MARE PĂCAT CĂ S-A AJUNS ÎN ACEST PUNCT! Este păcat! Păcat că s-a ajuns în acest punct. Acolo unde nu există cadastru, nu se mai putea subvenționa agricultura, a spus președintele României, Klaus Iohannis, marți, la Suceava.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, îi avertizează pe fermierii români că ar putea rămâne, din 2018, fără subvenţii agricole, ca urmare a neintabulării terenurilor agricole. Klaus Iohannis a declarat, în cadrul unei întâlniri cu autorităţile publice locale din judeţul Suceava, că "acolo unde nu există cadastru, nu se va mai putea subvenţiona agricultura".
Dacă nu se rezolvă problema cadastrului până în 2018, nu veţi mai primi subvenţii, pur şi simplu. Acolo unde nu există cadastru, nu se va mai putea subvenţiona agricultura. Este păcat! Păcat că s-a ajuns în acest punct, a subliniat președintele Iohannis.
Şeful statului susţine că niciun guvern cu care a lucrat nu a făcut nimic pentru a intabula terenurile agricole.
Am discutat această chestiune cu guvernele pe care le-am întâlnit. Toţi au promis că se rezolvă, toţi au făcut zero. Acum mai avem foarte puţin timp şi sper să se fi înţeles urgenţa acestei chestiuni, a mai spus preşedintele, pentru Agerpres.
De ce este importantă finalizarea cadastrării terenurilor agricole? Din anul 2018, subvențiile agricole se vor acorda pe fermă și nu pe hectar sau pe cap de animal cum se întâmplă acum.
În principiu până-n 2018 trebuie să finalizăm cadastru. Dacă nu reușim extravilanul sa-l cadastrăm până atunci va fi foarte dificil să putem acorda subvențiile pe fermă, căci aceasta este ideea, strategia, pe care dorește să o implementeze Comisia Europeană sș pentru statele noi membre. Noi, România, aveam un specific. De exemplu, dacă un fermier german a luat în ultimii ani o subvenție de 100.000 euro pe fermă, acestuia i se va menține subvenția în continuare, cu condiția să rămână fermier. La noi, deoarece nu există acest istoric, s-a introdus plata pe suprafață, SAPS-ul. Dacă se ajunge la concluzia că trecem pe ferma, iar agricultorul are o problemă cu exploatația sa, atunci nu va mai putea lua subvenții, declara fostul ministru al agriculturii, Achim Irimescu.
Programul Național de Cadastru și Carte Funciară a fost demarat în anul 2015 și ar trebui să se încheie în 2023. Din numărul total de imobile, de circa 40 de milioane ( 8 milioane în mediul urban și 32 de milioane în rural), în ianuarie 2017 erau înregistrate doar circa 22%. Operațiunea de cadastrare gratuită a terenurilor agricole se desfășoară destul de greoi, mai ales că terenurile agricole sunt suprapuse, pe aceeași suprafață figurează doi sau chiar mai mulți proprietari.
Sumele aferente cadastrării proprietăţilor situate în extravilan vor fi achitate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), însă primăriile care nu au imobile în extravilan, pot beneficia de realizarea gratuită a cadastrului şi pentru proprietăţile din intravilan. Dar, acest lucru se va întâmpla doar după ce primăriile vor încheia în acest scop un protocol cu ANCPI, după care, în localitățile respective, va putea începe, efectiv, procedura prevăzută de Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. La începutul acestui an au semnat aceste protocoale cu ANCPI un număr de 1.124 de primării.