Adama
Vinasa Rompak

DECLARAȚIA lui IRIMESCU! ATAC la MARII FERMIERI ROMÂNI și la SUBVENȚIILE APIA URIAȘE!

Publicat: 14 mai 2017 - 12:51
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERII ROMÂNI ÎNCASEAZĂ SUME URIAȘE DIN SUBVENȚII! Fermierii români își pun subvențiile la CEC sau își cumpără din bani apartamente sau case. Sume uriașe ajung la fermierii români și tot ei sunt cei care arată cu degetul Bruxelles-ul, a declarat Achim Irimescu, șeful Departamentului pentru Agricultură și Siguranță Alimentară din cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE, pentru TVR1. Pentru prima oară, de când nu mai e ministru al agriculturii, Irimescu îi critică aspru pe marii fermieri români, pe liderii importanți ai agricultorilor din România, cu care altădată negocia la minister.

Fostul ministru al agriculturii, Achim Irimescu, susține că e foarte bine că România are mai puțini bani pentru plăți directe, subvenții, și mai mulți pentru dezvoltare rurală. Fermierul român nu ar fi obișnuit să investească acești bani în dezvoltarea fermei. Ori îi pune la CEC, ori își cumpără apartamente sau case.

Iarăși povestea că fermierii din alte state primesc subvenții mult mai mari și românii mult mai mici, nu mai este adevărată. S-a atenuat mult diferența și ce nu s-a putut da plăți directe, datorită datelor pe care noi nu le-am avut la momentul negocierii, aderării României, s-au dat pe dezvoltare rurală. Deci, noi nu am pierdut niciun ban. Și nu putem spune că pentru România nu ar fi mai bine să avem fonduri pentru dezvoltare rurală, pentru investiții în ferme, decât subvenția pe care o iei, o pui la CEC, poate îți iei nu știu ce casă sau apartament. Dar prin dezvoltare rurală, efectiv faci o investiție în ferma ta. Într-un fel, pentru România cred că a fost foarte bine că am avut bani mai mulți pentru dezvoltare rurală, decât pentru plăți directe în primii ani, spune Irimescu.

Achim Irimescu a mai declarat că la fermierii români ajung sume uriașe din subvenții și, cu toate acestea, agricultorii noștri arată cu degetul  spre Bruxelles, nemulțumiți de normele stabilite la nivel european și pe care ei trebuie să le respecte dacă vor să-și încaseze banii. Instalat într-o poziție cheie la Comisia Europeană, Irimescu le atrage atenția liderilor fermierilor români, cu care altădată negocia la Ministerul Agriculturii, că alta ar fi atitudinea potrivită pe care ar trebui să o adopte în relația cu Bruxelles-ul.

Din păcate, noi cu toții am greșit când am arătat cu degetul, pentru erorile noastre, Comisia Europeană. Să fie clar un lucru, sumele imense care intră în România. Să nu uităm că numai pentru agricultură, România are 20 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. O sumă imensă! Comparând-o cu bugetul Ministerului Agriculturii, până la aderare, undeva până-n jumătate de miliard, vă imaginați că Ministerul Agriculturii are acum în bugetul propriu un miliard de euro pe an, plus 7 miliarde în 7 ani, plus 20-27 de miliarde, o sumă imensă față de câți bani se transferau în agricultură până la aderarea la UE.

Deci, aderarea pentru fermieri a fost mană cerească, indiferent cine, ce ar spune. Sunt sume uriașe care ajung la fermieri. Acum, când primești atâția bani, ai și obligații pentru că legislația europeană este la fel pentru toată lumea. Fermierii români nu sunt mai pedepsiți în aplicarea normelor față de alți fermieri. Trebuie să înțelegem că subvențiile sunt foarte bune.

Chiar pe domnul Baciu l-am auzit (Laurențiu Baciu, liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, LAPAR, n.r.), am tot respectul pentru dânsul, e un mare fermier care, după știința mea, primește foarte mulți bani. Atunci nu ar trebui să arate cu degetul către Comisie. Comisia stabilește reguli și, încă o dată, regulile se stabilesc în regulamente în urma discuțiilor cu statele membre. Deci, cu fiecare stat membru.

Chiar mai mult, și domnul Baciu, și domnul Emil Dumitru (președintele Federației Pro Agro n.r.) sunt reprezentanții celor mai mari organizații în România și dânșii influențează politica agricolă care se adoptă la Bruxelles, prin Copa-Cogeca, prin ELO (organizații importante ale fermierilor la nivel european n.r.) și așa mai departe. Din cauza asta s-a ajuns și la Brexit și la o situație complexă a Uniunii Europene pentru că toată lumea arată cu degetul Bruxelles-ul când, de fapt, de multe ori noi nu ne facem lecțiile. Și nu doar România, și alte state membre.

Cred că ar trebui să ne uităm mai mult în ograda noastră, unde greșim și să nu uităm că totdeauna subvențiile se dau la nivel european, se justifică în organizația mondială a comerțului tocmai prin standardele înalte pe care le aplicăm. Primim atâția bani pe hectar, știți ce sume  s-au luat și pe cap de vacă, dar tocmai pentru a se respecta norme din ce în ce mai stricte. Și asta trebuie să aștepte producătorii, pentru că agricultura este cel mai mare poluator. E adevărat, contribuie și la fixarea carbonlui, nu este doar o problemă, este și o soluție la problemă. Trebuie să avem în vedere că sunt norme pentru toate statele UE, a declarat Achim Irimescu, pentru Viața Satului, TVR 1.

Sursa: TVR 1

 

Vizualizat: 13924 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
CARAGIALE
|
05. 15, 2017. Monday 08:55
NU MAI VREM SUBVENTII . Nu vrem decat pretul corect pe produse . Si mai vrem cresteri salariale pentru romani ca sa poata plati produsele la pretul corect .Vrem sa se calculeze cat il costa pe procesator punerea la raft a unui litru de lapte si impunerea unui pret corect de vanzare catre client si de plata catre fermier .
NU MAI VREM SUBVENTII . Sa fim platiti 1 leu pe kg de porumb boabe la STAS . Subventia sa o plateasca cumparatorului final ( fermier , morar ) sau exportatorului in functie de cate kg a achizitionat de pe piata interna .in baza facturilor .
NOI FERMIERII , NU MAI VREM SUBVENTII !!!! NU MAI VREM SA FIM BLAMATI CA STAM CU MANA INTINSA LA POMANA PENTRU MUNCA NOASTRA . NU MAI VREM SA FIM ACUZATI CA NE CUMPARAM VILE SI MASINI SCUMPE , CA NE DUCEM IN CONCEDII SCUMPE . VREM DOAR SA FIM LASATI SA MUNCIM SI SA FIM PLATITI PENTRU MUNCA NOASTRA !!!!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii