Ministerul Agriculturii pregătește o serie de avantaje fiscale și nu doar atât pentru fermieri. Un act normativ și pachete de finanțare care să-i determine să se unească în cooperative. Să lucreze, să cumpere inputuri, să vândă producția și să împartă beneficiile, totul în comun.
O să ieșim cât de repede cu soluții naționale pentru asociere. Deja avem un prim draft al unui act normativ și cred că, în vreo două săptămâni, o să-l afișăm pe pagina Ministerului Agriculturii pentru o dezbatere publică. Este vorba de o Ordonanță prin care să se acorde facilități fiscale pentru grupurile de producători, cooperative și pentru membrii acestora. Și-n același timp, să înlăturăm și piedicile care stau în calea creării de cooperative pentru ca procedura să fie cât mai facilă. O să facem niște pachete clare pentru cooperative. Uite, asta este formularistica, tu, fermier, trebuie doar să completezi. Să nu mai cheltuie fermierii banii pe consultanță juridică. Vor fi pachete asemănătoare cu cele create pentru achizițiile publice. Dar vom gândi și pachete de finanțare, a declarat pentru TVR George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Experiența fostului PNDR 2007-2013 i-a convins pe șefii Agriculturii românești că fărămițarea în ferme foarte mici, de subzistență, nu este benefică agriculturii și nu reprezintă nicidecum viitorul. Cooperativele și grupurile de producători par să fie viitorul unei agriculturii pe principii performante, este convins secretarul de stat.
Am încercat timp de 7 ani să menținem fermele foarte mici, fără să le stimulăm să formeze ferme mari sau medii, prin asociere sau prin comasare. Nu trebuie oamenii să-și dea terenurile, nu trebuie să-și dea animalele. Trebuie doar să utilizeze în comun utilajele, să-și cumpere în comun inputurile, la prețuri mult mai bune, să valorifice în comun producția, urmînd să obțină fiecare un beneficiu pentru cât a produs. Noi dacă ne apucăm să reinventăm roata, tot acolo vom ajunge.
Modelele pe care ar trebui să le urmeze fermierii noștri sunt în aproape toată Europa Occidentală. George Turtoi a văzut cum funcționează lucrurile în altă parte și de unde izvorăște bunăstarea capitalistă. Italia, Franța, Austria, Germania, peste tot așa funcționează partea economică. Nu există ferme gigant, există cooperative gigant. Am fost în Austria, cooperativă de 200 de membri și așa mai departe
În ce privește PNDR 2014-2020, și aici există avantaje pentru cooperative. Și anume, la accesarea fondurilor europene, la obținerea plafonului maxim, nu se ia în calcul mărimea cooperativei.