Adama
AGRICOVER

Domnule ministru Achim Irimescu, cum îi ajutați pe acești fermieri să nu piardă banii pe secetă?

Publicat: 09 decembrie 2015 - 13:08
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

124 de fermieri rămân cu pagubele provocate de secetă pe 1.000 ha și cu buzunarele goale din pricina birocrației. Alergătura de la un birou la altul le-a mâncat din timp, spun agricultorii, iar dosarele pentru despăgubiri au fost finalizate chiar în seara de 2 decembrie, termenul limită.

Angajații APIA le-ar fi spus că nu stau peste program, că sunt istoviți de procesarea cererilor pentru avansul pe suprafață. A doua zi, aceiași angajați le-ar fi comunicat sec că trebuiau să se prezinte la APIA seara.

Suntem mai mulți fermieri care din cauza birocrațiilor din primării nu am putut depune dosarele pentru despăgubiri până pe 2 decembrie 2015 și am fost gata cu ele pe 3 decembrie 2015. Suntem 124 de fermieri din 3 comune cu peste 1.000 ha calamitate. Este mesajul pe care Agroinfo l-a primit de la acești fermieri. Iată documentul pe care agricultorii l-au depus la cabinetul ministrului agriculturii și la care așteaptă un răspuns!

CERERE DE PRELUNGIRE A TERMENULUI PENTRU DEPUNEREA  SOLICITĂRII AJUTORULUI DE STAT PRIVIND CALAMITĂȚIILE

Mă numesc Necula Silviu Răzvan, sunt titular al I.I. NECULA M.I. SILVIU RĂZVAN și  împuternicit al I.I. NECULA COSTIN , ambele cu sediul social în com. Răscăeți,  Dâmbovița.
 I.I NECULA M.I. SILVIU RAZVAN deține în proprietate și în arendă suprafața 118,22 formată din 75 parcele pe raza a trei comune Răscăeți,Vișina și Petrești, iar I.I. NECULA COSTIN deține în arendă suprafața de 84,84 ha formată din 56 parcele pe raza a doua comune Răscăeți și Vișina.

Am depus inițial cereri pentru a se întruni această comisie și a constata daunele provocate de secetă în data de 24.07.2015 și 20.08.2015. Comisia, cei de la ISU Târgoviște și Prefectură au constatat un grad de calamitate per ansamblu, pe toate comunele, de 55%. Aflând acest lucru, am cerut din nou în data de 11.09.2015 să vină și să vadă la fiecare parcelă că gradul stabilit la data respectivă nu este cel de la momentul actual acesta fiind mult mai mare, dupa cum au și constatat într-un final când au reușit să se întrunească toți membrii comisiei.

O parte din membrii comisiei de situații de urgență fiind ocupati cu eliberarea actelor către ațti fermieri, iar ceilalți, cu alte treburi zilnice în primărie, nu au avut timp să meargă să vadă din nou toate parcelele din cerere, până la termenul limită, pentru a putea stabili alt grad de calamitate,chiar dacă cererile erau din data de 11.09.2015.

Dorind să stabilesc cât mai corect și real gradul de calamitate am rămas cu actele nedepuse. De aceea, vă rog, dacă se poate :

1.prelungiți termenul pentru a putea depune dosarele, acestea fiind gata în dimineața zilei de 03.12.2015, iar reprezentanții APIA DÂMBOVIȚA au spus că nu se mai pot depune că nu sunt în termen și că s-a centralizat din seara zilei de 02.12.2015. Deși am anunțat de seara o parte dintre angajații APIA că sunt pe la primării și că nu pot ajunge în timp util, aceștia mi-au spus că au lucrat pentru avans și în zilele libere și nu  mai stă nimeni peste program. Dimineața am aflat că au stat peste program și că de ce nu am mers seara să depun;

2. țin să vă precizez că datorită fluxului mare de lucru, în primăriile cu care am avut de-a face pentru aceste dosare a lucrat câte o singură persoană. Aceasta trebuia să elibereze și să scrie atestatul de producător, chitanțe pentru atestat, să caute procesul verbal, cereri APIA pentru verificarea parcelelor,etc. și au rămas foarte multe persoane care nu au depus. De exemplu,  în Răscăeți sunt peste 50 de procese însumând 300 ha , în comuna Vișina peste 45 însumând 360 ha, iar în comuna Petrești 16 însumând peste 210 ha, toate înregistrate în vară la Direcția agricolă  și pentru care s-au alocat banii deja.

3.depuneți o ordonanță de urgență prin care o parte din membrii comisiei să fie alții decât angajații primăriei care au treburi curente zilnice și nu au timp să vadă mii de parcele, mii de ha. Dacă e posibil, în această comisie să fie o parte din consilierii locali, o parte din pompierii voluntari care au studii de specialitate și pot constata ceva corect, în timp util, împreună cu reprezentantul de la Registrul agricol.

Vizualizat: 3327 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Despăgubiri: 18 decembrie vin banii pentru secetă!

Despăgubiri: 18 decembrie vin banii pentru secetă!

Am discutat cu Agenția de Plăți și se fac eforturi pentru a procesa cererile de despăgubiri ale producătorilor agricoli. Sperăm că undeva înainte de Crăciun, mi s-a spus data de 18 decembrie, să înceapă plățile și înainte de sfârșitul anului să fie finalizate, a declarat Achim Irimescu pentru TVR.

Despăgubiri: Modulul APIA pentru procesarea dosarelor de secetă nu este activat!

Despăgubiri: Modulul APIA pentru procesarea dosarelor de secetă nu este activat!

Cursa cu obstacole pentru plata avansului parcursă de angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) s-a încheiat! Urmează a doua piatră de încercare pentru APIA: plata despăgubirilor pentru secetă. Modulul pentru  procesarea dosarelor nu este activat!

Despăgubiri fermieri: Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor pentru secetă!

Despăgubiri fermieri: Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor pentru secetă!

Comisia Europeană (CE) a aprobat pe 17 noiembrie 2015, schema de ajutor SA. 43393 (2015/N) – privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă manifestat în perioada aprilie – septembrie 2015, informează Ministerul Agriculturii.

Alte articole in aceasta categorie

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
NECULA SILVIU RAZVAN
|
12. 14, 2015. Monday 23:53

Sa fiti sigur ca la ce bani iau autoritatile locale si centrale nu se sinchisesac sa ne anunte si la cum ne privesc de sus ca noi fermieri parca suntem cei mai mari intreprinzatori. Tot noi trebuie sa ne unim si sa ne informam prin aceste publicatii de profil sau sociale !!! In fiecare an sa facetii cereri la primarie in decursul unui an agricol de mai multe ori in caz ca aveti seceta, inundati, vijeli, inghet tarziu de primavara, devreme toamna, adica cele care nu intra pe asigurari sau fondul mutual, pentru a va constata gradul de dauna. indiferent ca da sau nu ceva statul, puteti scuti din inpozitul pe norma de venit la fisc daca aveti peste 30 % dauna sau daca sunteti srl sa va ajute cand vin cei de la directia de finante in control pentru tva sau inpozit pe profit !!! Bafta !!!

1.
CATALIN VASIE
|
12. 10, 2015. Thursday 08:37

Buna ziua.
La altii este mai rau. Suntem fermieri, comuna Luna, jud. Cluj, care nu am fost informati, de catre serviciul de specialitate din cadrul primariei, directia agricola, apia, etc., in timp util, cu privire la posibilitatea acordarii despagubirilor pentru seceta, motiv pentru care la data publicarii O.U.G. nr. 45/2015, nu detineam procesul verbal al comisiei pentru evaluarea pagubelor si bineinteles nu am depus dosarul privind solicitarea despagubirilor pentru pagubele produse de seceta.
Multumim autoritatilor locale si centrale pentru transparenta si sprijin.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii