Daniel Constantin speră să fie creat în 2016 un Fond mutual, astfel încât fermierii care au avut de suferit de pe urma secetei sau a altor calamități naturale să nu mai fie despăgubiți cu sume care provin, în întregime, de la bugetul de stat.
O despăgubire acordată pe Fondul mutual, indiferent că vorbim de grindină, secetă, sau alte boli, se compune ca şi valoare totală din contribuţia de la bugetul de stat, contribuţia europeană şi contribuţia membrilor. Am făcut un apel şi sper că fermierii vor acţiona, deoarece ei sunt cei care constituie fondul respectiv, sper să înţeleagă şi să-l avem în anul 2016, a declarat ministrul agriculturii după întâlnirea de miercuri cu liderii fermierilor.
La începutul lunii august, Daniel Constantin a explicat cum se va forma acest fond mutual. Prin obligarea fermierilor să plătească un procent din subvențiile primite de la bugetul de stat. Se solicită o modificare în legislație prin care să se introducă o obligativitate a fermierilor care primesc subvenții, plăți de la APIA de a intra cu o cotă foarte mică în Fondul Mutual. În felul acesta ne asigurăm că lucrurile funcționează mult mai bine. Este solicitarea pe care au făcut-o federațiile fermierilor pentru a porni un astfel de proiect. Dacă există un acord general, nu cred că este vreo problemă. Mai ales că vorbim și de plăți care se fac din bugetul național. Ca atare pentru componenta buget național cred că putem să introducem o astfel de chestiune. Dacă există, repet, acordul tuturor federațiilor fără de care nu am introdus niciodată o astfel de modificare. În noul PNDR avem suma de 200 de milioane de euro care stă și așteaptă să se constituie acest Fond Mutual.
Până la crearea unui fond mutual, fermierii trebuie despăgubiți pentru nenorocirea pe care le-a provocat-o seceta. Cum sumele sunt destul de mici și în multe situații nu vor acoperi procent mare din pagube, Laurențiu Baciu, liderul LAPAR, i-a propus ministrului agriculturii să le dea agricultorilor care au fost grav afectați de secetă un avans de 70% din subvenții, iar celorlalți fermieri, deloc sau mai puțin afectați, doar 50%.
Am propus această variantă ca să aibă fermierii cu ce să-și cumpere inputurile pentru campania de toamnă, spune liderul LAPAR. Deocamdată nimic nu e bătut în cuie. Pentru avansul din subvenții, România are nevoie de derogare. Nu se poate da un avans din plăți directe dacă nu sunt finalizate controalele în teren. Daniel Constantin susține că i-ar fi trimis o scrisoare comisarului european pentru Agricultură în care solicită o aprobare pentru plata unui avans din subvenția pe suprafață, după ce APIA va finaliza verificările administrative, nu pe cele din teren. Phil Hogan este țintuit la pat de o infecție virală la stomac, care l-ar fi împiedicat și să participe luni, 7 septembrie, la Consiliul Miniștrilor Agriculturii de la Bruxelles.