AVANS GENEROS. Fermierii români au parte și de vești bune! Suma pe care o vor primi ca avans pe suprafață va fi dublă prin comparație cu suma încasată la sfârșitul anului trecut. Șeful Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) explică, exlusiv pentru AGROINFO, de ce va fi atât de mare avansul pe suprafață!
Avansul pe suprafață va fi mult mai mare deoarece pentru 2015 a intrat la avans doar schema de plată unică pe suprafață, strict aceea, iar acum o să adaugăm și înverzirea, și plata redistributivă, tânărul fermier, micul fermier, etc. La fel și pentru măsurile de agro-mediu, măsura 10, 11, 13 și 214. Cuantumul exact al avansului îl vom ști când finalizăm controlul administrativ. Este o chestiune de zile.
Prin regulament s-a stabilit deja care este suma, dar grosso modo dacă o luăm, suma de 1,7 miliarde de euro împărțită la numărul de hectare eligibile, vedem ce sumă iese și din această sumă, statul membru poate acorda un avans pe suprafață de până la 70%, iar pe dezvoltare rurală (plățile pe agro-mediu n.r.) până la 85%. Suma exactă pe care o vom plăti ca avans pe suprafață fermierilor o vom anunța după 1 octombrie 2016. Cu siguranță, suma plătită în avans agricultorilor va fi dublă, declară Adrian Pintea, șeful APIA, exclusiv pentru AGROINFO.
Dacă anul trecut, agricultorii au primit aprox. 54 euro/ha, anul acesta să se aștepte la cca 100 euro/ha. Controlul administrativ al cererilor unice de plată va fi finalizat de APIA în perioada 1-5 octombrie 2016.
După finalizarea controlului administrativ, pe 17-18 octombrie vrem să începem plățile către fermieri. Până atunci, noi trebuie să finalizăm controlul administrativ, să facem un control general, acel control in batch, pe urmă reluăm controlul administrativ 1D, 1A, tot fluxul informatic, calculul implementat și pe urmă să avem efectiv, unde pe 15-16 octombrie acele centralizatoare care merg către bancă și apoi să pornească plata către fermieri. Intenția noastră și recomandarea domnului ministru Achim Irimescu este să facem plăți masive în perioada 15-30 octombrie ca să putem deconta sumele pe care le autorizăm la plată, adaugă Pintea.
Modulul de avans, care face parte din Sistemul Integrat de Administrate și Control (IACS) cu care operează APIA pentru plățile către fermieri, este supus unor retehnologizări. Sunt anumite implementări care se fac pe controlul administrativ, anumite implementări pe calcul, de fapt, o reparametrizare a sistemului.
De exemplu, vestita sintagmă identificarea fără echivoc a parcelei agricole. Acum a dispărut, automat trebuie implementat în modulul de avans. Sau simplificarea cererii pe 2016, automat trebuie implementată în sistem. Ferească Dumnezeu, nu vrem să trecem prin aceeași situație ca anul trecut (când 100.000 de fermieri au fost excluși de pe lista de avans n.r.). Dacă din 900.000 de fermieri reușește APIA să-i plătească pe toți. Sigur, cu excepția celor 76.000 de agricultori care sunt la control, spune șeful APIA.
ATENȚIE! Fermierii care sunt în eșantioanele de control în teren nu vor fi incluși pe listele de avans.