Fermierul Paul Cristescu de la Angus România a pățit-o cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Fermierul a avut o surpriză de proporții când s-a pomenit cu o notificare de la APIA că are bani de dat, nu SUBVENȚII de luat! Iată povestea spusă chiar de fermier!
După ce am așteptat să intre banii în cont și verificam ca prostul fiecare minciună (informare), s-au mai deblocat 200 de milioane, mai 500 , mai 200, zic: măi, ceva trebuie să fie în neregulă cu dosarul meu de nu încasez. Sun la centrul local Reșița care mă asigură că dosarul este în regulă, dar așteaptă de la București să-l dea la plată. Sun ieri (miercuri, 25 mai n.r.) la APIA centrală, nu exagerez cu nimic, de 65 de ori, după a 47-a oară îmi răspunde cineva. Îl întreb ce se întâmplă cu banii? De ce nu au intrat? Îmi cere codul APIA. Până îl caut câteva secunde, îmi închide telefonul în nas.
Mai încerc de 18 ori și răspunde aceeași voce. Îi dau codul APIA și-mi spune că nu am intrat la plată pentru că sunt penalizat pentru 2014. Când întreb pentru ce sunt penalizat? Îmi spune să iau legătura cu centrul local Reșița. Că la ei nu se vede și-mi dă în nas un sec „la revedere!” La Reșița, nu știu nici ei. Într-un final, îmi zic că sunt penalizat de APIA București cu suma de 14.700 euro sau 64829,94 lei. La cererea depusă în anul 2014 pentru 50 de bovine de carne rasa Aberdeen Angus, importate din Irlanda în 2013, au găsit 49 neeligibile și un singur animal eligibil.
Menționez că, la momentul depunerii cererii, animalele erau eligibile. Am avut control pe teren inopinant care a găsit animalele eligibile. Cum naiba 49 nu sunt eligibile și unul singur este?! Când toate 50 au venit în același camion, în aceeași zi și toate au fost introduse în SNIIA (Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor n.r.), în aceeași zi. Pentru toate am scos pașapoarte în aceeși zi, toate au pedigree.
ATENȚIE! Nu doar că nu am încasat banii pe animale, dar trebuie să dau la APIA acceeași sumă pe care trebuia să o încasez ca subvenție. De ce? Pentru că nu sunt eligibil!
Zic: hai să mă duc azi (joi, 26 mai n.r.) la cei de la București cu actele, că ăia sunt mai inteligenți. Mă duc și expun problema la Ministerul Agriculturii. Se miră toată lumea. Directorul general pe zootehnie din Ministerul Agriculturii, doamna Mia Toma, mă trimite la o doamnă de la APIA, la zootehnie. Doamna Oana Popa îmi zice foarte clar că nu are ce sa facă, asta e legea!
Dacă nu sunt eligibil trebuie să plătesc pe 3 ani de zile sancțiuneaa multianuală de 648 milioane lei. Încerc eu să-i explic că nu am încălcat nimic, nu am încasat banii ca să-i plătesc, nu am eu nicio vină că sistemul m-a dat elegibil și controlul de pe teren la fel, si eu cred, în continuare că sunt eligibil. Dânsa îmi zice că nu sunt produșii vacilor înscriși în Registrul Național al Exploatațiilor. Îi explic că nu au cum să fie înscriși atât timp cât vacile au fost importate. Îmi spune că am dreptate, dar asta e legea.
O întreb: dacă aduc dovada din Irlanda că vacile au fătat, ce se întâmplă? Îmi răspunde: nimic pentru că e prea târziu. Nu am fost invitat la APIA să fac dovada că sunt vaci și nu tineret! Am primit abia ieri (miercuri, 25 mai n.r.) pe e-mail înștiințare de penalizare, Decizia de excludere de la plată nr. DCS 000783/2015-06-26, și asta la insistențele mele! În ce lume trăim?! Ce se întâmplă în țara asta? Cine conduce unitatea asta? Ministerul Agriculturii îmi dă dreptate. APIA, nu! APIA nu este subordonata Ministerului?! Sunt stupefiat! Mai am o rază de speranță la directorul general APIA. Am înțeles că e plecat în delegație la Bruxelles. Sper să ajung la el în audiență.
Paul Cristescu a depus la APIA o adresă prin care cere să i se explice de ce i se pretinde să returneze o sumă pe care nu a primit-o. Agroinfo a solicitat un punct de vedere oficial de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Instituția a promis că vine cu o poziție argumentată în această poveste.