Subvenția pentru pășune ar fi blocată, în acest moment, din pricina unui amănunt! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) refuză să le elibereze asociațiilor fermierilor codul de exploatație. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu le primește cererile unice pentru subvenții fără acest COD! Fermierii suspectează că "băieții deștepți" vor să pună mâna pe pășuni!
Printr-o Ordonanță de Urgență, Guvernul Dacian Cioloș modifică Ordonanța 3/2015 privind toate schemele de plată din agricultură și dă dreptul și asociațiilor fermierilor să solicite subvenția pe pășune.
Modificările au fost publicate în Monitorul Oficial, dar, cum se întâmplă, de obicei, în România, nu există norme metodologice de aplicare. Acest amănunt le pune piedici fermierilor în obținerea subvențiilor!
În acest moment, depunerea cererilor este blocată și creează dificultăți pentru asociațiile crescătorilor de animale deoarece acestea nu pot obține codurile de exploatație de la DSVSA.
Toate acestea creează impresia că introducerea acestui cod nu este altceva decât o idee otrăvită care să ducă la ceea ce s-a intenționat de la început, și anume eliberarea de sarcini a circa 2 milioane de hectare pentru a fi luate de cine trebuie, dar, în niciun caz de asociațiile crescătorilor de animale, cu consecința dizolvării asociațiilor, distrugerea iremediabilă a încrederii fermierilor în ideea de asociere, acuză Eugen Gonțea, liderul Federației Oierilor de Munte, într-o adresă trimisă Ministerului Agriculturii, APIA și ANSVSA.
Federația Oierilor de Munte solicită să fie urgent clarificată situația, simplificate procedurile, pentru ca asociațiile să poată solicita subvențiile pentru campania 2016.
Subvenția pe pășune poate să ajungă și la 440 euro/ha, dacă pășunea se află în zona montană și beneficiază și de plăți compensatorii.