Misiune imposibilă! Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) s-ar afla într-o dificultate de ordin tehnic care ar împiedica plătirea unui avans din plățile directe către fermieri, spun surse chiar din interiorul instituției.
Controlul administrativ nu este finalizat. Dimpotrivă, s-ar afla într-o mare întârziere. Comisia Europeană nu permite acordarea unui avans din subvenții, fără acest control. La această oră, ar fi fost depășite termenele fixate pentru fiecare etapă din controlul administrativ cu aproximativ o săptămână și jumătate.
Sediile APIA din București și din țară sunt asaltate de fermieri care întreabă disperați și cu nerăbdare când își vor primi avansul din subvenția pe suprafață. Funcționarii APIA încearcă să le liniștească temerile. În realitate, lucrurile nu ar sta deloc bine. De vină pare să fie noul soft instalat de SIVECO și nu pentru că nu e bun. Acesta a fost cumpărat de la ORACLE, unul dintre titanii în materie de programare, și este atât de bine structurat și de pus la punct încât nu permite introducerea unor date peste termenul programat în interiorul lui. O să dăm un exemplu ipotetic, ca să fie pe înțelesul tuturor. Dacă informațiile privind declararea suprafețelor de pământ exploatate au fost programate să fie introduse în sistem până la data de 15 octombrie, peste această dată programul le refuză.
Câte un modul pentru fiecare schemă de ajutor
Ce se întâmplă, de fapt? În acest Sistem Integrat de Administrare și Control (IACS) trebuie transferate toate informațiile pe care fermierii le-au completat în cererile unice, în IPA online. Așadar, toate informațiile din IPA trebuie preluate în acest sistem. Însă dificultatea mare ar consta în modulele din care e compus. Adică, pentru fiecare schemă de ajutor, de exemplu pentru schema tineri fermieri, plata pentru înverzire, plata redistributivă etc. este creat câte un modul. Aceste module sunt corelate între ele în așa fel încât, dacă un fermier a declarat că are pășune și el nu are animale cu care să asigure încărcătura, sistemul să-l detecteze imediat că nu e în regulă.
Până-n 2014, a fost utilizat tot IACS, dar lucrurile erau mult mai simple și avantajul era că nu exista o singură cerere de plată pentru toate schemele de ajutor, atât din sectorul vegetal, cât și din zootehnie. Anul acesta, a fost introdus acest sistem nou, mult mai performant, iar angajații APIA ar fi fost instruiți pentru o perioadă scurtă de timp. Dar, necazul cel mai mare ar fi că au învățat cum să lucreze pe câte un modul. Când lucrezi pe un modul, spun mulți dintre ei, sistemul nu dă eroare. Abia când sunt legate modulele ar apărea și erorile. Dramatică este și rezolvarea erorilor de sistem care ar dura și până la 10 zile.
Un an fără avans din plățile directe?
Angajații APIA sunt nevoiți să rămână, de cele mai multe ori, și noaptea la birou. Ritmul cu care se introduc datele este: un dosar de fermier mare pe zi sau 20-30 de fermieri mici. După introducerea datelor de bază, ar urma verificarea lor sau completarea cu ce funcționarii APIA numesc M și S. Adică, M înseamnă modificări survenite în cererea unică de plată după termenul de depunere și S, modificare cu sancțiune.
Toate informațiile aflate deja în sistem sunt parcurse încă o dată de un verificator. În zilele acestea, șefii APIA ar discuta intens dacă e posibil să se finalizeze aceste operațiuni până-n noiembrie. Regulamentele europene permit acordarea unui avans din subvenția pe suprafață până cel târziu pe 30 noiembrie. Avansul poate fi acordat în procent de 50% din plata pe suprafață (SAPS) și în procent de 75% până la 90% din plățile pe agromediu, măsuri delegate de la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale. Daniel Constantin, ministrul agriculturii, a estimat că 850 de milioane de euro ar ajunge pentru acordarea unui avans agricultorilor din subvențiile care li se cuvin.
Cel mai probabil, anul acesta, nu se va reuși acordarea unui avans din subvenții, susțin surse neoficiale din Ministerul Agriculturii.