagricole:
• fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton;
• activități de prelucrare a produselor lemnoase;
• fabricarea de construcții metalice, fabricarea de mașini, utilaje;
• fabricarea de produse electrice, electronice etc.;
Investiții pentru activități meșteșugărești:
• activități de artizanat;
• tradiționale neagricole - olărit, brodat;
• prelucrare manuală a fierului, lânii, lemnului;
Investiții legate de furnizarea de servicii:
• servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare (inclusiv servicii medicale furnizate de cabinete medicale individuale, cabinete veterinare);
• servicii de reparații mașini, unelte, obiecte casnice;
• servicii de consultanță, contabilitate, juridice, audit;
• activități de servicii în tehnologia informației și servicii informatice;
• servicii tehnice, administrative etc.;
Investiții pentru producția de combustibil din biomasă (fabricarea de peleți și brichete) în vederea comercializării;
Investiții pentru infrastructura în unitățile de primire turistică de tip agroturistic (doar agropensiuni) și investiții în activități de agrement.
IMPORTANT! Cererea de finanțare trebuie completată electronic și înaintată Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale în vederea obținerii finanțării (sau la unul dintre Oficiile Județene în raza căruia aparțineți). Lista completă a documentelor care trebuie depuse la dosar este prezentată în instrucţiunile de completare a cererii de plată, publicate pe pagina de internet www.afir.info. Sesiunea se încheie pe 30 noiembrie la ora 16.
(surse: Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, MADR, avocatnet.ro)