FERMIERII ROMÂNI ÎNCASEAZĂ SUME URIAȘE DIN SUBVENȚII! Fermierii români își pun subvențiile la CEC sau își cumpără din bani apartamente sau case. Sume uriașe ajung la fermierii români și tot ei sunt cei care arată cu degetul Bruxelles-ul, a declarat Achim Irimescu, șeful Departamentului pentru Agricultură și Siguranță Alimentară din cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE, pentru TVR1. Pentru prima oară, de când nu mai e ministru al agriculturii, Irimescu îi critică aspru pe marii fermieri români, pe liderii importanți ai agricultorilor din România, cu care altădată negocia la minister.
Fostul ministru al agriculturii, Achim Irimescu, susține că e foarte bine că România are mai puțini bani pentru plăți directe, subvenții, și mai mulți pentru dezvoltare rurală. Fermierul român nu ar fi obișnuit să investească acești bani în dezvoltarea fermei. Ori îi pune la CEC, ori își cumpără apartamente sau case.
Iarăși povestea că fermierii din alte state primesc subvenții mult mai mari și românii mult mai mici, nu mai este adevărată. S-a atenuat mult diferența și ce nu s-a putut da plăți directe, datorită datelor pe care noi nu le-am avut la momentul negocierii, aderării României, s-au dat pe dezvoltare rurală. Deci, noi nu am pierdut niciun ban. Și nu putem spune că pentru România nu ar fi mai bine să avem fonduri pentru dezvoltare rurală, pentru investiții în ferme, decât subvenția pe care o iei, o pui la CEC, poate îți iei nu știu ce casă sau apartament. Dar prin dezvoltare rurală, efectiv faci o investiție în ferma ta. Într-un fel, pentru România cred că a fost foarte bine că am avut bani mai mulți pentru dezvoltare rurală, decât pentru plăți directe în primii ani, spune Irimescu.
Achim Irimescu a mai declarat că la fermierii români ajung sume uriașe din subvenții și, cu toate acestea, agricultorii noștri arată cu degetul spre Bruxelles, nemulțumiți de normele stabilite la nivel european și pe care ei trebuie să le respecte dacă vor să-și încaseze banii. Instalat într-o poziție cheie la Comisia Europeană, Irimescu le atrage atenția liderilor fermierilor români, cu care altădată negocia la Ministerul Agriculturii, că alta ar fi atitudinea potrivită pe care ar trebui să o adopte în relația cu Bruxelles-ul.
Din păcate, noi cu toții am greșit când am arătat cu degetul, pentru erorile noastre, Comisia Europeană. Să fie clar un lucru, sumele imense care intră în România. Să nu uităm că numai pentru agricultură, România are 20 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. O sumă imensă! Comparând-o cu bugetul Ministerului Agriculturii, până la aderare, undeva până-n jumătate de miliard, vă imaginați că Ministerul Agriculturii are acum în bugetul propriu un miliard de euro pe an, plus 7 miliarde în 7 ani, plus 20-27 de miliarde, o sumă imensă față de câți bani se transferau în agricultură până la aderarea la UE.
Deci, aderarea pentru fermieri a fost mană cerească, indiferent cine, ce ar spune. Sunt sume uriașe care ajung la fermieri. Acum, când primești atâția bani, ai și obligații pentru că legislația europeană este la fel pentru toată lumea. Fermierii români nu sunt mai pedepsiți în aplicarea normelor față de alți fermieri. Trebuie să înțelegem că subvențiile sunt foarte bune.
Chiar pe domnul Baciu l-am auzit (Laurențiu Baciu, liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, LAPAR, n.r.), am tot respectul pentru dânsul, e un mare fermier care, după știința mea, primește foarte mulți bani. Atunci nu ar trebui să arate cu degetul către Comisie. Comisia stabilește reguli și, încă o dată, regulile se stabilesc în regulamente în urma discuțiilor cu statele membre. Deci, cu fiecare stat membru.
Chiar mai mult, și domnul Baciu, și domnul Emil Dumitru (președintele Federației Pro Agro n.r.) sunt reprezentanții celor mai mari organizații în România și dânșii influențează politica agricolă care se adoptă la Bruxelles, prin Copa-Cogeca, prin ELO (organizații importante ale fermierilor la nivel european n.r.) și așa mai departe. Din cauza asta s-a ajuns și la Brexit și la o situație complexă a Uniunii Europene pentru că toată lumea arată cu degetul Bruxelles-ul când, de fapt, de multe ori noi nu ne facem lecțiile. Și nu doar România, și alte state membre.
Cred că ar trebui să ne uităm mai mult în ograda noastră, unde greșim și să nu uităm că totdeauna subvențiile se dau la nivel european, se justifică în organizația mondială a comerțului tocmai prin standardele înalte pe care le aplicăm. Primim atâția bani pe hectar, știți ce sume s-au luat și pe cap de vacă, dar tocmai pentru a se respecta norme din ce în ce mai stricte. Și asta trebuie să aștepte producătorii, pentru că agricultura este cel mai mare poluator. E adevărat, contribuie și la fixarea carbonlui, nu este doar o problemă, este și o soluție la problemă. Trebuie să avem în vedere că sunt norme pentru toate statele UE, a declarat Achim Irimescu, pentru Viața Satului, TVR 1.
Sursa: TVR 1