Fermierii care au participat marți, 26 ianuarie 2016, la întâlnirea cu ministrul agriculturii Achim Irimescu au avut parte de o surpriză de proporții. Prezent la discuții, Nicolae Horumba, directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a dat o veste șoc!
Vestea e aceeași pentru toți agricultorii din România, indiferent că e vorba despre fermieri din sectorul zootehnic sau despre cei din sectorul vegetal. Nicolae Horumba, directorul general adjunct APIA, aproape că i-a lăsat fără grai pe fermierii prezenți la discuțiile cu ministrul agriculturii.
E cea mai proastă veste pentru toți fermierii români! Directorul APIA ne-a anunțat că subvențiile, toate schemele de plată și pentru suprafață și pentru animale nu se pot plăti înainte de luna mai 2016. Domnul de la APIA ne-a anunțat că abia atunci se termină modulul de plăți, softul cu care lucrează Agenția de Plăți nu e pregătit până atunci. Deci, am avut promisiuni că în martie, că în februarie și acum plata subvenției s-a amânat pentru luna mai! E posibil să ne așteptăm la ce e mai rău. Mai rămâne să ne spună că nu le mai primim deloc. E un dezastru total, spune fermierul Dan Petrescu, crescător de ovine din Curtea de Argeș. Fermierul are o turmă de 2.000 de capete de oi.
L-am întrebat pe domnul director de la APIA despre subvenții, ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat și ne-a dat un răspuns debusolant. Nu știm dacă vom primi banii până-n luna mai. Cred că a greșit domnul director. Nu poate fi așa. Sprijinul cuplat trebuie să-l primim până-n 31 martie. Așa e stabilit de Comisia Europeană, sprijinul cuplat și plățile pe agromediu trebuie virate fermierilor până la sfârșitul lunii martie.
Din punctul meu de vedere nu au decât cei de la APIA să cumpere alt soft, din altă țară, unde funcționează. Că noi am dat 28 de milioane de euro pe un soft care nu merge. Domnul ministru este dispus să ne susțină, să ne rezolvăm problemele. Tăvălugul ăsta care vine peste noi nu e de acum. S-a cumpărat un soft...ce să spun?! Nu e corect, e nemulțumit și Ionică Nechifor, secretar general al Federației Crescătorilor de Ovine, Romovis.
Problema este să nu se piardă banii. Aia ar fi cea mai mare nenorocire. Pentru sprjinul cuplat avem un buget de 27 de milioane de euro și ar fi o crimă să se piardă banii, spune Dumitru Andreșoi, liderul crescătorilor de ovine din Hunedoara. Fermierul are o turmă de aproape 25.000 de capete de oi.
Anunțul a fost făcut în prezența ministrului agriculturii. Fermierii sunt disperați și susțin că adeverințele-punte eliberate de APIA și cu care pot garanta împrumuturi bancare nu-i ajută prea mult. Sunt credite care trebuie returnate băncilor, iar pentru obținerea acestora fermierii se împiedică mereu în birocrație.
La ora publicării aceste știri, ministrul agriculturii și directorul general adjunct APIA se aflau încă în discuții cu crescătorii de bovine.
Crescătorii de ovine în curtea Ministerului Agriculturii, Bulevardul Carol, București, 26 ianuarie 2016