124 de fermieri rămân cu pagubele provocate de secetă pe 1.000 ha și cu buzunarele goale din pricina birocrației. Alergătura de la un birou la altul le-a mâncat din timp, spun agricultorii, iar dosarele pentru despăgubiri au fost finalizate chiar în seara de 2 decembrie, termenul limită.
Angajații APIA le-ar fi spus că nu stau peste program, că sunt istoviți de procesarea cererilor pentru avansul pe suprafață. A doua zi, aceiași angajați le-ar fi comunicat sec că trebuiau să se prezinte la APIA seara.
Suntem mai mulți fermieri care din cauza birocrațiilor din primării nu am putut depune dosarele pentru despăgubiri până pe 2 decembrie 2015 și am fost gata cu ele pe 3 decembrie 2015. Suntem 124 de fermieri din 3 comune cu peste 1.000 ha calamitate. Este mesajul pe care Agroinfo l-a primit de la acești fermieri. Iată documentul pe care agricultorii l-au depus la cabinetul ministrului agriculturii și la care așteaptă un răspuns!
CERERE DE PRELUNGIRE A TERMENULUI PENTRU DEPUNEREA SOLICITĂRII AJUTORULUI DE STAT PRIVIND CALAMITĂȚIILE
Mă numesc Necula Silviu Răzvan, sunt titular al I.I. NECULA M.I. SILVIU RĂZVAN și împuternicit al I.I. NECULA COSTIN , ambele cu sediul social în com. Răscăeți, Dâmbovița.
I.I NECULA M.I. SILVIU RAZVAN deține în proprietate și în arendă suprafața 118,22 formată din 75 parcele pe raza a trei comune Răscăeți,Vișina și Petrești, iar I.I. NECULA COSTIN deține în arendă suprafața de 84,84 ha formată din 56 parcele pe raza a doua comune Răscăeți și Vișina.
Am depus inițial cereri pentru a se întruni această comisie și a constata daunele provocate de secetă în data de 24.07.2015 și 20.08.2015. Comisia, cei de la ISU Târgoviște și Prefectură au constatat un grad de calamitate per ansamblu, pe toate comunele, de 55%. Aflând acest lucru, am cerut din nou în data de 11.09.2015 să vină și să vadă la fiecare parcelă că gradul stabilit la data respectivă nu este cel de la momentul actual acesta fiind mult mai mare, dupa cum au și constatat într-un final când au reușit să se întrunească toți membrii comisiei.
O parte din membrii comisiei de situații de urgență fiind ocupati cu eliberarea actelor către ațti fermieri, iar ceilalți, cu alte treburi zilnice în primărie, nu au avut timp să meargă să vadă din nou toate parcelele din cerere, până la termenul limită, pentru a putea stabili alt grad de calamitate,chiar dacă cererile erau din data de 11.09.2015.
Dorind să stabilesc cât mai corect și real gradul de calamitate am rămas cu actele nedepuse. De aceea, vă rog, dacă se poate :
1.prelungiți termenul pentru a putea depune dosarele, acestea fiind gata în dimineața zilei de 03.12.2015, iar reprezentanții APIA DÂMBOVIȚA au spus că nu se mai pot depune că nu sunt în termen și că s-a centralizat din seara zilei de 02.12.2015. Deși am anunțat de seara o parte dintre angajații APIA că sunt pe la primării și că nu pot ajunge în timp util, aceștia mi-au spus că au lucrat pentru avans și în zilele libere și nu mai stă nimeni peste program. Dimineața am aflat că au stat peste program și că de ce nu am mers seara să depun;
2. țin să vă precizez că datorită fluxului mare de lucru, în primăriile cu care am avut de-a face pentru aceste dosare a lucrat câte o singură persoană. Aceasta trebuia să elibereze și să scrie atestatul de producător, chitanțe pentru atestat, să caute procesul verbal, cereri APIA pentru verificarea parcelelor,etc. și au rămas foarte multe persoane care nu au depus. De exemplu, în Răscăeți sunt peste 50 de procese însumând 300 ha , în comuna Vișina peste 45 însumând 360 ha, iar în comuna Petrești 16 însumând peste 210 ha, toate înregistrate în vară la Direcția agricolă și pentru care s-au alocat banii deja.
3.depuneți o ordonanță de urgență prin care o parte din membrii comisiei să fie alții decât angajații primăriei care au treburi curente zilnice și nu au timp să vadă mii de parcele, mii de ha. Dacă e posibil, în această comisie să fie o parte din consilierii locali, o parte din pompierii voluntari care au studii de specialitate și pot constata ceva corect, în timp util, împreună cu reprezentantul de la Registrul agricol.